Atacul comis miercuri după-amiază în California, soldat cu 14 morţi, ar putea avea caracter terorist, a declarat președintele Barack Obama, informează Mediafax.
Motivaţiile criminalilor nu au fost încă stabilite, a recunoscut preşedintele SUA.
„Încă nu ştim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivaţiile acestora”, a declarat joi Barack Obama, precizând că Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) încă cercetează circumstanţele producerii atacului.
„Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu ştim nimic clar. Există această posibilitate”, a adăugat liderul de la Casa Albă. Potrivit acestuia, un alt motiv ar putea fi o dispută după pierderea unui loc de muncă.
Preşedintele Statelor Unite a reiterat că sunt necesare „măsuri esenţiale” pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc.
„Observăm o prevalenţă a atacurilor de acest fel în întreaga ţară şi cred că mulţi americani au sentimentul neputinţei. Nu îi putem lăsa doar pe profesionişti să se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie să contribuim cu toţii”, a spus Obama.
„Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc. Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple”, declarase Obama miercuri noapte, imediat după atacul armat din San Bernardino.
Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite verifică dacă atacul comis în orăşelul californian San Bernardino, soldat cu cel puţin 14 morţi, este incident terorist, deocamdată nefiind exclusă nicio posibilitate.
Paisprezece persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 20 au fost rănite în incidentul armat din oraşul californian San Bernardino. Atacul a avut loc în sala de conferinţe a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficienţe cognitive (Inland Regional Center) aflat în zona Waterman din San Bernardino, un orăşel de 200.000 de locuitori situat la 100 de kilometri est de Los Angeles.
Presupuşii autori ai atacului – Syed Rizwan Farook şi partenera sa Tashfeen Malik – au fost împuşcaţi mortal în confruntări cu poliţia. Farook, în vârstă de 28 de ani, era cetăţean american, dar călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită.