17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialGaranţii de la stat pentru beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură

Garanţii de la stat pentru beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură

Ministerul Agriculturii a redactat un proiect de lege care propune ca fermierii să beneficieze de garanţii de la stat pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit.

Proiectul prevede posibilitatea ca o parte a garanţiilor solicitate beneficiarilor Fondului European Agricol (FEADR), de către Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit să fie acordate de către fondurile de garantare naţionale.

“Proiectul este unul extrem de important pentru beneficiarii fondurilor europene din agricultură deoarece acest proiect rezolvă probleme stringente legate de scrisorile de garanţie în sensul că le permite acestora ca o parte din garanţiile solicitate să fie acordate de către fondurilor de garantare naţionale”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citeşte şi: PE vrea 6 luni de închisoare pentru cei care fraudează bani europeni

Sumele alocate garanţiilor se stabilesc prin convenţii încheiate între MADR şi fondurile de garantare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare din domeniul achiziţiilor publice.

Finanţările aprobate de instituţiile de finanţare care pot fi garantate de fondurile de garantare vor fi acordate pentru emiterea scrisorilor de garanţie bancară necesare beneficiarilor pentru încasarea avansului şi pentru creditele de investiţii necesare pentru proiectele cofinanţate din FEADR.

Vor putea primi garanţii beneficiarii privaţi ai măsurilor 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole”, 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”, 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” şi 313 „încurajarea activităţilor turistice” din PNDR.

Garanţiile acoperă maximum 80% din valoarea finanţării acordate de către instituţiile finanţatoare, iar diferenţa până la valoarea acesteia se asigură de către beneficiar cu garanţii proprii.

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă