150 soldaţi turci au intrat pe teritoriul irakian fără acordul autorităţilor pentru antrenarea forţele kurde care luptă cu Statul Islamic. Turcia dezminte şi caută să găsească un alt furnizor de energie după tensionarea relaţiilor cu Rusia.
Ministerul irakian de Externe a convocat sâmbătă ambasadorul turc cerând ca Turcia să-şi retragă imediat sutele de soldaţi desfăşuraţi în ultimele zile în nordul ţării, în apropiere de Mossul, al doilea oraş al ţării controlat de organizaţia jihadistă Statul islamic. Potrivit unui comunicat al premierului irakian Haider al-Abadi, penetrarea forţelor turce pe teritoriul Irakului fără aprobarea guvernului central de la Bagdad este considerată „o serioasă violare a suveranităţii irakiene”. Agenţia pro-guvernamentală turcă Anatolia a precizuat că 150 de soldaţi turci au sosit vineri în împrejurimile Mossolului în cadrul unei misiuni de antrenament a trupelor kurde irakiene.
Acest contingent turc, susţinut de 20-30 tancuri, s-a desfăşurat în regiunea Bashika. Soldaţii turci sunt prezenţi de doi ani şi jumătate în nordul Irakului, în cadrul unui acord de cooperare cu guvernatorul Mossulului şi în coordonare cu ministerul irakian al Apărării, acord destinat antrenării „peshmergas”, trupele regiunii autonome Kurdistanul irakian. Zona, situată la doar 80 km de frontiera turcă şi unde se află tabăra în care soldaţii turci antrenează peshmergas, se află în prezent sub controlul forţelor kurde dar este revendicată şi de Bagdad.
Operaţiune militară?
Potrivit unui ziar turc, noua trimitere de trupe ar fi legată de un acord pentru stabilirea unei baze permanente în zona Bashika şi premierul turc Ahmet Davutoglu a dezminţit că această mişcare de trupe ar reprezenta preambulul unei operaţiuni militare în Irak. „Nu este vorba de o nouă tabără militară” a subliniat Davutoglu calificând operaţiunea „o rotaţie normală” şi de „întărire de forţe pentru a face faţă riscurilor de securitate”. Într-un comunicat, autorităţile din Kurdistanul irakian au precizat că „guvernul turc a trimis în aceste ultime zile experţi şi echipamente necesare pentru mărirea taberei”, în virtutea unui acord între (preşedintele regiunii autonome Kurdistan irakian, Massoud) Barzani şi ministrul turc de Externe. Barzani întreţine relaţii bune cu Turcia, ceea ce apasă asupra legăturilor dintre Ankara şi puterea centrală de la Bagdad. Or, noile trupe turce reprezintă o nouă provocare pentru premierul irakian care săptîmâna care a trecut a înăsprit tonul precizând că orice trimitere de trupe străine pe sol irakian va fi considerată un „act ostil”.
Pentru comandantul local al forţelor peshmergas, generalul Nureddin Herki, noile trupe turce vor înlocui soldaţii turci deja prezenţi în sector şi forţa de protecţie care i-a însoţit se întoarce în Turcia cu trupele înlocuite.
Alternativă la Rusia
Războiul verbal dintre Moscova şi Ankara, mai precis dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan nu dă semne de atenuare şi din cauza sancţiunilor economice impuse, Turcia a decis să găsească un nou furnizor de energie, altul decât Rusia. Din cauza puternicelor tensiuni care opun cele două ţări de când Ankara a doborât un bombardier rus la frontiera siriană, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat sâmbătă că ţara sa va găsi alt furnizor de energie altul decât Rusia. „Este posibil să găsim alţi furnizori” a declarat Erdogan într-un discurs televizat făcând aluzie la Azerbaidjan şi Qatar. Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55% din necesarul de gaz şi 30% din cel de petrol. Ankara importă 90,5% din petrolul necesar şi 98,5 % din gaz.
Tot sâmbătă, Erdogan asigura că „până la acest momnent nu există nici un semn” că represaliile Moscovei contra Turciei – în special embargoul importurilor de fructe şi legume şi restabilirea vizei pentru cetăţenii turci, de la 1 ianuarie 2016 – vor afecta sectorul energetic. Totuşi, a semnat săptămâna trecută un acord cu Qatar pentru livrarea de petrol şi gaz lichefiat. Rusia a anunţat şi ea îngheţarea proiectului gazoductului Turkish Stream care urma să transporte gaz rusesc până în Europa prin teritoriul turc, ocolind Ucraina. Dar preşedintele turc a calificat acest anunţa o „minciună”.