3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialGalațiul are o strategie de dezvoltare cu „efect întârziat“

Galațiul are o strategie de dezvoltare cu „efect întârziat“

Aflat în plină cădere economică, Galațiul se confruntă și cu lipsa oricăror perspective de revenire, lipsind atât proiectele, cât și conducătorii competenți care să întrevadă direcțiile și măsurile de ieșire din criză. Mai grav de atât este că la Galați nu există nici măcar o strategie. Strategia de dezvoltare a județului Galați pentru perioada 2015-2020, care trebuia finalizată și aprobată în 2014, a trecut abia de stadiul primei dezbateri, cu o întârziere de un an. Urmează corelarea unor neconcordanțe, corectarea unor deficiențe și cum mai sunt programate două dezbateri și procedura de aprobare de către Consiliul Județului (CJ) Galați este foarte posibil ca strategia 2015-2020 să intre în vigoare abia la sfârșitul lui 2016 sau în 2017. Dezinteresul față de perspectivele dezvoltării județului în următorii ani este ilustrat cum nu se poate mai bine de faptul că de la dezbatere a lipsit chiar președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa.

Un document la „preț redus“

Strategia de dezvoltare a județului Galați pentru perioada 2015-2020 este elaborată de Master Evaluation SRL București, coordonator fiind profesorul Sergiu Stan de la SNSPA. Firma a mai realizat 6 strategii la nivel de comună, nici una la nivel de județ. Contractul a fost semnat pe 30 aprilie 2014. Au fost parcurse primele etape, analiza-diag­nostic a fost începută în iulie 2014, draftul strategiei de 700 de pagini fiind depus pe 5 decembrie 2014. Au urmat comentariile, observațiile, iar de la momentul primei depuneri până la cel al primei dezbateri publice a trecut un an. Din cauza acestor întârzieri și prețul strategiei va fi mai mic. „Prețul strategiei este de 27.000 de euro. Datorită penalităților de întârzie pe care probabil le vom suporta și ni le asumăm, ne așteptăm ca în final, în măsura în care ea va fi recepționată, să ajungem la un cost de 20.000 de euro“, a precizat Sergiu Stan.

Necorelări, erori, proiecte lipsă

În preambulul draftului se spune că „strategia va avea rolul de a identifica și propune soluții, pentru dezvoltarea, în mod eficient și inteligent, a ceea ce există valoros și viabil în județul Galați, la nivel social, economic, turistic, de mediu, cultural, precum și din alte domenii de interes. Totodată, acest demers va avea rolul de a atrage potențiali investitori, interesați să contribuie la dezvoltarea județului, prin intermediul investițiilor realizate“.

De obicei prima dezbatere a draftului unei strategii scoate la iveală anumite necorelări, dar în cazul strategiei județului Galați e nevoie se pare de corectarea unor deficiențe destul de grave. Potrivit președintelui Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, nu au fost consultați deloc reprezentanții mediului economic și nu sunt trecute în draft proiecte prioritare, ca cel al subtraversării Dunării, pentru care Primăria Galați a încheiat contractul cu Louis Berger pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Operatorii economici pe care eu îi coordonez, pe care îi știu, nu au fost consultați. I-am întrebat, «te-a întrebat cineva ceva?», «ai completat un chestionar?», «ai avut vreo dicuție?». Nu am găsit un singur reprezentant care să fi fost cuprins în acțiunea desfășurată. Întotdeauna, vizavi de strategia pe care ați prezentat-o, se pun într-o casetă mai mult administrațiile, Consiliul Județului, Consiliul Municipal, consiliile comunale. Corelarea dintre ele și cuprinderea lor la nivelul strategiei județene este discutabilă pentru că eu știu ce și-a prevăzut municipiul Galați și sunt lucruri pe care nu le aveți acolo. Nici măcar proiectul tunelului pe sub Dunăre nu-l aveți acolo, deși este un obiectiv prioritar al municipiului Galați“, a spus Filimon.

Componenta esențială, cea economică

Potrivit reprezentamtului Patronatului IMM, strategia ar trebui să stabilească anumite măsuri de dezvoltare economică: „Să spunem ce trebuie să facă Consiliul Județului pentru mediul economic gălățean. Ce trebuie să facă din punctul de vedere al taxelor și impozitelor? Ce trebuie să facă din punct de vedere al sprijinirii investitorilor autohtoni? Ce trebuie să facă pentru atragerea investitorului străin? Dar concret, să fie lucruri care să intre în obligațiile viitoare și care să fie asumate de către autoritățile administrației publice județene și implicit de către factorii politici“.  

Se încearcă desființarea Direcției de Dezvoltare a CJ

Și consilierul județean Ion Ștefan (PNL) a semnalat anumite necorelări, dar și lipsa de logică a unor măsuri a președintelui CJ Galați, Nicolae Bacalbașa (PSD), care a intenționat chiar desființarea Direcției de Dezvoltare a CJ, al cărei rol este tocmai atragerea finanțărilor europene. „Într-un județ în care șomajul a ajuns la 10%, suntem pe locul 3 pe țară, nu suntem pe locuri onorabile la dezvoltarea economică și trebuie să ne gândim la cei care plătesc taxe și impozite, nu la cei care beneficiază de ele. Aș atrage atenția asupra faptului că în acest mandat nu s-a întâmplat aproape nimic în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. De altfel, din câte știu și am și atras de multe ori atenția, se încearcă chiar distrugerea Direcției de Dezvoltare a CJ Galați, o direcție care a funcționat foarte bine când au fost președinți de consiliu județean competenți, oameni care știu ce au de făcut și pe care îi interesează dezvoltarea județului“, a pus Ștefan.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă