Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, este menținut pe funcție de către noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca–Palmer, deși este judecat pentru corupție, alături de membrii grupului infracțional “Viorel Hrebenciuc”.
Lotul inculpaților din care face parte Crăciunescu este acuzat de DNA de retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de păduri, prejudiciul fiind de peste 303 milioane de euro.
Pentru această retrocedare, la Crăciunescu ar fi făcut trafic de influență și fostul senator PSD Ilie Sârbu, acum vicepreședinte al Curții de Conturi.
Premierul Dacian Cioloș a început curățenia de corupți prin demiterea, la data de 3 decembrie, a secretarului de stat de la Ministerul Mediului, Anne Rose Marie Jugănaru, fost asistent al europarlamentarului PSD Adrian Severin, inculpată tot pentru corupție.
Directorul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Adam Crăciunescu, însă nu a fost demis. Potrivit competențelor, demiterea unui director general poate fi făcută de către ministrul în exercițiu în portofoliul căruia se află regia autonomă/ direcția, în acest caz de către noul ministru al Mediului Pașca- Palmer.
Am solicitat doamnei ministru Pașca-Palmer motivele păstrării pe funcție a șefului Romsilva, dar încă nu am primit răspuns la solicitare. Vom publica răspunsul, dacă îl primim.
Care ar fi motivul menținerii în funcție a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu?
Argumente pentru demiterea șefului Romsilva
În primul rând, șeful Romsilva este judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, una dintre cele mai grave infracțiuni. Apoi, mai are în “palmares” abuzul în serviciu.
Un alt argument este cuantumul prejudiciului în dauna Romsilva, adică exact a regiei pe care Adam Crăciunescu o conduce.
În dosarul “Crăciunescu-Hrebenciuc” prejudiciul este imens, de peste 303 milioane de euro. Mult mai mare decât în cazul “Jugănaru-Severin”, unde prejudiciul e de circa 600.000 de lei.
De fapt, este al doilea mare prejudiciu consemnat într-un dosar penal, după cel de circa două miliarde de euro consemnat în dosarul ”Lukoil”.
Membrii grupului infracțional din care face parte Crăciunescu. Acuzațiile DNA
Adam Crăciunescu face parte dintr-un grup infracțional organizat select de 18 persoane, mulți parlamentari, judecători, avocați. Între ei se află parlamentarii ( la data săvârșirii faptelor) Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu, precum și Gheorghe Paltin Sturdza (“moștenitor”) , Anca Adam ( judecător), Dan Costin Bengescu (comparator de păduri) etc.
Din referatul de inculpare redăm doar fragmentul care îl vizează pe șeful Romsilva, Adam Crăciunescu.
Astfel, “(…) în demersul lor infracţional, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe și Adam Ioan au beneficiat şi de ajutorul inculpatelor Zaharia Gabriela Rodica şi Adam Anca Roxana, care i-au sprijinit moral pe aceştia pentru a cumpăra influenţa lui Hrebenciuc Viorel, al cărui rol era să intervină pe lângă directorul general al R.N.P. Romsilva, pentru a urgenta punerea în executare a deciziei civile nr. 231/17.04.2012 a Tribunalului Covasna și pentru a bloca eventualele acțiuni în justiție pe care RNP Romsilva sau Direcția Silvică Bacău le-ar fi putut introduce cu referire la respectiva decizie (…)
În context celor descrise mai sus, inculpatul Crăciunescu Adam, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.
În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.
Spre exemplu, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”.
INTERCEPTĂRI
“(…) Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuţie în mediu ambiental din data d 13 august 2014), despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Crăciunescu să execute ordinele date.
În această discuţie, Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie:
VIOREL HREBENCIUC: …?… acuma să-l folosesc pe ILIE SÂRBU. Să-l calce pe cap…?…
În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei:
VIOREL HREBENCIUC: Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată… la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Şi dacă n-a primit, te trimit la CRĂCIUNESCU să-i spună CRĂCIUNESCU că ştie că ai avut o discuţie şi-i spune exact ce are de făcut. Ai înţeles?
BENGESCU DAN: Da.
VIOREL HREBENCIUC: Adică, o lucrăm…
BENGESCU DAN: Aşa.
VIOREL HREBENCIUC: Aşa.
BENGESCU DAN: Haideţi să vă spun…?… Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Şi săptămâna trecută l-a sunat pe SORIN… ?… dă-i drumul înainte, nu-ţi mai contestă nimic.
VIOREL HREBENCIUC: …?… sau cum?
BENGESCU DAN: Ai înţeles? Nu-ţi mai contestă, stai liniştit. Ne ocupăm de tot. Şi de Sibiu, ne ocupăm noi tot”.