24.8 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCrucea Roşie vrea să colaboreze cu gruparea SI. Care este motivul

Crucea Roşie vrea să colaboreze cu gruparea SI. Care este motivul

Crucea Roşie a anunţat că înearcă să “construiască o relaţie” cu gruparea Stat Islamic, pentru a putea ajuta milioanele de persoane care trăiesc în zone controlate de SI, informează directorul general al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, citat de Mediafax.

Mai mult, el a pus accent pe viziunea “clar umanitară” a organizaţiei, care este preocupată de problemele şi soarta locuitorilor din Irak şi Siria.

“Avem o viziune clar umanitară. În primul rând, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul grupării Stat Islamic (în Irak şi Siria). Suntem interesaţi de aceşti zece milioane de oameni. Ce se întâmplă cu ei? Care sunt problemele lor”, a precizat directorul general al CICR.

Totodată, Daccord a explicat că unul din pericolele cu care Comitetul Internaţional al Crucii Roşii se confruntă este apariţia grupărilor armate, care uneori ignoră nevoia de ajutor, însă organizaţiile care vor să ajute civilii afectaţi de conflicte trebuie să se adapteze şi să creeze legături cu astfel de grupări, indiferent de ideologia lor.

“Nu poţi veni de la Geneva” şi să te aştepţi ca grupările armate să te lase să acţionezi. “Nu eşti acceptat de Boko Haram sau de grupări armate din Siria într-o singură zi. Durează mult timp şi trebuie să ai oamenii potriviţi”, a adăugat acesta.

Daccord a explicat că a durat câţiva ani pentru ca Boko Haram să permită CICR să lucreze în fieful grupării extremiste din nord-estul Nigeriei.

Pentru a activa în zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizaţie trebuie să fie considerată total “non-partizană”, a adăugat el.

De la atacuri asupra spitalelor până la răpirea angajaţilor umanitari, CICR a avertizat cu privire la spaţiul tot mai mic în care pot activa agenţiile umanitare.

Daccord a apreciat că este dificil de comparat situaţia din prezent cu trecutul, în ceea ce priveşte pericolele cu care se confruntă angajaţii umanitari. El a subliniat că în Siria, devastată de peste patru ani de război civil, Crucea Roşie a suferit pierderi fără precedent, 49 de voluntari de la Semiluna Roşie Siriană fiind ucişi.

Angajaţi ai Crucii Roşii sunt de asemenea ţinuţi ostatici în Siria şi Yemen, unde câţiva membri ai organizaţiei au fost de asemenea ucişi.

Cele mai citite

Selecţionatele Danemarcei şi Sloveniei au terminat la egalitate

Danemarca și Slovenia au terminat la egalitate, scor 1-1. Danezii au deschis scorul prin Christian Eriksen în minutul 17, dar slovenii au reușit să egaleze...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă