Senatorii au respins ieri ordonanţa de urgenţă prin care atribuţiile Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), din cadrul MAI, ar fi urmat să fie extinse, astfel încât instituţia să îi poată cerceta şi pe demnitari sau pe funcţionarii publici.
Împotriva actului normativ au votat 95 de senatori din toate partidele, în timp ce opt au fost împotrivă, iar 14 s-au abţinut. Senatul este for decizional în acest caz, şi deşi USL are o majoritate de 70%, acesta este primul caz de ordonanţă de urgenţă respinsă în Parlament.
Citeşte şi: Senatul a respins extinderea atribuţiilor DGA
Iniţiativa guvernului Ponta prevedea, aşadar, extinderea atribuţiilor DGA. C ear fi presupus? Ofiţerii DGA ar fi urmat să presteze rolul de poliţie judiciară, la centru şi în teritoriu, pentru procurorii din DNA. ”Scopul proiectului de lege este acela de a extinde competenţele DGA în întreg sectorul public, acordând competenţe materiale generale lucrătorilor specializaţi ai Direcţiei, pentru a efectua activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent, privind infracţiunile prevăzute de legea nr. 78/2000 descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie „, se arată în expunerea de motive.
DGA primea în acest fel posibilitatea să-i ancheteze pe toţi funcţionarii publici, pe liderii de sindicat, dar şi pe cei care ocupă posturi de conducere în statul român, fie că vorbim de primării, de Parlament sau de Guvern,.
Ordonanţa fusese aprobată de Guvern în luna iunie şi a primit votul favorabil al Camerei Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată. În plus, primise un raport de admitere şi din partea comisiei juridice din Senat. Cu toate acestea, în plenul Senatului au fost respinse ieri atât raportul favorabil, cât şi proiectul de lege de adoptare a OUG. Primul a mai întrunit 18 voturi pentru, 72 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.
Astfel, a fost supus votului plenului Senatului proiectul de respingere a OUG, care a întrunit 95 de voturi pentru, opt voturi împotrivă şi 14 abţineri. Această OUG mai fusese supusă votului plenului Senatului şi în alte şedinţe anterioare, însă, de fiecare dată a lipsit numărul necesar de voturi pentru admiterea unei legi cu caracter organic, proiectul de act normativ neputând astfel să fie adoptat sau respins.
Până ieri, ordonanţa fusese puternic criticată, în special de PNL şi PC, dar sprijinită de PSD. Ieri, însă, împotriva actului normativ au votat şi senatori PSD, deşi premierul Victor Ponta este şi şeful pe linie de partid al social-democraţilor. Bătălia nu este 100% încheiată: preşedintele Traian Băsescu poate cere Parlamentului să reexamineze legea de respingere a ordonanţei de urgenţă.
Argumente pro şi contra
Preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), care a întocmit raport favorabil, a explicat că extinderea atribuţiilor DGA era un angajament pentru MCV şi era menită să îmbunătăţească activitatea anticorupţie. “Până la această propunere, ei nu aveau atribuţii de poliţie judiciară, astfel încât procurorul de caz era obligat să lucreze cu structurile poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie. În felul acesta, credem că vor fi soluţionate mai rapid cauzele de corupţie şi cele conexe acestora. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să uităm că principalul scop pentru care a fost înfiinţată această instituţie este prevenirea comiterii de infracţiuni”, a explicat Greblă.
Senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu, a caracterizat ordonanţa drept “o torpilă guvernamentală”. “Este vorba de un proiect care deja nu întrunise votul plenului de două ori. Ordonanţa nu mai este valabilă. În momentul în care acest serviciu secret este utilizat aşa cum doreşte DNA, şi este, nu se mai subordonează nimănui”, a declarat senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu. Senatorul PC Cristiana Anghel a cerut respingerea acestei ordonanţe, pe motiv că se instituie un “stat poliţienesc”.