18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: DNA Brașov. Milionarul Remus Truică și directorul Evz, Dan Andronic, între...

UPDATE: DNA Brașov. Milionarul Remus Truică și directorul Evz, Dan Andronic, între cei reținuți pentru retrocedări ilegale de 136 milioane euro. La rând, prințul Paul

UPDATE ora 6.30 

Jurnalistul Dan ANDRONIC, directorul general al Evenimentului zilei a fost reținut. De asemenea, au fost reținuți avocatul Robert ROȘU și directorul Impact, Claudiu MATEESCU, pentru implicarea in retrocedarea ilegală a unor proprietăți aparținând Domeniilor Coroanei, prejudiciul estimat inițial fiind de 136 milioane euro.

Prințul Paul Lambrino urmează să fie audiat astăzi, dacă se simte mai bine. Ieri, i s-a făcut rău în drum spre DNA Brașov și a fost internat la Spitalul de Urgență Ploiești pentru evaluarea sănătății. 

Truică, Marcovici, reținuți miercuri seara în mega-dosarul retrocedărilor proprietăților Domeniilor Coroanei, ca și Andronic, Roșu și Mateescu, reținuți joi, spre dimineată, vor fi prezentați instanței de judecată pentru mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile

UPDAT ora 23. 40

Remus Truică, fostul șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase este REȚINUT de procurorii de la  DNA Brașov! Este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, dare de mită, trafic de influență, alte infracțiuni. În fapt, este acuzat că a preluat drepturi litigioase de la Prințul Lambrino, obținând ulterior, prin dare de mită, proprietăți din fostele Domenii ale Coroanei, care apartineau statului și nu puteau fi retrocedate. Prejudiciul este de peste 136 milioane de euro. Înainte de Truică, procurorii l-au reținut și pe Marius Marcovici, fostul consilier al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

La audieri se află Dan Andronic, directorul general al cotidianului central Evenimentul zilei. De asemenea, omul de afaceri Mateescu și avocatul Robert Roșu. Prințul Lambrino a scăpat deocamdată de audieri deoarece, în drum spre DNA Brașov, i s-a făcut rău și procurorii au decis să-l interneze la Spitalul de Urgență din Ploiești.

UPDATE ora 20.30

DNA Brașov, dosarul retrocedărilor ilegale din fostele proprietăți ale Domeniilor Coroanei, proprietăți ale statului. Primul REȚINUT este Marius Marcovici, fostul consilier al fostului premier Tăriceanu. Marcovici este partenerul de afaceri al lui Remus Truică, fostul șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase. Truică a intrat la audieri acum, la DNA Brașov. La rând e Dan Andronic.

UPDATE ora 15.25

Milionarul Remus Truică  și jurnalistul Dan Andronic, directorul EVZ, au fost duși la DNA Brașov, unde au fost duse și probele ridicate la perchezițiile de la domiciliile lor. Ei sunt inculpați în dosarul unei sofisticate suveici de vânzări de drepturi litigioase și de retrocedări de terenuri din fostele Domenii ale Coroanei, proprietăți ale statului.

Principala proprietate care face obiectul dosarului penal la DNA Brașov este Ferma Băneasa, prejudiciul fiind de circa 136 milioane de euro. Însă, ar fi vizată și o parte din pădurea Fundul Sacului de la Snagov.

La DNA Brașov au mai fost duși cu mandat  avocatul Robert Roșu ( partener la Casa de Avocatură Țucă, Zbârcea & Asociații), Marius Marcovici ( fostul consilier al ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu, partener de afaceri cu Truică), Lucian Mateescu, directorul general al firmei Impact.

De asemenea, au fost citate mai multe persoane, între care  responsabili de la Institutul Plantelor și de la Academia Agricolă.

Vânzătorul dreptului asupra Fermei Băneasa este prințul Paul Lambrino, iar proprietatea a fost tranzacționată înainte de retrocedare. Înainte de a fi înstrăinată, Ferma Băneasa era în portofoliul Domeniilor Statului și era administrată de Institutul Plantelor. Pe terenul fermei făcea cercetări  Academia Agricolă.

Ferma Regală “Băneasa”, ce aparținea Domeniilor Coroanei (adică erau domenii ale statului, nu ale membrilor Casei Regale), avea în dotare un  teren de 28,43 hectare de teren agricol, o herghelie de 18 cai, opt tineret pursânge englez și 15 iepe pursânge englez, precum și un camion Chevrolet și o bicicletă. Domeniile nu puteau fi revendicate de moștenitori deoarece aparțineau statului, fiind date spre administrare și exploatare Casei Regale de către Parlamentul României.

Prințul Lambrino, însă, a revendicat-o, alături de alte proprietăți, unele aparținând statului, altele nu. Între revendicări s-a aflat  și Ferma Băneasa, pe care a vândut-o firmei lui Remus Truică înainte de a o obține prin instanța de judecată (Truică i-a cumpărat drepturile litigioase la un preț de chilipir).

După ce Truică a obținut proprietățile prin instanța de judecată, Prințul Paul a vrut să rezilieze contractul prin care și-a vândut drepturile litigioase. Însă, nu a reușit nici prin instanță, motiv pentru care a făcut plângere la Parchet. 

 Prințul Paul Lambrino, ridicat cu mandat, nu a ajuns la DNA Brașov deoarece pe traseu i s-a făcut rău și a fost dus la un spital din Ploiești, pentru evaluarea stării de sănătate. De precizat că la domiciliul prințului Lambrino DNA nu a făcut percheziții.

Cum a “circulat” Ferma Băneasa  de la Domeniile Statului, în patrimoniul samsarilor

Prinţul Paul de România şi-a vândut drepturile litigioase către firma Reciplia SRL, reprezentată, în contract, de Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, chiar înainte de a le obține prin instanță. Reciplia SRL a fost înfiinţată în decembrie 2005, având ca unic acţionar un offshore, Reciplia LTD.

La câteva luni de la înfiinţare, Reciplia SRL a cumpărat toate drepturile litigioase ale prinţului Paul. Contractul a fost încheiat de avocatul Robert Mihăiţă Roşu, unul din partenerii Casei de Avocatură „Țucă, Zbârcea & Asociaţii” ( dus la DNA Brașov).

Compania Reciplia SRL este administrată de Marius Andrei Marcovici ( dus la DNA Brașov), fost consilier personal al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi asociat cu Truică în alte companii. 

Jurnalistul Dan Andronic (dus la DNA Brașov) ar fi implicat prin firma sa “One Communication”, spuns sursele RL.

Dan Andronic a mai fost audiat  la DNA central ( București) într-un dosar care viza o mită  primită de Elena Udrea, iar Truică este inculpat într-un dosar DIICOT.

Miercuri, procurorii DNA au făcut nouă percheziții, între care la domiciliile lui Truică și Andronic.

UPDATE ora 15.00

Remus Truică este dus cu mandat spre DNA Brașov, unde va fi audiat pentru mai multe infracțiuni de corupție legate de retrocedări și vânzări ilegale ale unor proprietăți al fostelor Domenii ale Coroanei ( proprietăți ale statului), obținute, se pare, oneros, de prințul Paul Lambrino.

În lanț sunt implicați: avocatul Robert Roșu, partener la Casa de Avocatură Tuca, Zbârcea&Asociații; Marius Marcovici, fost consilier al ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu și partener de afaceri cu Remus Truică; Lucian Claudiu Mateescu, director general al firmei Impact; prințul Paul Lambrino, alte persoane.

Prejudiciul creat statului depășește 136 milioane de euro, spun surse judiciare.

Miercuri, procurorii DNA au făcut nouă percheziții la domiciliile suspecților, între care și la vila lui Remus Truică. De asemenea, procurorii au ridicat documente de la firmele implicate în lanțul tranzacționării drepturilor litigioase vândute de prințul Lambrino. Obiectul vânzărilor ar fi fost Ferma Băneasa.

UPDATE 14. 10

Avocatul Robert Roșu, Marius Marcovici (consilierul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu), Claudiu Lucian Mateescu ( director general Impact) au ajuns la DNA Brașov pentru audieri în dosarul în care se fac percheziții la domiciliul lui REMUS TRUICĂ și în alte opt locații. Cei trei au fost ridicați cu mandat.

Ei sunt suspectați de infracțiuni de corupție legate de retrocedarea și tranzacționarea  prin firme a mai multor proprietăți-foste ale Domeniilor Coroanei și care au aparținut și aparțin statului român, obținute de prințul Paul Lambrino. Între proprietăți se află și Ferma Băneasa. Prejudiciile depășesc 130 de milioane de euro.

UPDATE ora 13.1o

În drum spre DNA Brașov, prințului Paul Lambrino i s-ar fi făcut rău – a acuzat afecțiuni cardiace – și a fost internat într-un spital din Ploiești pentru evaluarea stării de sănătate. Spre DNA Brașov a fost dus și un avocat, alături de alte două persoane. Între suspecți se află și un apropiat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. 

Remus Truică încă nu a fost luat de la domiciliul său, unde se încheie procesul verbal de percheziții.

Prințul și-a vândut drepturi litigioase pe care NU le deținea

În dimineața de miercuri DNA Brașov a făcut nouă percheziții în București și Ilfov, între care și la domiciliul lui Remus Truică, la domiciliul unui avocat, nu și la domiciliul prințului Paul Lambrino, suspect în dosar. De asemenea, au fost făcute percheziții la domiciliile altor două persoane, care sunt în drum spre DNA Brașov și care au fost implicate în suveica de firme prin care s-au făcut vânzări succesive de drepturi litigioase și în retrocedări.

E vorba de suveica vânzărilor de drepturi litigioase asupra  Fermei Regale Băneasa de lângă București, nu de Codrii Vlăsiei, cum s-a vehiculat inițial. Și Ferma Băneasa aparținea Domeniilor Coroanei, proprietate a statului român. Ferma NU a fost în proprietatea Regelui Carol al II-lea ca să poată fi revendicată de nepotul său, Paul Lambrino.

Prințului i s-a făcut rău pe drumul spre DNA Brașov. A fost internat la un spital din Ploiești pentru evaluarea stării de sănătate. Dacă nu este nimic grav, ci doar un atac de panică, prințul Lambrino va fi dus la audieri.

UPDATE ora 12.10

Un avocat, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale din noul dosar “TRUICĂ”, a fost ridicat cu mandat și este în drum spre DNA- Serviciul Teritorial  Brașov.

====

Procurorii anticorupție efectuează, miercuri, percheziții la locuința omului de afaceri Remus Truică, într-un dosar privind retrocedări ilegale. Perchezițiile ar viza retrocedări legate din fostele păduri ale Vlăsiei de lângă București ( Snagov) către prințul Paul Lambrino, spun surse judiciare. Pădurea ar fi făcut parte din Domeniile Coroanei, care aparțineau statutului, nu membrilor Casei Regale, și NU puteau fi retrocedate. Erau domenii ale statului.

 

Deocamdată, DNA nu confirmă oficial informațiile obținute pe surse.

În volumul “Convorbiri cu Mihai I al României“, semnat de regretatul Mircea Ciobanu și publicat în 1991, MS Regele Mihai preciza: “Domeniile Coroanei au fost date în administraţie regală printr-o lege a Parlamentului. Motivarea acestei realităţi a fost că, după 1881, ţara nu putea să dea lista civila necesară funcţiei regale. Parlamentul a dat Legea Domeniilor Coroanei pentru ca, astfel, lista civilă să poată fi completată. Aceste domenii au rămas în proprietatea statului. Beneficiile şi produsele aparţineau Casei Regale. O parte din acestea se întrebuinţau pentru nevoile curente, celelalte se vindeau. O parte din bani completa lista civilă, cealaltă se reinvestea în agricultură şi în diverse alte activităţi. Trebuie să se ştie că din banii aceştia s-a făcut operă culturală în adevăratul înteles al cuvântului. Din ei au fost clădite biserici, şcoli, iar multe dintre cele care existau au fost subvenţionate. Când au fost confiscate toate bunurile mele, au fost confiscate şi Domeniile Coroanei. Pentru ca, după un timp, nu ştiu cine, să-şi dea seama că toate aparţin statului şi că nimic al statului nu poate fi confiscat. Au fost nevoiţi să anuleze actele. 

Istoria retrocedării

În 2002, când Remus Truică era șeful de cabinet al premierului de atunci, Adrian Năstase, prințul Paul Lambrino a solicitat restituirea a 46,78 hectare din pădurea “Fundul Sacului”, parte a fostelor păduri ale Vlăsiei de pe malul Lacului Snagov .

În 2002, legea permitea retrocedarea a maximum 10 hectare de pădure. Această limitare a fost eliminată de Guvernul Tăriceanu în 2006. Solicitarea prințului Lambrino a fost aprobată de Consiliul Local Ilfov, așa că, prin instanță i-au fost restituite cele 46,78 hectare. Restituirea era, însă, ilegală, deoarece, cum a spus însuși MS Regele Mihai, pădurea  nu a aparținut membrilor Casei Regale, respectiv Regelui Carol al II-lea, bunicul prințului Lambrino, ci Domeniilor Regale, care erau proprietate a statului date în ADMINISTRAREA membrilor Casei Regale.

După retrocedarea către prințul Lambrino, o parte din pădure ar fi fost “cumpărată” de Remus Truică.

Instrumentarea acestei restituiri a mai fost investigată de procurori în 2010, dar atunci n-au existat probe suficiente pentru ca dosarul să fie trimis în judecată. Probele s-au constituit după ce Prințul Lambrino și soția sa Lia au apărut în interceptările  din dosarul “Hrebenciuc-retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure”, investigate de procurorii anticorupție din Brașov. 

Noul dosar “Truică” e o disjungere din retrocedările făcute de grupul infracțional “Hrebenciuc”, trimis deja în judecată

Descinderea de miercuri la domiciliul lui TRUICĂ ar fi o procedură făcută într-un nou dosar penal, disjungere din dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de păduri -prejudiciu de peste 303 milioane de euro ! –  în care au fost trimise în judecată 18 VIP-uri, multe în stare de arest, precum deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

Din organizația infracțională a grupului “Hrebenciuc”  mai făceau parte senatorii Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu, mai mulți judecători, precum și ÎNCĂ directorul general al ROMSILVA, Adam Crăciunescu.

Nu se cunosc motivele pentru care Adam Crăciuneascu e menținut în funcție de actualul Guvern, deși e judecat pentru organizare de grup infracțional și abuz în serviciu. Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, nu ne-a transmis argumentele pentru care îl menține pe funcție. Nici de la Guvern NU am primis răspuns.

Citește și: Șeful Romsilva, judecat pentru jaf de 303 milioane euro, rămâne pe funcție?

Între disjungerile operate în dosarul “Hrebenciuc” al retrocedărilor ilegale există și una care îi viza pe senatorul PSD ( la data săvârșirii faptelor) ILIE SÂRBU, acum vicepreședinte al Curții de Conturi, pe Remus TRUICĂ,  fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, ca și pe prințul Paul Lambrino și pe soția sa, Lia.

Acum, procurorii anticorupție au ajuns la Remus Truică. Simultan, au loc percheziții și în alte opt locații – domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme.

DNA, într-un comunicat, precizează:“Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Brașov, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 – 2015.În cursul zilei de 09 decembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

 Citește și: REȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care le-a ascuns în Monaco, Elveția, Austria, Cipru

 

Știre în curs de actualizare 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...

Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea lui Sebastian Mitrache ca ambasador al României în Arabia Saudită

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Sebastian Mitrache în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Arabiei...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...
Ultima oră
Pe aceeași temă