14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialNoi reguli europene: Pungi subţiri, taxe mai mari

Noi reguli europene: Pungi subţiri, taxe mai mari

Statele membre ale UE pot percepe taxe pentru utilizarea pungilor subţiri din plastic. Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere care impune ţărilor comunitare să reducă utilizarea acestor pungi, utilizând măsurile pe care le consideră adecvate, inclusiv cele denatură fiscală, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naţionale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiţii. De multe ori, pungile din plastic subţiri sunt utilizate o singură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat că sunt periculoase în special pentru flora şi fauna marină.

Citeşte şi: Comisia Europeană pregăteşte o directivă pentru exploatarea gazelor de şist

„Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă şi foarte vizibilă. În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deşeuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obţinut deja rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă şi alte ţări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80%”, a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Propunerea modifică din punct de vedere tehnic directiva privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje în privinţa a două elemente principale. În primul rând, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri. În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare (sub rezerva normelor pentru piaţa internă prevăzute de Tratatul privind funcţionarea UE).

Acestea nu sunt incluse în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine. După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările. De asemenea, există dovezi care indică acumulări mari de deşeuri în mările europene.

Se estimează că, în 2010, 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean al UE. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase. Cifrele referitoare la consum variază în mod semnificativ între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de 4 pungi în Danemarca şi Finlanda şi 466 de pungi în Polonia, Portugalia şi Slovacia.

 

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Horoscop 11 ianuarie 2025. Vești bune pentru Berbeci

Horoscopul 11 ianuarie 2025. Ziua aduce prognoze interesante pentru fiecare zodie, cu accent pe carieră și succesul profesional. Horoscop 11 ianuarie 2025 Berbec: Veștile dintr-o țară...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă