1.8 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportUltima zi de dezbateri pe Legea bugetului 2016

Ultima zi de dezbateri pe Legea bugetului 2016

UPDATE duminică 13.30: Un grup de colindători a venit, duminică, la Parlament, unde este dezbătut proiectul legii bugetului pe anul 2016, senatorii şi deputaţii făcând o pauză pentru a-i asculta, Viorel Ştefan (PSD) glumind că aleşii trebuie să „aducă portofelele” pentru că nu au „colăcei”.

UPDATE duminică 13.15Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost adoptat,duminică, în unanimitate de Comisiile de buget, reprezentanții MMAP explicând că diminuarea sumelor alocate în 2016 față de 2015 se justifică prin scăderea numărului de proiecte finanțate din fonduri europene.

UPDATE duminică 13.00Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, duminică, de Comisiile de buget-finanţe, reprezentantul ministerului declarându-se foarte mulţumit de fondurile alocate şi chiar refuzând să susţină un amendament prin care se alocau 508 de milioane de lei suplimentar pentru irigaţii.

UPDATE duminică 12.30Comisiile de buget finanţe au aprobat, duminică, bugetul MAI, cu unanimitate de voturi, iar amendamentele adoptate de comisiile de specialitate, care prevedeau suplimentarea bugetului cu 55 de milioane de lei au fost respinse. Amendamentele vizau modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie.

UPDATE duminică 12.00: Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, după o dispută generată de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei a pentru Mănăstirea Dealu Mare, deşi Guvernul a decis să nu aloce bani pentru biserici în 2016.

UPDATE 21.40: Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) pe anul 2016. Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mică față de execuția din 2015, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

Și bugetul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic pe anul 2016 a fost aprobat în unanimitate. Bugetul nou-înființatului Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic propus pentru anul 2016 este de 9 milioane de lei 

UPDATE 19.55: Bugetul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pe anul 2016 a fost aprobat fără amendamente și în unanimitate, relatează Agerpres. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, în creștere cu 128,96% față de acest an, se arată în proiectul de buget.

Și bugetul Ministerului Public pe anul viitor a fost adoptat fără amendamente. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, bugetul Ministerului Public (parchete) pe anul viitor este de 935.431.000 lei, în scădere cu 10,46% față de bugetul pe acest an, care a fost de 1.044.711.000 lei.

Și bugetul Consiliului Superior al Magistraturii pe anul viitor, care este în scădere cu 3,06% față de 2015. Din această sumă, cheltuielile de personal sunt de 80.202 lei, în creștere cu 7,47% față de anul curent.

Și bugetul pe anul 2016 al Ministerului Culturii, în forma Ministerului Finanțelor, a fost adoptat sâmbătă. Ministerului Culturii i-a fost alocată suma totală de 773.261.000 de lei, în creștere cu 26,48% față de acest an.

UPDATE 18.22:  Comisiile de buget au aprobt, în unanimitate, bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost aprobat, fără a fi aduse amendamente, precizează Mediafax.

„Nu am formulat de data aceasta niciun amendament, având în vedere că toate solicitările ÎCCJ(…) le-am făcut extrem de echilibrate, doar pentru asigurarea necesarului, atât de resurse umane, logistice, necesare pentru desfăşurarea activităţii cât de cât în condiţii de normalitate”, a afirmat şefa ÎCCJ Livia Stanciu.

Întrebată de ce bugetul ÎCCJ prevede o diminuare a bugetului cu aproape 2% pentru cheltuieli de personal faţă de anul în curs, şefa Înaltei Curţi a precizat că situaţia se datorează pensionărilor din sistem, precum şi faptului că instituţia nu mai are, în 2016, de achitat titluri executorii.

Bugetul a fost adoptat în unanimitate, deputatul PSD Vasile Popeangă comentând, ironic, când preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor a întrebat dacă există voturi negative, că cine ar avea „curajul” să facă un astfel de gest.

Bugetul Înaltei Curţi va fi de 93,1 milioane de lei în 2016, cu 1,79% în plus faţă de anul în curs.

Un alt buget aprobat a fost cel al AVAS, în valoare de 20,7 milioane, în scădere cu 34% faţă de 2015, precum şi cel al ANRP, în valoare de 22,9 milioane de lei, în creştere cu aproape 36%.

UPDATE 18.05:  Alocarea sumei de 5 milioane de lei, solicitată de Ministerul Culturii , în vederea achiziţionării operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”, a fost respinsă, sâmbătă, de comisiile de buget, potrivit Mediafax.

Amendamentul privind alocarea acestei sume a fost aprobată de Comisiile reunite pentru cultură, însă trebuia susţinut şi în Comisiile de buget. Deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei de cultură, a solicitat această sumă, fiind susţinut de mai mulţi colegi şi inclusiv de către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), s-a opus, explicând că nu pot fi alocaţi bani pentru un astfel de proiect punctual, ci ar trebui mai întâi ca Ministerul Culturii să obţină un mandat de negociere de la Guvern şi să primească abia apoi, prin rectificare, banii de care are nevoie.

„Nu prin legea bugetară se pot aproba achiziţii. (…) Nu putem să dăm bani, apoi să aprobăm parametri. (…) Guvernul să dea mandat de negociere Ministerului Culturii, sub rezerva bugetării ulterioare. Cred că asta ar fi soluţia”, a spus acesta, subliniind că nu se poate mai întâi aloca suma, apoi demarate demersurile.

Atât ministrul Culturii, cât şi deputaţii liberali, au arătat că nu se pot începe aceste demersuri, având în vedere că instituţia nu are niciun ban alocat pentru investiţii sau pentru dreptul de preempţiune.

„Conform legii, în cazul bunurilor de patrimoniu, clasa tezaur, Ministerul Culturii îşi poate exercita dreptul de preempţiune. (…) Actualmente, pentru dreptul de preempţiune, Ministerul are zero lei”, a explicat Vlad Alexandrescu.

Deputaţii au încercat modificarea amendamentului, eliminând obiectivul de achiziţie, astfel încât Ministerul să aibă la dispoziţie bani, dar fără destianţie precisă. Şi această soluţie a fost respinsă de Viorel Ştefan, care s-a arătat îngrijorat că banii vor fi folosiţi în alte scopuri.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a explicat că nu are de gând să cumpere, de exemplu, calculatoare din aceşti bani, ci îi va folosi exclusiv pentru opera lui Brâncuşi, însă, la vot, propunerea nu a reuşit să fie adoptată.

În urma votului asupra amendamentului, s-au înregistrat 13 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi patru abţineri. Ministrul Culturii a comentat că el nu a „văzut” 14 voturi „împotrivă”, cerând o revotare.

„Există separaţia puterilor în stat. Nu veniţi să număraţi la noi, că nici noi nu numărăm la Guvern. Separaţia puterilor în stat funcţionează şi la guvern tehnocrat”, a spus, vizibil iritat, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor.

„Nu reprezentantul Guvernului numără voturi în Parlament”, a continuat Viorel Ştefan.

În final, amendamentul a fost respins, împreună cu alte două amendamente aduse bugetului Ministerului Culturii.

Comisiile de buget au aprobat apoi, fără amendamente, în forma Guvernului, proiectul de buget al instituţiei. Ministerul Culturii va avea, în 2016, un buget de 773,2 milioane de lei, în creştere cu aproape 27% faţă de anul în curs.

UPDATE 18.00: Comisiile de buget au aprobat, în unanimitate, fără amendamente, bugetele pentru 2016 ale AEP, Consiliului Legislativ, Consiliului Concurenţei, instituţiei Avocatului Poporului, Coniliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ANSPDCP şi ASNVSA, potrivit Mediafax.

Astfel, Consiliul Concurenței va avea, în 2016, un buget de 55,8 milioane de lei, în ușoară creștere față de execuția preliminată a acestui an, se arată în proiectul de buget pe 2016.

„Se remarcă faptul că peste 80 la sută din ceea ce prevede bugetul de cheltuieli al Consiliului Concurenței se referă la cheltuieli de personal. Trebuie să mai spun faptul că, în 2015, instituția a dus la bugetul de stat 225 de milioane de lei. Cheltuielile din bugetul pe anul viitor prevăzute sunt acoperitoare. Cele mai grave acuzații anticoncurențiale sunt înțelegerile din cartel și avem, și în 2016, avem intenția să abordăm anumite piețe. Legat de piața combustibililor, trebuie să remarc că noi suntem undeva mai sus de partea de subsol al clasamentului în ceea ce privește prețul la combustibil. Acciza a contribuit la un preț mai mare, altfel suntem în limitele mediei europene. Aici este vorba de maturitatea unei piețe, de o economie matură. Vreau să mai adaug că instituția noastră a adus, în ultimii cinci ani, la bugetul de stat, peste 600 de milioane de euro”, a declarat, sâmbătă Otilian Neagoe, vicepreședintele Consiliului Concurenței, la audierile din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

Bugetul Autorităţii Electorale Permanente pentru 2016 este 89,316 milioane lei faţă de 35,666 milioane lei cât a fost anul trecut şi a fost aporbat în unanimitate fără amendamnete.

De asemenea, bugetul Consiliului Legislativ este mai mare decât cel de anul trecut, 6.17 milioane lei faţă 5.24 milioane, finanţarea fiind sută la sută de la stat.

Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanțe au aprobat, de asemenea, fără amendamente, bugetul pentru anul 2016 al Autorității Naționale Sanitară Veterinară (ANSVSA), în unanimitate. Proiectul de buget al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2016 prevede o sumă totală de 653,9 milioane de lei, în creștere față de execuția preliminată pentru anul 2015.

Coniliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va avea în 2016 un buget mai mare faţă de anul precedent, respectiv 14.5 milioane lei faţă de 13,5 miloane lei în 2015, finanţarea fiind în totalitate de la bugetul de stat.

UPDATE 16.15: Comisiile de buget au aprobat, în unanimitate, fără amendamente, bugetul Curţii Constituţionale. Astfel, bugetul CCR se ridică la suma de 20 de milioane de lei, informează Mediafax.

Şeful Curţii Constituţionale a anunţat că instituţia vrea să cumpere maşini noi, parcul auto fiind învechit, şi a glumit că, pentru automobilul său, i s-au oferit doar 3.000 de euro când a vrut să-l vândă.

„Sunt a şasea oară pe acest scaun în faţa dumneavoastră şi este prima dată când Ministerul Finanţelor a respectat legea şi ne-a propus bugetul pe care noi l-am solicitat. Legea CCR prevede că bugetul se face de către plenul Curţii. (…) Dacă ştiam că va fi aşa, ceream mai mult”, a spus Augustin Zegrean, în faţa parlamentarilor.

El a explicat că CCR are parte de o creştere mare faţă de anul trecut, de 21%, însă asta doar pentru că „anul acesta au avut bugetul foarte mic”. Zegrean a precizat că singurele creşteri sunt, pe lângă salariile bugetarilor, mărite de Guvern, la capitolul active financiare, respectiv investiţii, unde instituţia vrea să cumpere maşini noi.

„Dorim, dacă şi dumneavoastră veţi fi de aceeaşi părere, să schimbăm maşinile. Avem maşini foarte vechi. Maşinea mea, am vrut s-o dau la buyback. Mi s-a oferit doar 3.000 de euro. Dar e bună. Avem maşini din 2004-2005”, a spus Zegrean.

Pe de altă parte, Comisile de buget au adoptat şi bugetul ANI, fără modificări. Guvernul a propus pentru Agenţia Naţională de Integritate 34,4 milioane de lei, cu aproape 4% mai puţin decât anul acesta. Parlamentarii PNL au glumit că acest lucru se datorează adoptării Codului de etică al PSD, care va da mai puţin de lucru consilierilor de integritate.

UPDATE 16.05: Bugetul ministerului Economiei a fost adoptat, în unanimitate, de comisiile de buget, cu un amendament, prin care s-a cerut suplimentarea bugetului pentru stimularea tinerilor debutanţi în afaceri cu 1,7 milioane lei. Banii vor fi luaţi de la exporturi, astfel că s-a reechilibrat bugetul economiei, potrivit Mediafax.

Bugetul ministerului Economiei pentru 2016 este mai mare decât cel de anul trecut. Astfel, înglobează şi revenirea sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii de la ministerul Energiei,  pentru care a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei. Aceasta sumă este mai mare cu 2,3% decât estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri și servicii urcă la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.

„Avem o sumă alocată de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 de milioane de lei, diferenţa reprezentată de o alocare de la fondul de mediu de 78 de milioane pentru conservări şi închideri de mine”, a declarat la începutul audierilor din Parlament, ministrul Economiei Costin Borc.

Întrebările membrilor comisiilor reunite pentru buget-finanţe au vizat, în principal, problemele cu care se confruntă IMM-urile, compania Oltchim, industria de apărare sau cea minieră, astfel că ministrul Economiei a ţinut să precizeze că dacă „cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum”.

„Vom încerca să facem ceva, dar nu aş vrea să creadă cineva că avem soluţiile magice, nu suntem cu nimic mai buni şi mai deştepţi ca cei dinanintea noastră. Vom face şi încercăm să facem puţin mai bine pe măsura puterilor noastre. Dacă cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum. Dar asta nu însemnă că Ministerul nu se ocupă de companiile care-i sunt în subordine şi în administrare”, a spus Borc.

Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul şi votat de comisii se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susținerea micro-întreprinderilor și a tinerilor întreprinzători.

„Bugetul ministerului este mai mare decât cel de anul trecut. El înglobează și revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Dacă sunt bani mai mulți, ar fi bine să dăm bani mai mulți pentru IMM-uri. Există și trebuie să lucrăm foarte mult în domeniul clusterelor. Există o strategie de competitivitate. Vrem să încercăm să producem pentru România. Începem să fim foarte buni în IT&C, în centre de servicii, a nu se înțelege aici idee de call center. Cred că am neglijat în ultimii ani energia verde. Putem să facem o sumedenie de lucruri din deșeuri’, a arătat Costin Borc, adăugând că pentru programe a fost alocată suma de 370 de milioane lei şi că se are în vedere încurajarea tinerilor întreprinzători și a femeilor manager, precum și a IMM-urilor din mediul rural.

„Avem capitole bugetate pentru programe într-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri, de șapte milioane, un program de susținerea meșteșugurilor și artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, de jumătate de milion, trei milioane pentru târgul de IMM-uri, jumătate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenorială a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piață tot în domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-întreprinderi aparținând întreprinzătorilor tineri, un program național de micro-industrializare, în total de 60 de milioane și încă 25 de milioane pentru IMM-uri în mediul rural”, a punctat ministrul.

În cazul Oltchim, Borc a explicat că rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori și că este nevoie de un proces profesionist pentru a înțelege modalitatea prin care se pot face anumiți pași.

„La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist și să înțeleg ce avem, care sunt soluțiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înțelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme’, a spus ministrul Economiei.

UPDATE 15.24: Comisiile de buget au aprobat bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului de Finanţe că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare, informează Mediafax.

Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului de Finanţe, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.

UPDATE 15.00:  Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt dezbătute, sâmbătă, în Comisiile de buget, potrivit Mediafax.

UPDATE 13.00: Comisiile de buget au aprobat bugetul Institutului Cultural Român (ICR), care a fost suplimentat cu 500.000 de lei, exclusiv pentru organiazarea de evenimente dedicate „Anului Brâncuşi”, după ce au solicitat 3,8 milioane de lei,  pentru cheltuieli generale, informează Mediafax.

Potrivit vicepreşedintelui ICR, care a participat la dezbateri, bugetul de 36,6 milioane de lei este insuficient şi, deşi acesta a crescut în ultimii ani, a rămas sub nivelul din 2012, când instituţia a beneeficiat de aproximativ 40 de milioane de lei.

Membrii Comisiei de buget-finanţe s-au opus acestor alocări şi l-au întrebat pe reprezentantul ICR cum are de gând să cheltuiască aceşti bani, dar şi ce proiecte generale ale. Nemulţumiţi de răspunsurile primite, parlamentarii nu au vrut să suplimenteze bugetul.

În urma unor dezbateri îndelungate, Comisia a acceptat o suplimentare de numai 500.000 de lei, bani care vor trebui folosiţi exclusiv pentru evenimente organizate cu ocazia „Anului Brâncuşi”. Aceşti bani vor fi luaţi din fondurile pentru bunuri şi servicii ale Ministerului de Finanţe, cu acordul ministrului Anca Dragu. Ea a atras însă atenţia asupra unor deficienţe în funcţionarea instituţiei, care a primit bani în plus în 2015, dar nu a reuşit să îi cheltuiască.

Bugetul ICR a fost aprobat, cu acest amendament, în unanimitate.

Începând cu 2016, se aplică legea potrivit căreia data de 19 februarie este Ziua Brâncuşi, sărbătoare naţională. Legea promulgată recent de preşedinte a fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în timpul regimului comunist.

UPDATE 12.50: Comisiile reunite de buget-finanțe au adoptat în unanimitate, bugetele pe anul viitor ale SRI, SIE, SPP, STS și pe cel al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în forma propusă de inițiatori, transmite Agerpres

Bugetul alocat SRI pentru anul viitor este de 1.850.905 mii lei, mai mare cu 19% față de 2015, iar SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272.510 mii lei, înregistrând o creștere de 6,46% față de 2015, când a fost de 255.968 mii lei.

Serviciul de Protecție și Pază are alocată suma de 163.825 mii lei pentru anul viitor, în scădere cu 3,07% față de anul 2015.

Bugetul alocat pentru STS pe anul viitor este de 274.289 mii lei, în scădere cu 37,13% față de anul 2015.

Comisiile reunite pentru buget au aprobat sâmbătă și bugetul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care are alocată suma de 15.788 mii lei, mai mare cu 31,84% față de anul 2015.

UPDATE 11.50: Bugetul Curții de Conturi pe anul viitor a fost adoptat în unanimitate, relatează Agerpres

Bugetul alocat Curții de Conturi pentru anul 2016 va crește cu 18,04%, de la 242,725 milioane lei la 286,505 milioane lei, după cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

UPDATE 10.40: Comisiile reunite de buget au amânat, sâmbătă, dezbaterile şi adoptarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii, relatează Mediafax. Parlamentarii s-au certat, iar discuțiile vor fi reluate duminică.  

Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a apărut în faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe, iar secretarul general al acestui for, Ion Vărgău, a anunțat că instituţia doreşte o sumă suplimentară de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal în urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.

În varianta avansată de Guvern, Senatul urma să beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, în creştere cu 17,66% faţă de anul în curs. Banii suplimentari urmau să fie folosiţi pentru plata personalului, în urma majorărilor salariale decise de Guvern şi Parlament. Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, în bugetul alocat Senatului, este prevăzută o sumă mai mare cu 16,50% faţă de cea alocată pentru anul 2015.

Ulterior, Senatul a aprobat, în plen, o hotărâre prin care îşi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivând că banii alocaţi de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor – în special a celor de personal – până la finalul anului. Această decizie a Senatului a fost susţinută de secretarul general al forului în cadrul Comisiilor de buget-finanţe, care trebuiau să adopte un amendament în acest sens, pentru ca banii să fie prevăzuţi în forma finală a bugetului.

Parlamentarii s-au opus, însă, unei astfel de creşteri, acuzând reprezentantul Senatului că nu este „onest” în solicitările făcute.

Secretarul general al Senatului a explicat că banii sunt „pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru creşterile substanţiale” de salarii decise de Guvern şi Parlament.

Această afirmaţie a stârnit nemulţumire în rândul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general că „minte”. În apărarea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isăilă. „Dacă se dovedeşte că aţi minţit, mergeţi la puşcărie. Altfel, vă rog să faceţi plângere penală împotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaraţii calomnioase”, a spus acesta.

Senatorii şi deputaţii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptând chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, însă acesta a fost ulterior abandonat, pentru că nu s-a putut indica şi sursa de provenienţă a acestor bani.

Dezbaterile au fost încheiate la solicitarea preşedintelui Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan. El a afirmat că „nu poate accepta” astfel de cerinţe bugetare, iar reprezentanţii Senatului vor trebui să discute din nou cu Ministerul de Finanţe pentru a se pune de acord pe tema bugetului instituţiei. Deputatul a adăugat că, dacă se aprobă astfel de majorări fără explicaţii, populaţia va spune cum „fiecare parlamentar mănâncă dublu faţă de anul trecut”.

Comisiile de buget-finanţe au amânat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luându-se decizia şi ca bugetul Camerei Deputaţilor să fie amânat, pentru că ar putea avea acelaşi probleme. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, şi Camera Deputaţilor va solicita creşteri de peste 30% în buget.

Bugetele celor două Camere ale Parlamentului vor fi dezbătute duminică, la finalul discuţiilor cu ceilalţi ordonatori de credite.

UPDATE 9.55:  Bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost adoptat, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, transmite Mediafax. Aleșii au glumit cu reprezentantul Preşedinţiei când au aflat că suma de 5.000 de lei cuprinsă în buget pentru hrana animalelor este destinată peştilor din lacurile artificiale ale Palatului Cotroceni.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2016 va fi de 56,3 milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul în curs. În buget este cuprinsă şi suma de 5.000 de lei pentru „hrana animalelor”, în creştere faţă de anul în curs, când au fost alocaţi doar 2.000 de lei pentru acest capitol.

Citește și: Bugetul Preşedinţiei, adoptat de comisiii

UPDATE sâmbătă,9.18: Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului dezbat, sâmbătă și duminică, legea bugetului de stat și legea asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu participarea ordonatorilor principali de credite, relatează Agerpres. Luni va fi dat votul final asupra bugetului. 

Sâmbătă, senatorii și deputații finanțiști încep activitatea la ora 9,00 iar primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22,30 cu o pauză de o oră între 13,00 și 14,00.

Lucrările celor două comisii continuă duminică, tot de la ora 9,00, în această zi fiind dezbătute bugetele majorității ministerelor. Programul estimat este până la ora 19,00, fără pauză, iar de la ora 19,00 încep dezbaterile la bugetul asigurărilor de stat.

După ce se dau rapoarte pe bugetele fiecărui ordonator principal de credite, se face un raport general pentru întregul proiect al bugetului de stat.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

 

UPDATE 22.50: Comisiile reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat au amânat pentru luni votul asupra proiectului de lege privind bugetul pentru anul 2016, partea de text fără cifre. O serie de amendamente urmează să fie rediscutate în cadrul dezbaterilor bugetelor pe ordonatorii principali de credit, potrivit Agerpres.

Din cele 20 de amendamente aduse la textul legii, majoritatea au fost respinse. Au fost votate trei amendamente fără impact financiar, care au adus clarificări textului de lege.

Astfel, a fost aprobat un amendament la bugetul Ministerului Apărării, care se referă la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor și cupoanelor, efectuate de către Poșta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

Amendamentele rămase în discuție se referă la formula de echilibrare a bugetelor UAT-urilor, regăsită la art. 4, la eliminarea art. 29 din lege, articol privind procedura de finanțare a cercetării în agricultură, și la realizarea unei anexe separate pentru un buget propriu al Academiei Oamenilor de Știință.

Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului vor relua dezbaterile sâmbătă, la ora 9,00, cu participarea ordonatorilor principali de credite. Primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22,30 cu o pauză de o oră între 13,00 și 14,00, și duminică, în vederea finalizării unui raport.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

––

UPDATE 16.00: Bugetul alocat Academiei Române pentru anul 2016 a fost avizat favorabil, vineri, de Comisiile de învățământ ale Parlamentului, cu două amendamente, conform Agerpres

Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, care a amintit că în aprilie 2016 Academia împlinește 150 de ani de la înființare, a subliniat că salariile cercetătorilor din Academia Română trebuie majorate, astfel încât să fie echivalente cu salariile celor cu grade similare în învățământul superior.

UPDATE 15.20:  Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil, vineri, bugetele a 12 instituții din domeniul Justiției, transmite Agerpres

Au fost avizate favorabil bugetele Ministerului Justiției, Ministerului Public, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenției Naționale de Integritate, Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și SGG.

UPDATE 14.20: Și bugetul Ministerului Apărării a fost avizat în unanimitate în Comisiile pentru apărare, conform Mediafax.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a apreciat că este posibil ca, până la finalul anului 2016, cheltuielile totale cu Apărarea să ajungă la 1,7% din PIB, ca ţintă „intermediară” spre un buget de 2% în viitor.

UPDATE 14.15: Comisiile reunite pentru administraţie publică au avizat favorabil în unanimitate, cu amendamente, bugetele pe 2016 ale Ministerului Dezvoltării Regionale, Secretariatului General al Guvernului şi Autorităţii Electorale Permanente, relatează Mediafax.

Președintele de ședință, Paul Victor Dobre, a anunțat că la bugetul MDRAP au fost depuse 55 de amendamente și alte peste 20 la diverse anexe al legii proiectului de buget, toate urmând a fi transmise Comisiilor reunite de buget-finanțe.

Citește și: Dîncu, precizări despre banii alocați bisericilor în 2016

„În anul 2016 bugetul ministerului nostru este în sumă totală de 5,6 miliarde lei din care 5,4 miliarde lei de la bugetul de stat, diferenţa provenind din venituri proprii – cota de la ISC. Bugetul 2016 este mai mic faţă de bugetul din 2015, fiind în procent de 78 la sută din bugetul anului 2015. Cauzele sunt următoare: în primul rând cea mai mare scădere este una obiectivă şi este legată de fondurile europene, unde avem doar 47 la sută din cei 1,8 miliarde de lei pe care i-am avut în 2015, acum avem cu un miliard mai puţin – 0,8 miliarde – în 2016, dar justificarea este faptul că 2015 este un an de final de program, iar 2016 este început de program 2014-2020, neavând nici măcar contracte de finanţare şi atunci nu avem pentru ce să imobilizăm o sumă foarte mare, de aceea cea mai mare scădere este în această zonă. Un al doilea palier al scăderii (…) finanţarea în 2016 al programului de contrucţii de locuinţe prin ANL, am avut 123 milioane lei, acum reprezintă un procent de 70 la sută faţă de alocarea din 2015. În 2016 nu se mai achiziţionează microbuze şcolare, întrucât din bugetul anului 2015 în sumă de 211 milioane de lei au fost achiziţionate 1500 de microbuze care au fost transferate la unităţile adminsitrativ teritoriale. Acestea sunt cele trei cauze care în mod obiectiv arătă scăderea bugetului pe 2016 în comparaţie cu 2015”, a declarat Dâncu la audieri.

 

UPDATE 12.55Bugetul Ministerului de Externe a fost avizat cu amendamente de comisiile de specialitate, cu 22 de voturi „pentru” şi un vot împotrivă, relatează Mediafax.

Patru amendamente propuse de deputatul Aurelian Mihai (PNL) au fost admise cu votul majorității membrilor Comisiilor pentru politică externă și pentru românii de pretutindeni. Este vorba de suplimentarea bugetului din fondul de rezervă al Guvernului în vederea deschiderii unui oficiu consular în Cagliari, Italia şi a trei oficii consulare în Santa Cruz de Tenerife, Valladolid şi La Coruna, Spania. Pentru înființarea acestora este necesară suma de 2.200 mii de lei. De asemenea, printre amendamentele admise se mai numără și unul propus de deputaţii ALDE Cornelia Negruţ şi Ion Cupă care presupune suplimentarea bugetului din fondul de rezervă a Guvernului pentru sprijinirea activiţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora cu 9.800 mii de lei, de la 10.200 mii de lei la 20.000 mii de lei.

MAE va primi în 2016 759.291 mii de lei de la bugetul de stat, pentru cheltuieli curente fiind prevăzută suma de 716.791 mii de lei, cu 18% mai puţin decât anul anterior, din care 397.233 mii de lei pentru cheltuieli de personal, cu peste 11% mai mult decât în 2015, potrivit proiectului bugetului de stat.

UPDATE 12.10: Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sănătății (MS) și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu majoritate de voturi, conform Agerpres. Parlamentarii celor două comisii nu au adoptat niciun amendament din cele 30 depuse.

Bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei, cu 16% mai mult față de 2015, și reprezintă 4,2% din PIB, prevede proiectul de buget pentru anul viitor publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate pentru 2016 este de 26,4 miliarde lei, cu 11,9% mai mult decât în anul 2015.

Și bugetul Ministerului Mediului a fost avizat favorabil în unanimitate. Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va scădea, în 2016, cu 64,62%, până la 759,9 milioane de lei, față de execuția preliminată din anul anterior, de 2,13 miliarde de lei, se arată în proiectul de buget, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/. Această diminuare este cauzată de faptul că Autoritatea de Management POS Mediu a fost transferată, în cursul acestui an, de la Ministerul Mediului la Ministerul Fondurilor Europene, conform MFP.

De asemenea, și bugetul Societății Române de Radiodifuziune a fost avizat favorabil, fără amendamente. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru SRR a fost alocată suma de 192.194.000 lei, în scădere cu 1,48% față de bugetul pentru anul 2015, care a fost de 195.848.000 lei.
Și Institutul Cultural Român (ICR)  a aflat care este bugetul de care va dispune în 2016.  Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe anul 2016, Institutului Cultural Român i-a fost alocată suma de 36.664.000 de lei cu 16,39% mai mare decât cea alocată anul acesta.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate, dar cu amendamente. La proiectul de buget au fost depuse 66 de amendamente.

Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% raportat la execuția preliminată din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget aferent anului viitor, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Pentru 2017, estimarea indică fonduri mai puține, de 11,82 miliarde de lei, în timp ce pentru anii următori, 2018 și 2019, sunt prevăzute bugete mai mari, de 13,58 miliarde de lei și, respectiv, de 13,69 miliarde de lei.

UPDATE 11.30: Bugetul pentru anul viitor al Consiliului Concurenței a fost aprobat, vineri, de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite, transmite Agerpres.

Proiectul de buget a fost adoptat în unanimitate.

Consiliul Concurenței va avea în 2016 un buget de 55,8 milioane de lei, în ușoară creștere, respectiv 0,38%, față de execuția preliminată a acestui an, se arată în proiectul de buget pe 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Cheltuielile cu bunuri și servicii vor crește cu 43% anul viitor, la 10 milioane de lei, față de 6,9 milioane de lei în acest an. De asemenea, vor crește cu 25% cheltuielile cu personalul, la 43,9 milioane de lei, față de 34,9 milioane de lei în 2015.

UPDATE 11.15Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic a fost avizat pozitiv vineri de comisiile de specialitate din Parlament, conform Agerpres.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%. 

Bugetul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a primit, vineri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil în Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament.

‘Bugetul l-am constituit având în vedere 3 mari responsabilități. În primul rând, activitatea de coordonare, pe care consider că trebuie să o consolidăm. Există, în prezent, 10 Autorități de Management distribuite în trei ministere și dorim să existe o bună coordonare a utilizării fondurilor de la stat. Totul vrem să fie integrat și uniform. Funcția de coordonare o exercităm prin Acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. A doua activitate vizează implementarea programelor operaționale, în număr de 5. Dorim să întărim aceste structuri și, de asemenea, închiderea perioadei actuale de finanțare, 2007-2014, pentru care am prevăzut un buget de 1,5 miliarde de lei. De asemenea, ne dorim demararea la capacitate maximă a programelor pentru următorul exercițiu financiar 2014-2020, și pentru care am alocat 1,6 miliarde de lei. O altă măsură pe care o avem este întărirea structurilor regionale. Ne trebuie niște structuri care să fie aproape de beneficiari, care să-i ajute, să-i îndrume și să accelereze implementarea programelor. Încercăm să recuperăm timpul pe trei tipuri de proiecte. Sunt 400 de proiecte fazate ce au primit derogare de la Comisia Europeană, până cel târziu în martie 2016’, a afirmat, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, citată de Agerpres.

UPDATE 11.00Bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost avizat favorabil, vineri, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 25 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, conform Mediafax.

Bugetul instituţiei a primit votul parlamentarilor din comisiile pentru politică economică şi cea pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, respectiv comisia economică şi cea pentru dezvoltare regională din Senat.

Ministrul Economiei, Costin Borc, a participat la audieri şi a prezentat bugetul, afirmând despre una dintre cele mai mari companii din portofoliul Economiei, Oltchim Râmnicu Vâlcea, că înregistrează rezultate operaţionale pozitive, astfel că nu se află într-o situaţie catastrofală.

UPDATE 10.45Comisia specială a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra SIE a avizat, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Serviciului pe anul 2016, 

„Discuția despre buget a fost foarte aplicată. Nu au fost foarte complicate lucrurile. O mică creștere de 6,46% față de anul trecut, iar acest lucru se datorează faptului că la cheltuielile cu personal avem creșteri salariale cu 10%. În principal, acolo se vor duce acești bani”, a precizat președintele Comisiei, deputatul PNL Mihăiță Calimente, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, el s-a arătat preocupat de costurile mari pe care le presupune achiziția de aparatură tehnică. „Ceea ce ne preocupă este și situația internațională, dar și faptul că în general toată această tehnică de calcul și operativă costă foarte mult, se depreciază moral foarte repede și de la o generație la alta, calculatoarele și alte investiții costă foarte mult,” a precizat deputatul liberal.

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, nu a participat la dezbatere.

UPDATE 10.40: Proiectul de buget a primit un aviz pozitiv în Comisia de Muncă, conform Digi 24.

Proiectele privind Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale pentru 2016 vor fi dezbătute, vineri, în comisiile permanente , relatează Agerpres

Birourile permanente reunite se vor întruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond în plen și susținerea amendamentelor.

„Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanțe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit”, a anunțat, miercuri seară, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Citește și: Dacian Cioloş, despre bugetul pentru 2016: Acoperă, în mod echilibrat, toate necesităţile anului viitor

Proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Andrea Mandorlini, aproape de o revenire spectaculoasă în Serie A!

Fostul antrenor al CFR Cluj ar putea prelua banca tehnică a echipei Hellas Verona, în contextul presiunii uriașe asupra actualului antrenor, Paolo Zanetti. Mandorlini, favorit...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

România cuprinsă de proteste împotriva lui Călin Georgescu

Mai multe proteste au loc marți seara în Capitală și în marile orașe din România. Sute de oameni, în special tineri, s-au adunat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă