Principalele grupări armate rivale din Libia au convenit să semneze, săptămâna viitoare, un acord de încetare a luptelor pentru putere, astfel încât să poată fi instalat un guvern de uniune națională, au anunțat vineri emisarul special al ONU pentru Libia, Martin Kobler, și ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, relatează agențiile AFP, DPA și Reuters, citate de Agerpres.
Anunțul survine cu două zile înaintea începerii la Roma a unei conferințe internaționale menite să accelereze formarea acestui guvern ce este tot mai necesar în condițiile în care haosul din Libia tinde să transforme această țară într-un nou bastion al jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI). Conform estimărilor ONU, în Libia se află în prezent între 2.000 și 3.000 de combatanți jihadiști, iar SI controlează sute de kilometri din coasta mediteraneană a Libiei.
De asemenea, profitând de starea de anarhie, anul acesta de sute de mii de imigranți ilegali africani au traversat Libia în drumul lor către Uniunea Europeană. Conform unor evaluări, în prezent pe teritoriul Libiei s-ar afla încă aproximativ o jumătate de milion de migranți veniți din Africa subsahariană și care doresc să pornească înspre Europa.
La patru ani de la rebeliunea împotriva lui Gaddafi, Libia are două guverne paralele, fiecare fiind aliat cu grupări armate care-și dispută supremația. Capitala Tripoli a fost cucerită anul trecut de coaliția de miliții islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv și a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-și încheie activitatea după alegerile din luna iunie 2014, iar executivul și legislativul recunoscute pe plan internațional s-au refugiat în estul extrem al țării.
După negocieri dificile, fostul emisar al ONU pentru Libia, Bernardino Leon, a prezentat în luna octombrie facțiunilor libiene rivale o propunere de acord pentru constituirea unui guvern de uniune națională, dar ultra-radicalii din ambele tabere s-au opus împărțirii puterii, astfel că discuțiile s-au blocat din nou.
Acum obiectivul conferinței de duminică este să dea un nou ‘impuls, pe cât posibil decisiv’ acordului din octombrie, iar președinții celor două parlamente rivale s-au angajat să-l semneze pe 16 decembrie, a declarat gazda acestei reuniuni, Paolo Gentiloni, această dată fiind confirmată și de Martin Kobler.
La conferința care se va desfășura duminică la Roma vor participa și șefii diplomațiilor americană și rusă, John Kerry și Serghei Lavrov, reprezentanți ai celorlalte state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU și ale principalelor țări europene, precum și oficiali din state vecine cu Libia și din alte țări musulmane.
Totuși, mai multe surse occidentale se declară sceptice asupra posibilității instalării rapide a unui guvern de uniune națională la Tripoli, având în vedere multitudinea facțiunilor armate care nu se află sub controlul celor două puteri rivale.