15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalCade cortina peste FNT

Cade cortina peste FNT

Festivalul Naţional de Teatru se apropie de sfârşit. În acest ultim weekend al FNT bucureştenii au o ofertă serioasă.

Vineri, de la ora 18.00, la Opera Naţională, puteţi vedea o montare minunată, marca Yuri Kordonsky, a piesei lui Cehov, ”Pescăruşul”. Nu vă miraţi dacă spectacolul este jucat într-o limbă străină de Cehov, dar şi de noi, pentru că Yuri Kordonsky a pus în scenă textul rusesc într-un spectacol-bijuterie la Teatrul German de Stat din Timişoara.

De la aceeaşi oră, la Teatrul Bulandra, Sala Izvor, este programat spectacolul ”Şcoala nevestelor” de Moliere, în regia lui Cristi Juncu, jucat de Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

Tot de la ora 18.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” vă puteţi întâlni cu creaţia unui mare regizor. Este vorba de Victor Ioan Frunză care a montat ”Scene din viaţa insectelor – mister psihedelic muzical” (foto Adriana Grand), de Karel şi Josef Čapek, ce se joacă şi sâmbătă, de la ora 17.00. Creatorii spectacolului susţin că acesta este „o fabulă contemporană cu gângănii. Prin ochii tulburi ai unui vagabond se vede, ilustrată la firul ierbii, toată panoplia sufletului omenesc. Din lumea aeriană a fluturilor, Vagabondul coboară pe pământ, printre gândaci, greieri şi scorpioni, apoi intră în lumea subterană a furnicilor. Este o călătorie iniţiatică a omului în moarte, într-o poveste despre fragilitate şi despre supravieţuire. Nu este o dramă, ci un mister, în sensul vechi al cuvântului. Şi aşa cum, în misterele medievale, apăreau personificate Lăcomia, Egoismul sau Virtutea, găsim şi aici anumite categorii etice personificate în insecte. Ce-i drept, Virtutea lipseşte. Oglinda pusă în faţa vieţii era tendenţios strâmbă”.

În secţiunea ”Teatrul de mâine”, vă recomandăm să vedeţi vineri două spectacole cu tineri artişti. De la ora 20.00, la Teatrul de Comedie, ”Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat” de Matei Vişniec, regia Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare, iar la de la ora 22.00, la UNTEATRU, ”Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia: Andrei şi Andreea Grosu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă