17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPreşedinte FSLI: E imposibil să ajungi la facultate de top mergând pe...

Preşedinte FSLI: E imposibil să ajungi la facultate de top mergând pe programa din liceu

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, într-un interviu pentru ziare.com, că e imposibil să ajungi la o facultate de top, mergând pe programa din liceu.

„În România, programele sunt foarte stufoase, elevii sunt bombardaţi cu informaţie inutilă. Dacă un elev doreşte să meargă la o facultate de top, este imposibil să reuşească, mergând pe programa din liceu. Nu e corelare între subiectele de la facultate şi ceea ce fac elevii in şcoală. Cât timp programele nu vor fi corelate, nu putem scăpa de meditaţii”, a declarat Simion Hancescu.

Ce solicită profesorii

Profesorii protestează din nou şi cer 6% din PIB pentru Educaţie, în condiţiile în care procentul mediu alocat Educaţiei în ţările UE este de 5,2%, îar în România este de 2,5%. După cum a declarat prof. Hancescu, în România se împuţinează şcolile, predau tot mai mulţi profesori necalificaţi şi pensionari, iar abandonul şcolar este în creştere.

Preşedintele FSLI consideră că Educaţia nu este o prioritate pentru Guvern. „Dacă ne uităm în programul de guvernare al USL, vedem că educaţia ar fi o prioritate naţională. Aşa prevede şi legea. Ipocrizie, pentru că Educaţia numai prioritate nu e”, spune Hancescu, care adaugă faptul că salariile mici sunt al doilea motiv al protestului cadrelor didactice.

Plata diferenţiată a profesorilor în funcţie de performanţă, în funcţie de progresul şcolar al elevilor, este o altă cerere a cadrelor didactive, conform preşedintelui FSLI.

Deşi salariile de bază au crescut, în ultimii ani, cu 25%, veniturile reale ale profesorilor sunt mai mici cu 15% faţă de 2009, spune Hancescu.

Posturile şi unităţile de învăţământ, în scădere dramatică

„Noi avem 220 de mii de posturi de educatori, invatatori si profesori in invatamantul preuniversitar. Fata de 2004 sunt cu 40 de mii mai putine. Au fost taiate sistematic. In 1990 aveam 27 de mii de unitati de invatamant si acum mai avem 7000”, a declarat Hancescu.

Preşedintele FSLI consideră că, dacă actuala putere nu rezolvă situaţia Educaţiei, este vorba despre rea voinţă: „Sunt foarte putini cei care ajung in invatamantul superior. Si chiar daca ajung, bursa pe care o primesc nu le acopera cheltuielile de cazare si masa. Daca actuala putere, cu 70% in parlament, nu rezolva situatia este clar ca vorbim de rea vointa. E pana la urma o decizie politica sa aloci educatiei banii necesari, altfel tara aceasta e condamnata la saracie. Nu exista prosperitate fara educatie de calitate”.

Care ar fi salariul motivant

Preşedintele FSLI consideră că un salariu motivant pentru un profesor debutant ar trebui să fie de 1.600 de lei pe lună şi că doar în astfel de condiţii absolvenţii valoroşi ar fi atraşi de învăţământ.

Elevii, zăpăciţi de teorie

„Programele nu mai au nici o legătură cu realitatea”, este de părere Simion Hancescu. „Zăpăcim elevii cu teorie, când angajatorul îi cere să ştie să facă ceva concret. Degeaba îi învăţăm la liceu diferenţiale şi integrale, când el nu ştie să facă ceva elementar. Elevul trebuie să ştie să aplice ceea ce învaţă şi de aceea accentul trebuie mutat de pe teorie, pe partea practică şi pe cea informativă”, conchide preşedintele FSLI.

Politizarea, o mare hibă din învăţământ

Directorul este numit politic, iar politizarea este o mare hibă a învăţământului românesc, consideră Hancescu. „Nu am nici o îndoiala că oamenii vor veni (la mitingul profesorilor, de pe 6 noiembrie, n.r.). Dar noi liderii nu îi luâm cu arcanul. E adevarat că unii oameni sunt ameninţaţi. Mulţi sunt suplinitori la mâna directorului. Directorul e numit politic, politizarea fiind o alta mare hibă din învăţământ”, conchide preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Cele mai citite

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...
Ultima oră
Pe aceeași temă