25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBlack Friday: 50 de ani de reduceri

Black Friday: 50 de ani de reduceri

"Black Friday", ziua de cumpărături la preţuri reduse, a apărut în Statele Unite, în urmă cu aproximativ 50 de ani.

"Vinerea neagră" este fixată în prima zi de vineri de după Ziua Recunoştinţei, sărbătoare care se celebrează în cea de-a patra zi de joi din luna noiembrie. 

Citeşte şi: BLACK FRIDAY 2013. Ce magazine s-au înscris în cursa reducerilor

Termenul a fost folosit pentru prima dată în secolul XIX şi se referea la criza financiară din 1869. Ulterior, expresia "Black Friday" a fost folosită în Philadelphia, în anii '60,  de poliţiştii care se plângeau de agitaţia de pe străzi, de după Ziua Recunoştinţei.

Regăsim termenul şi într-un comunicat de presă din 1961, cu semnificaţie economică: "Pentru toţi comercianţii, cele mai aglomerate zile de cumpărături sunt, în mod normal, primele două zile după Ziua Recunoştinţei".

Totuşi, termenul "Black Friday" sinonim cu reducerile a început să fie folosit după 1975, când expresia a trecut graniţele statului Philadelphia.

Citeşte şi: FOTO: BLACK FRIDAY în SUA: îmbulzeală apocaliptică, şiruri lungi de corturi şi somn pe podele

Până în anii 2000, de Black Friday, magazinele îşi deschideau uşile la 06.00, însă, în ultimii ani, au început să dea startul cumpărăturilor chiar la miezul nopţii. Din acest motiv, unii jurnalişti au început să scrie şi despre "Gray Thursday" (Joia gri, n.red.).

În 2005, în SUA a apărut şi "Cyber Monday", încă o zi cu reduceri importante în marile magazine.

"Black Friday" a ajuns în România în 2010. Anul acesta, va avea loc în 29 noiembrie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

O rădăcină indiană cu proprietăți de „ibuprofen natural”

Condimentul cu efecte antiinflamatorii și antioxidante este considerat un superaliment de către nutriționiști Rădăcină exotică, originară din India, turmericul a devenit renumit pentru efectele sale...

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă