11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialFrumuseţea, în scaun cu rotile. O învingătoare: Magda Coman

Frumuseţea, în scaun cu rotile. O învingătoare: Magda Coman

O siluetă perfectă, picioare lungi şi mers graţios – aşa arată fişa standard a „postului” de manechin. Dar ce faci atunci când, de pe podiumul de modă, ajungi într-un scaun cu rotile, într-o ţară în care rampele de acces în clădiri sunt construite doar de teama sancţiunilor?

Emigrezi în Germania, devii model în scaun cu rotile şi îţi continui viaţa. Şi apoi, te întorci în România şi lupţi pentru a le arăta oamenilor că persoanele ţintuite într-un scaun sunt la fel de normale ca şi cele care pot să meargă.

Asta a facut Magda Coman, o bucureşteancă de 29 de ani, model profesionist, care a ajuns într-un scaun rulant în urmă cu şase ani. Accidentul n-a împiedicat-o să-şi continue cariera, să fondeze o asociaţie care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi, recent, să le propună românilor un spectacol de modă în care modelele vor defila din scaune cu rotile.

Prezentarea „Atipic Beauty” are loc miercuri, la Cluj. 14 tinere cu dizabilităţi vor prezenta ţinute create de designeri şi vor arăta că scaunul rulant nu trebuie să te împiedice să fii ceea ce îţi doreşti.

Am vorbit cu Magda pe când se afla pe aeroportul din Bucureşti şi încerca să se îmbarce în avionul spre Cluj. Avea bilet la avionul de la prânz, dar nu a fost primită la bord. Motivul? Personalul nu a înţeles că este în scaun rulant şi nu a putut fi urcată la bordul avionului, care era prea mic şi nu avea rampă de acces. A rămas blocată în aeroport cinci ore, în speranţa că va putea urca în următorul avion. 

„Ne pare rău, nu vă putem angaja”

Pentru Magda, nu e prima dată când trece printr-o astfel de situaţie. „Simt discriminarea la fiecare pas. Suntem condamnaţi la domiciliu – e o condamnare tacită – dacă nu există rampe şi lifturi, acolo eşti condamnat să stai”, spune tânăra.

A simţit discriminarea şi când urma cursurile Facultăţii de Psihologie din Bucureşti, unde nu ar fi putut să ajungă, dacă familia n-ar fi cărat-o în fiecare zi pe scări.

Citeşte şi: „Mergeţi cu capul înainte, urmaţi-vă visul”. Povestea unei cântăreţe de muzică populară în scaun rulant

A simţit-o din nou când a vrut să se angajeze la un call-center. A trecut proba interviului prin telefon, dar nu a menţionat dizabilitatea. Ulterior, când a fost chemată la un interviu la sediul firmei, a întrebat dacă există o rampă de acces. Răspunsul a venit prompt: „Ne pare rău, nu vă putem angaja”.

Magda a decis să nu depună plângere împotriva companiei şi a plecat în Germania, unde şi-a reluat profesia de fotomodel. „Am văzut cum sunt percepute acolo persoanele cu dizabilităţi. Societatea le priveşte ca pe nişte oameni normali. Dizabilitatea nu te face să nu ai alte abilităţi, poţi face facultate şi profesa în multe domenii”, povesteşte tânăra.

În România, oamenii se uită la tine ca la urs

În 2009, s-a întors în România şi a încercat să propună mai multor organizaţii o prezentare de modă. Nimeni nu a părut interesat de propunerea ei şi, atunci, şi-a luat inima în dinţi şi a fondat o organizaţie non-guvernamentală care să promoveze drepturile persoanelor cu handicap locomotor. 

Citeşte şi: Cum a ajuns o profesoară în scaun cu rotile doctorandă în Scoţia şi bursieră Google

„Am numit-o ‘Open your heart’. Adică ‘Deschide-ţi inima, România’, pentru că aici nu există decât discriminare. Oamenii se uită la tine ca la urs; am ajuns ca în Sparta, dacă nu eşti întreg, ar trebui să fii aruncat de pe o stâncă”, spune Magda.

Atipic Beauty, frumuseţea dincolo de prejudecăţi 

Aşa a organizat, în luna iunie, prima prezentare de modă la care modele erau tinere în scaun rulant. Acum, a organizat, la Cluj, cea de-a doua prezentare, unde vor fi 12 femei din România, niciuna  model profesionist. „Au fost foarte bucuroase; pentru ele, este un pas enorm. E greu să ne acceptăm aşa cum suntem”, arată Magda.

Citeşte şi: Peste un miliard de persoane din toată lumea trăiesc cu o formă de dizabilitate

Chiar şi organizarea prezentării a fost o aventură, povesteşte tânăra. „Foarte mulţi sponsori mi-au spus că le repugnă astfel de evenimente. În lume, acestea sunt considerate ceva normal”, explică Magda.

Cosmina Păsărin va prezenta „Atipic Beauty”, Alin Gălăţescu va coordona show-ul, iar două tinere designere – Rozalia Bot şi Ramona Semen – sunt cele ale caror creatii vestimentare vor fi prezentate pe catwalk. La eveniment va participa şi Fabrizio Bartoccioni, cunoscut în Italia pentru organizarea unui concurs de Miss pentru persoanele cu dizabilităţi.

În 2014, România va fi reprezentantă de Magda. Dacă va câştiga, ea va deveni ambasadoarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. „Mulţi au fost uimiţi la prima ediţie. Eu încerc să creez o altă mentalitate, într-o ţară cufundată în ignoranţă. Sper ca puterea exemplului să-şi spună cuvântul”, încheie Magda.

Cele mai citite

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă