2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialObama ameninţă liderii SI

Obama ameninţă liderii SI

Într-un discurs la Pentagon, preşedintele Barack Obama a cerut aliaţilor din Orientul Mijlociu să facă mai mult în lupta contra Statului Islamic în Irak şi în Siria.

Opt zile după o alocuţiune solemnă pronunţată în Biroul Oval, preşedintele american a detaliat luni, 14 decembrie, progresele făcute de armata americană şi coaliţia faţă de organizaţia Statul Islamic. După o rară reuniune de securitate naţională ţinută la Pentagon, flancat de vicepreşedintele Joe Biden şi de secretarul Apărării, Ashton Carter, Obama a făcut un bilanţ, el fiind criticat asupra strategiei sale de luptă contra grupării teroriste SI şi asupra resurselor pe care le alocă.

Obama a insistat din nou asupra faptului că neutralizarea SI necesită participarea aliaţilor din regiune, în special al celor care participă deja la loviturile aeriene. Secretarul Apărării va pleca în Orientul Mijlociu pentru a convinge ţările din regiune să îşi crească efortul militar. Obama a declarat că militanţii islamişti au pierdut circa 40% din zonele pe care le controlau în Irak, dar progresele coaliţiei internaţionale  condusă de SUA contra SI „trebuie să continue mai rapid”, o tacită recunoaştere a faptului că americanii nu mai sunt favorabili unei abordări lente, cum a avut în vedere iniţial Administraţia. „Aşa cum Statele Unite  fac în această luptă, cum o fac aliaţii noştri, Franţa, Germania şi Marea Britanie, Australia şi Italia, trebuie ca şi alţii să facă la fel”, aluzie ostentativă către aliaţii arabi sunniţi.

Reuniunea de la Pentagon care a cuprins consilieri din aproape toate sectoarele – Administraţie, armată, servicii secrete şi înalţi funcţionari, a avut ca scop prezentarea unui mesaj şi a unui bilanţ în speranţa că americanii, preocupaţi de sezonul vacanţelor de iarnă, se vor simţi asiguraţi că Guvernul lucrează pentru securitatea lor.

Coaliţie între 34 de ţări musulmane

În aceeaşi zi, Arabia Saudită a anunţat crearea unei coaliţii între 34 de ţări majoritar musulmane contra terorismului, şi nu doar a SI. O coaliţie din care fac parte între altele Egipt, Qatar, Turcia,Malaesia şi Pakistan, dar nu şi Irak sau Iran. Această entitate menită să „susţină operaţiunile militare în lupta contra terorismului” va fi plasată sub conducerea Arabiei Saudite, care participă deja la luptele din Siria şi Irak, alături de SUA şi care conduce propria coaliţie în Yemen, unde războiul face ravagii de aproape un an.

Responsabilii americani solicită aliaţilor arabi să ajute SUA să formeze împreună o forţă arabă siriană de trupe la sol gata să atace SI. Turneul lui Carter intervine în mijlocul unei intensificări a dezbaterilor pentru a şti dacă Administraţia Obama se deplasează destul de rapid pentru dezmembrarea auto-proclamatului „califat” al SI.

De asemenea, responsabilii americani declară în privat că vor o participare mai concretă a saudiţilor, ca şi din partea Emiratelor Arabe Unite sau Qatarului şi chiar a Turciei.

Ţinte teroriste eliminate

Obama a precizat că „SI a pierdut mii de km pătraţi din teritoriile pe care le controlau în Siria şi peste 40% din teritoriile controlate în Irak, şi asta va continua (…). Din vară, SI nu a mai reuşit nici o singură operaţiune de anvergură, fie în Irak, fie în Siria”. Folosind o  retorică războinică, liderul de la Casa Albă a avertizat că „liderii SI nu se mai pot ascunde şi mesajul pe care îl adresăm este clar – sunteţi următorii”. Obama a confirmat moartea „djihadistului John” şi a detaliat „liderii, comandanţii şi asasinii” SI care au fost neutralizaţi prin loviturile coaliţiei, citând în special lichidarea lui Abu Sayyaf, „ministrul petrolului” al SI şi a lui Junaid Hussein „unul din principalii recrutori online” ai organizaţiei teroriste. L-a menţionat şi pe Muhammad Emwazi, cunoscut ca „jihadistul John”, un cetăţean britanic prezent în numeroase înregistrări video ale execuţiilor comise de SI. Moartea lui nu a fost confirmată oficial, dar sunt prea puţine dubii că ar fi supravieţuit după raidurile care l-au vizat în noiembrie.

În urmă cu câteva zile, Daily Mail dezvăluia detalii asupra operaţiunii – forţele speciale britanice, din apropierea oraşului Raqqa, au trimis minidrone echipate cu camere de înregistrare pentru a-l repera pe Emwazi şi au furnizat americanilor localizarea lui. Au urmat lovituri aeriene.

Forţe speciale în Irak

Responsabilii de la Pentagon au furnizat Casei Albe o listă cu recomandări calificate ca „acceleratoare” a ritmului campaniei militare fără să remanieze strategia de bază. Unele măsuri au fost o interpretare a declaraţiilor repetate ale lui Barack Obama de a nu trimite trupe la sol.

Casa Albă a decis operaţiuni speciale şi a trimis în nordul Siriei o forţă specială de 50 de militari pentru organizarea combatanţilor kurzi şi arabi pentru a putea face faţă presiunii asupra bastionului SI din Raqqa. În octombrie, o forţă americană de operaţiuni speciale a efectuat în premieră un raid comun cu militanţi kurzi pentru eliberarea prizonierilor dintr-o închisoare a SI din Hawija, Irak.

În această lună, Carter a declarat în Congres că SUA va reconstrui pe baza acestei operaţiuni prin trimiterea unei forţe de operaţiuni speciale în Irak, unii responsabili militari evocând 100 de persoane. În urmă cu câteva zile, Carter a declarat că Administraţia este gata să meargă mai departe şi să folosească elicoptere de atac Apache pentru susţinerea forţelor irakiene care luptă pentru preluarea Ramadi.

Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă