18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce este Romรขnia astฤƒzi รฎn faลฃa unui moment istoric

De ce este Romรขnia astฤƒzi รฎn faลฃa unui moment istoric

În prezenลฃa unor oficiali români, americani ลŸi NATO, astฤƒzi are loc ceremonia de inaugurare a lucrฤƒrilor de construcลฃie a bazei militare de la Deveselu, judeลฃul Olt, care va gฤƒzdui rachetele interceptoare din cadrul Sistemului american de Apฤƒrare Antirachetฤƒ (BMD). Prezenลฃa elementelor scutului antirachetฤƒ întฤƒreลŸte securitatea României ลŸi îi amplificฤƒ importanลฃa geostrategicฤƒ.

Din 2009, de când administraลฃia Obama a anunลฃat lansarea Abordฤƒrii Adaptative în Etape a Sistemului de Apฤƒrare Antirachetฤƒ (EPAA), care presupune instalarea a 24 de rachete interceptoare de tip SM3-IB în România, apar în mod regulat în presฤƒ „informaลฃii” ลŸi dezvฤƒluiri a cฤƒror concluzie este cฤƒ americanii abandoneazฤƒ scutul antirachetฤƒ ลŸi, în consecinลฃฤƒ, pฤƒrฤƒsesc România.

Numai anul acesta, au existat trei astfel de „dezvฤƒluiri”, prima în februarie, când un reporter neglijent ลŸi/sau interesat al Associated Press a citat în mod greลŸit un raport al Curลฃii de Conturi federale, a doua în martie, când Casa Albฤƒ a anunลฃat cฤƒ renunลฃฤƒ la implementarea fazei a IV-a a EPPA, ceea ce nu afecteazฤƒ cu nimic instalaลฃia din România, care face parte din faza a II-a, ลŸi a treia recent, când un general american a fost citat greลŸit anunลฃând cฤƒ Pentagonul renunลฃฤƒ la construcลฃia de baze în România ลŸi Bulgaria, când de fapt se referea la cu totul altceva.

În pofida anunลฃurilor pesimiste, Congresul a aprobat toamna trecutฤƒ bugetul necesar, în luna decembrie a fost acordat un prim contract în valoare de 3,3 milioane de dolari unei companii româneลŸti pentru construcลฃia de facilitฤƒลฃi temporare, în martie a fost acordat un alt contract în valoare de 5,7 milioane, în luna iulie a fost acordat principalul contract, în valoare de 134 milioane de dolari companiei de construcลฃii Kellog Brown & Root Services Inc, iar Guvernul României a acordat deja 10,5 milioane lei pentru alimentarea cu apฤƒ, canalizare ลŸi construcลฃia unui drum de acces cฤƒtre baza militarฤƒ.

Lucrฤƒrile principale încep astฤƒzi ลŸi vor dura 760 de zile, timp în care se vor construi instalaลฃiile de stocare ลŸi lansare a rachetelor precum ลŸi întreaga infrastructurฤƒ necesarฤƒ, de la rezervoare de apฤƒ potabilฤƒ la reลฃele de canalizare ลŸi gaze precum ลŸi o centralฤƒ electricฤƒ autonomฤƒ. Potrivit primarului din Deveselu, Ion Aliman „aici vor lucra, dupฤƒ momentul de luni, 28 octombrie, aproximativ 700 de persoane care vor fi angajate ale firmelor de construcลฃii”, la care se adaugฤƒ industria de servicii, de la turism, la catering, care va deservi baza militarฤƒ unde vor fi staลฃionaลฃi aproximativ 200 de militari americani ลŸi personal auxiliar. Pentru o bazฤƒ a cฤƒrei existenลฃฤƒ a fost pusฤƒ la îndoialฤƒ, proiectul este destul de avansat, astfel încât nu existฤƒ nici un motiv pentru a pune la îndoialฤƒ faptul cฤƒ întreaga facilitate va deveni funcลฃionalฤƒ la sfârลŸitul anului 2015, aลŸa cum este programat.

De cine ne apฤƒrฤƒ scutul antirachetฤƒ de la Deveselu?

Cele 24 de rachete care vor fi instalate la Deveselu fac parte din faza a II-a a EPAA ลŸi sunt menite sฤƒ asigure apฤƒrarea de eventuale rachete cu razฤƒ scurtฤƒ ลŸi medie de acลฃiune lansate din zona Orientului Mijlociu, cel mai probabil din Iran, spre Europa. Împreunฤƒ cu facilitฤƒลฃile NATO care vor asigura apฤƒrarea flancului sudic, instalaลฃia de la Deveselu face parte din structura de apฤƒrare a continentului european, nu a celui american. Pentru acest scop au fost destinate fazele a III-a ลŸi a IV-a ale EPAA, precum ลŸi instalaลฃiile din Coreea, Japonia ลŸi Pacific. În principiu, faza a doua presupune un sistem de avertizare timpurie asigurat de radarul deja instalat anul trecut la Kurecik, în apropiere de localitatea Malatya, în estul Turciei, care semnaleazฤƒ o eventualฤƒ lansare sistemului de sateliลฃi, care avertizeazฤƒ o-peratorii de la Deveselu privind o eventualฤƒ lansare a rachetelor interceptoare. Cu alte cuvinte este un sistem pur defensiv, nu ofensiv, orientat spre pericolele venind dinspre Orientul Mijlociu ลŸi cu o capacitate limitatฤƒ de interceptare. DeลŸi datele tehnice sunt accesibile ลŸi au fost comunicate deja pฤƒrลฃilor interesate, existฤƒ o ลฃarฤƒ – Rusia – care insistฤƒ sฤƒ primeascฤƒ garanลฃii în scris cฤƒ scutul nu este îndreptat împotriva ei, precum ลŸi acces la instalaลฃiile de lansare. Cu alte cuvinte, ruลŸii pretind un angajament american cฤƒ nu vor folosi instalaลฃia de la Deveselu nici mฤƒcar în cazul în care Rusia ar lansa rachete asupra Europei, dar ลŸi acces la baza de la Deveselu ลŸi la tehnologia utilizatฤƒ, pretenลฃie respinsฤƒ atât de Statele Unite, cât ลŸi de România.

Ultimele discuลฃii pe aceastฤƒ temฤƒ au avut loc sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ la Consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles, de unde ministrul Apฤƒrฤƒrii rus, Serghei ลžoigu, a ieลŸit declarând cฤƒ preocupฤƒrile ลŸi îngrijorฤƒrile Rusiei nu au fost luate în considerare, iar cel american, Chuck Hagel, dând asigurฤƒri cฤƒ proiectul continuฤƒ conform planului.

RuลŸii au primit tot ceea ce doreau în momentul în care americanii au renunลฃat la faza a IV-a, singura care ar fi putut pune în discuลฃie capacitatea de descurajare nuclearฤƒ a Rusiei pentru cฤƒ presupunea un sistem avansat de interceptare a rachetelor intercontinentale. Faptul cฤƒ ruลŸii insistฤƒ sฤƒ obstrucลฃioneze construcลฃia scutului are drept scopuri menลฃinerea vulnerabilitฤƒลฃii Europei ลŸi descurajarea statelor din Europa de Est de a-ลŸi spori importanลฃa geostrategicฤƒ, adicฤƒ exact ceea ce vor câลŸtiga România ลŸi Polonia, care urmeazฤƒ sฤƒ gฤƒzduiascฤƒ elementele fazlelor a II-a ลŸi a III-a. Din momentul în care rachetele americane vor fi amplasate pe teritoriul celor douฤƒ ลฃฤƒri, ลŸansele Moscovei de a-ลŸi reface sfera de influenลฃฤƒ din perioada sovieticฤƒ vor deveni nule. De aici ลŸi ameninลฃฤƒrile ruลŸilor cฤƒ cele douฤƒ ลฃฤƒri vor deveni „ลฃinte legitime” pentru rachetele ruseลŸti. Cum sistemul este pur defensiv, ameninลฃarea rusฤƒ nu poate fi pusฤƒ în practicฤƒ decât dacฤƒ Rusia ar decide sฤƒ atace NATO. Acest nou statut conferฤƒ României o greutate sporitฤƒ la Marea Neagrฤƒ, unde devine practic cel mai important partener al Statelor Unite.

Sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, Turcia a stârnit furie ลŸi consternare la Bruxelles ลŸi Washington când a anunลฃat cฤƒ va instala un sistem antirachetฤƒ de fabricaลฃie chinezฤƒ în valoare de 3,4 miliarde de do-lari. Americanii au subliniat cฤƒ Turcia este suveranฤƒ ลŸi liberฤƒ sฤƒ instaleze orice sistem antirachetฤƒ doreลŸte, dar au avertizat cฤƒ sub nici o formฤƒ rachetele chinezeลŸti nu vor fi integrate în sistemul NATO, o poziลฃie susลฃinutฤƒ ลŸi de Rasmussen. Turcia, din ce în ce mai autoritaristฤƒ, islamizantฤƒ ลŸi neo-otomanฤƒ se îndepฤƒrteazฤƒ tot mai mult de Occident ลŸi devine din ce în ce mai puลฃin de încredere. Cu atât mai importantฤƒ devine o Românie stabilฤƒ, democraticฤƒ, care are un parteneriat strategic solid cu SUA.

 

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ