3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDouă tone de EXPLOZIBIL, destinat teroriștilor, au fost confiscate în Afganistan

Două tone de EXPLOZIBIL, destinat teroriștilor, au fost confiscate în Afganistan

Forţele de securitate afgane au descoperit două tone de explozibil în orașul Kabul, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Materialul exploziv era azotat de amoniu și ar fi aparţinut unei reţele teroriste, afiliate talibanilor, ce activează în Afganistan şi Pakistan.

Două tone de azotat de amoniu au fost descoperite de forţele de ordine afgane în Budkhak, o zonă din estul capitalei afgane. Azotatul de amoniu este un îngrășământ chimic, dar poate servi și la construirea dispozitivelor explozive improvizate  (DEI).

Cu două tone din acest produs puteau fi organizate zeci de atacuri cu bombă, a subliniat, miercuri, un oficial al serviciilor secrete afgane.

„Substanţa se foloseşte în compoziţia bombelor detonate de kamikaze sau transportate de maşini-capcană, astfel că această descoperire va preveni zeci de atacuri cu bombă”, a precizat oficialul afgan, sub protecţia anonimatului.

Potrivit Directoratului Naţional de Securitate, substanţa era transportată în 20 de pachete, trimise din Pakistan de reţeaua extremistă Haqqani, care activează în Afganistan şi Pakistan. Gruparea Haqqani, afiliată talibanilor, este responsabilă de mai multe atacuri în Afganistan, mai ales în Kabul.

Descoperirea vine în contextul în care, vineri seară, un hotel din apropierea ambasadei Spaniei a fost vizat de un atac sinucigaş al talibanilor, care a durat peste zece ore, soldat cu moartea a şase persoane, doi spanioli şi patru poliţişti afgani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă