Athletic Cardio Club (ACC), primul club sportiv înfiinţat de medici, le dă o mână de ajutor liceenilor care vor să aleagă un stil de viaţă sănătos şi se alătură programului I<heart>sport − un proiect unic în România, derulat de Junior Achievement România (JAR) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Sănătăţii.
Parteneriatul dintre Athletic CardioClub şi I<heart>sport, care a oferit informaţii despre sănătate pentru mai mult de 54.000 de tineri, îşi propune să combată sedentarismul şi lipsa de informare despre prevenţia primară a bolilor cronice netransmisibile în rândul tinerilor liceeni.
În acest scop, ACC dezvoltă deja o aplicaţie care va putea fi folosită de elevi în cluburile I<heart>sport şi ca aplicaţie pentru programul la clasă. Aplicaţia de mobil va permite înregistrarea diferitelor tipuri de mişcare (mers pe jos, alergare, ciclism etc.), precum şi a timpului alocat zilnic pentru efort fizic, stabilirea unor obiective pe termen lung şi realizarea unui top al utilizatorilor.
În plus, membrii Athletic Cardio Club vor putea susţine activităţile organizate de liceele cu cluburi sportive I<heart>sport, în timp ce liceenii vor obţine direct informaţii despre iniţiativele şi competiţiile organizate de ACC.
Societatea Română de Cardiologie (SRC) este partener al programului I<heart>sport încă de la lansarea acestuia, în anul 2011, iar prin intermediul ACC extinde acum această colaborare.
„Aceste programe ne sprijină în misiunea pe care ne-am asumat-o, de a ne adresa în mod direct tinerilor, pentru a căror sănătate ne preocupăm acum, astfel încât ei să nu devină pacienții de mâine. Cred cu tărie că educația pentru prevenția bolilor cronice la tineri, dar chiar și de la cele mai fragede vârste, este de o maximă importanță, iar noi, medicii, susținem necesitatea unor programe naționale, de educație pentru sănătate care să asigure igiena și condiţiile de siguranță în școli, asistența medicală cu prezența de personal specializat și existența dotărilor necesare pentru educație fizică și sport”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele SRC si ACC.
De patru ani, I<heart>sport susține în școlile din România înfiinţarea de cluburi sportive, programe de activităţi şi evenimente sportive, informare despre sănătate și prevenirea bolilor netransmisibile, iar Junior Achievement România pune la dispoziția profesorilor și elevilor manuale specializate pentru cursuri opţionale de „Educație prin mișcare”, „Nutriție” şi, începând cu al doilea semestru al anului școlar 2015-2016, un nou manual, dedicat prevenției bolilor cronice.
I<heart>sport este un program naţional care face parte din Young Health Programme, iniţiativa globală AstraZeneca de promovare a educaţiei pentru sănătate şi prevenirea bolilor cronice netransmisibile, programe de cercetare, advocacy şi sprijin adresate tinerilor din întrega lume
„Programul I<heart>sport a a oferit informaţii pentru mai mult de 54.000 de mii de tineri, a implicat până în prezent peste 20.000 de elevi care au beneficiat gratuit de activități educaționale la clasă, aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport, mai mult de 1.000 de profesori și 350 de evenimente și competiții, ce au atras aproape 13.000 de persoane (părinți, cadre didactice, lideri locali) în activitățile educaționale”, a spus Stefania Popp, CEO, Junior Achievement Romania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani, cel puţin o oră de activitate fizică pe zi. În Europa însă, tendinţa generală este de scădere a nivelul de activitate fizică, iar în România doar puţin peste 25% dintre adolescenţi ajung la nivelul recomandat de organizaţia mondială. Potrivit OMS, sedentarismul este unul dintre principalii factori de risc pentru obezitate, diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, dar şi diferite forme de cancer, stres, depresie şi anxietate.
Potrivit unui sondaj realizat de Junior Achievement România în rândul cadrelor didactice, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt legate de fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanța alimentației sănătoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc și igiena personală. Mai mult de jumătate din profesorii chestionați consideră că modalitatea cea mai eficientă de a promova informațiile despre aceste subiecte în rândul tinerilor este introducerea în școli a unui program educațional transcurricular.
Young Health Programme este inițiativa globală AstraZeneca de investiții în comunitate, creată pentru ca tinerii din întreaga lume să beneficieze de sprijinul necesar pentru a-și proteja sănătatea și pentru a-și îmbunatati șansele la o viață mai bună în viitor.
I<heart>sport este un program naţional care face parte din iniţiativa de responsabilitate socială iniţiată de AstraZeneca la nivel internațional: Young Health Programme. Partenerii strategici în program sunt Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Sănătăţii, Junior Achievement România iar Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie susţin iniţiativa ca parteneri.
AstraZeneca este o companie bio-farmaceutică internaţională având o contribuţie esenţială în descoperirea, dezvoltarea, producţia şi comercializarea de medicamente inovatoare, pentru unele din cele mai grave maladii: cancer, boli gastrointestinale, cardiovasculare, neuropsihiatrice, respiratorii şi inflamatorii. AstraZeneca este prezentă în peste 100 de ţări, iar produsele sale ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate a milioane de oameni din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.astrazeneca.com.
Junior Achievement România este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de instituții de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu instituţiile de învăţământ şi sunt susţinute financiar de către comunitatea de afaceri. Pentru detalii, accesaţi www.jaromania.org.
Athletic CardioClub este primul club sportiv creat de medici şi dedicat promovării activităţii fizice şi sportului ca mijloc esenţial de prevenţie a bolilor cardiovasculare. În club se poate înscrie orice persoană, medic sau nu, care practică în mod constant o activitate fizică (cel puţin 30 de minute de efort moderat pe zi, minimum cinci zile pe săptămână) şi care nu fumează. ACC le propune membrilor săi să parcurgă 600 km într-un an calendaristic, prin orice formă de mişcare: alergare, ciclism, mers pe jos.
â