Administraţia Prezidenţială a făcut public, joi, Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare pentru perioada 2015.2019, aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Ţării, săptămâna trecută, care are scopul de a prezenta publicului larg modul în care statul, respectând libertăţile individului, îşi exercită atribuţiile de securitate.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, obiectivul ghidului este de a dezvolta "cultura de securitate" şi avansează "ideea construirii unui parteneriat civic, în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală".
Mai mult, ghidul defineşte şi explică termenii de specialitate, precum: securitate naţională extinsă, cultură de securitate, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, tipurile de ameninţări la adresa securităţii naţionale, obiectiv anţional de securitate, interes naţional de securitate, securitate cibernetică, riscurile de securitate şi trece în revistă situaţiile de criză.
Ghidul urmăreşte să familiarizeze cetăţenii şi instituţiile cu conceptele promovate şi de a cunoaşte "rolul instituţiilor în anticiparea, prevenirea sau soluţionarea problemelor de natură securitară cu care se confruntă cetăţeanul, comunitatea din care face parte acesta şi statul", potrivit sursei citate.
"Cetăţeanul şi societatea în ansamblul ei ar trebui să stimuleze statul, prin mijloacele avute la îndemână, să acţioneze, acolo unde este nevoie. Prin instituţiile sale, statul trebuie să vegheze la securitatea cetăţenilor săi, a comunităţilor din care fac parte aceştia, asigurând exercitarea neîngrădită a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", se arată în document.
De asemenea, sunt prezentate instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii şi prerogativele acestora, precum şi modalităţi de implementare a strategiei de apărare.