Blogurile de vineri scriu despre motivaţia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cu privire la interdicţia primită de două ambulanţe private, cărora le-a fost interzis accesul la locul intervenţiei, în noaptea incendiului din clubul bucureştean Colectiv, dar şi despre previziunile de creşterea economică a României, anul viitor.
Pe blogul lui Cătălin Tolontan citim un interviu în care Raed Arafat motivează decizia de a nu lăsa două ambulanţe BGS şi Sanador să intervină în ajutarea răniţilor din Colectiv, în noaptea de 30 octombrie. Întrebat de ce au fost blocate să intervină, Arafat a răspuns să a fost aplicat Planul Roşu, care prevede nişte paşi. „Nu facem ce vrem!”, a mai subliniat el.
„Deci Planul Roșu prevede niște etape. Întâi, am mobilizat toate forțele SMURD. Apoi, 30% dintre echipajele de la Ambulanța București. În aceste condiții, ambulanțele private erau dedicate urgențelor din oraș. Dacă cineva are atac de cord într-un cartier e normal ca noi să fim acolo în același timp, indiferent de problema Colectiv”, a explicat Raed Arafat.
Mai mult, Arafat a precizat că România e permisivă cu sistemul privat de urgenţă. „În alte țări, ei nu au atribuții în sistemul de urgență. În Slovenia, nu fac decît consultanță medicală. Nu știu dacă n-au schimbat legea, dar așa era. Sau în Japonia… În Japonia doar ambulanțele de stat au girofar! Celelalte, nu! La noi privații au girofar, au subcontractat la 112, dar statul trebuie să-și păstreze atributul de sistem de urgență!”.
Întrebat dacă la Colectiv nu a fost nevoie de ambulanţele private, Raed Arafat a precizat că „cei care s-au ocupat de derularea Planului Roșu au făcut-o foarte bine! Știu că în România e greu de crezut, dar oriunde s-ar fi întîmplat asta în țările din jurul nostru n-ar fi avut aceeași capacitate de reacție”, potrivit Tolo.ro.
Moise Guran scrie, pe blogul său, despre creşterea economică, anticipată pentru anul următor, însă atrage atenţia că există şi anumiţi factori ce ar putea ameninţa stabilitatea României.
„Premisele de la care plecăm, în acest moment, sunt acelea de creştere economică în 2016. Suntem chiar într-o perioadă de boom economic, dar pe stimuli de consum extraordinar de puternici, care vor umfla, foarte probabil, importurile şi, aproape sigur, si cursul de schimb. Acestea sunt lucruri date, decise deja prin codul fiscal şi legile în vigoare, sunt deci lucruri care nu se mai pot schimba. Pe cale de consecinţă, tot ce poate face guvernul este să încerce o echilibrare a lor, o direcţionare a acestei forţe uriaşe către o însănătoşire a economiei, pentru a putea avea creştere economică şi în 2017, iar nu un derapaj, sau o aterizare pe burtă. În primul rând, reducerea taxelor creează o foarte bună premisă pentru reducerea evaziunii fiscale. Au lucrat, n-au lucrat Antifrauda şi DNA-ul anul acesta, anul viitor vor trebui să duduie. Aceasta este prioritatea zero. Nu ştiu exact dacă Kovesi, căreia i se termină mandatul anul viitor, mai vrea încă unul la DNA, dar dacă o eventuală plecare a Codruţei Kovesi ar produce sincope în activitatea acestei instituţii, mai bine evităm asta. Vor fi bani mulţi în economie, iar unde sunt bani sunt şi tentaţii”, potrivit Biziday.
Zoso ne prezintă un top al celor mai celor mai slabe filme americane din 2015.
„Un top al industriei americane cu cele mai proaste filme din 2015: „Mortdecai”, „American Ultra„, „Rock The Kasbah„, „The Gunman„, „Unfinished Business„, „Self/Less„, „We Are Your Friends„, „Aloha„, „Pan”, scrie Zoso.