Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate vineri o rezoluție privind negocieri de pace în Siria între putere și opoziție „de la începutul lunii ianuarie”, relatează Agerpres.
Documentul îi cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, „să reunească reprezentanți ai guvernului sirian și ai opoziției pentru a demara negocieri oficiale cu privire la un proces urgent de tranziție politică, cu obiectivul ca aceste discuții să fie lansate la începutul lui ianuarie 2016”.
În rezoluție, Consiliul „confirmă sprijinul pentru Comunicatul de la Geneva”, din iunie 2012, asupra unei tranziții politice în Siria și „aprobă declarațiile de la Viena”. Textul reia toate elementele foii de parcurs puse la punct de marile puteri cu prilejul reuniunilor din octombrie și noiembrie de la Viena.
A treia reuniune a procesului de la Viena a avut loc vineri într-un mare hotel de la New York în prezența miniștrilor de externe din 17 țări. Astfel, Consiliul de Securitate „susține un acord de încetare a focului pe întreg teritoriul sirian”, care va trebui să intre în vigoare imediat ce puterea și opoziția „vor face primii pași spre o tranziție politică”. El își exprimă, de asemenea, „sprijinul pentru alegeri libere și corecte”.
În afară de întâlnirea dintre opoziție și regim și acordul de încetare a focului, foaia de parcurs de la Viena mai prevede un guvern de tranziție în termen de șase luni și alegeri în 18 luni. Rezoluția solicită ONU să pregătească în termen de o lună „opțiuni” pentru a pune în aplicare un „mecanism de supraveghere și verificare” a acordului de încetare a focului.
Acesta precizează că armistițiul „nu se va aplica acțiunilor ofensive sau defensive” contra grupurilor extremiste ca gruparea Statul Islamic sau Frontul Al Nosra.
Consiliul lansează în acest sens un apel la „eradicarea refugiului pe care și l-au stabilit” în Siria, referindu-se la vastele teritorii controlate de SI în această țară.
Rezoluția nu precizează ce se va întâmpla în timpul tranziției politice cu președintele Bashar Al-Assad, a cărui plecare este dorită de occidentali, spre deosebire de Rusia.
Documentul face o simplă referire la „utilitatea reuniunii de la Riad”, din perioada 9-11 decembrie, la care a fost prezentă o parte a opoziției siriene sub conducerea Arabiei Saudite, acțiune criticată vehement de Moscova. Rezoluția este rodul unor lungi și dificile negocieri între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China).
De aproape cinci ani, Siria face față unui conflict teribil care s-a soldat cu peste 250.000 de morți și milioane de refugiați în țările vecine și în Europa.