Numărul membrilor Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost redus, pentru a doua oară, concomitent cu introducerea a două noi criterii de selecţie care privesc eventualele incompatibilităţi, dar şi pregătirea profesională a candidaţilor.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară se va compune din 9 membri, faţă de 11 cât sunt în prezent, arată o ordonanţă de urgenţă publicată ieri (marţi) în Monitorul Oficial. În plus, cei 5 membri executivi (preşedinte, prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinţi), dar şi cei 4 neexecutivi vor trebui să îndeplinească două noi criterii. Astfel, ei nu vor putea avea rude parlamentari şi, de asemenea, vor trebui să aibă cel puţin 9 ani de experienţă într-o funcţie de conducere din domeniul financiar. Toate cele trei mari modificări fac parte din angajamentele luate de ţara noastră în faţa Fondului Monetar Internaţional. Noua structură a ASF va fi supusă discuţiilor în faţa comisiilor de buget finanţe ale celor două Camere ale Parlamentului. Audierile vor avea loc marţea viitoare, pe 29 octombrie, urmând ca, ulterior, persoanele validate să ajungă în faţa plenului reunit, care va avea cuvântul decisiv.
Demisie la nivel înalt
Ca urmarea a introducerii noilor prevederi, vicepreşedintele pe asigurări, Daniel Tudor, a demisionat deja din funcţia pe care o deţinea în cadrul ASF. Motivul plecării îl constituie faptul că soţia sa este senator, ceea ce îl făcea incompatibil cu funcţia ocupată în cadrul Autorităţii. “În contextul celor mai recente modificări legislative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care menţionează incompatibilitatea între membrii Consiliului ASF şi membrii Parlamentului României, şi din motive personale am decis să demisionez din funcţia actuală, întrucât eu şi soţia mea am putea fi în situaţie de incompatibilitate, din punct de vedere juridic. Consider că este normal să renunţ eu, întrucât soţia mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetăţenilor, pentru un mandat de 4 ani. Consider că la împlinirea exact a unui an în această funcţie (am fost ales de trei ori) mi-am îndeplinit o parte din obiective şi am reuşit să îmi aduc, atât cât am putut, aportul şi suportul pentru piaţa asigurărilor’’, a declarat Tudor în comunicat.
Totodată, ASF informează că, în urma celor mai recente modificări legislative, a luat act de faptul că numărul membrilor Consiliului ASF va fi redus de la 11 la 9 şi de modificarea situaţiilor de incompatibilitate care pot surveni pentru membrii Consiliului ASF. Până la numirea noii componenţe, restrânsă la un număr de 9 membri ai Consiliului, atribuţiile vicepreşedintelui ASF pentru sectorul asigurări-reasigurări vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, după ce demisia domnului Daniel Tudor îşi va produce efectele. Daniel Tudor a ocupat funcţia de preşedinte al CSA din octombrie anul trecut, iar de la înfiinţarea ASF – care s-a format prin “fuziunea” CSA, CNVM şi CSSPP – a devenit vicepreşedinte al instituţiei.
actuala conducere asf:
Dan Radu Ruşanu
(preşedinte)
Daniel Dăianu (prim-vicepreşedinte)
Mircea Ursache (vicepreşedinte, responsabil cu piaţa de capital)
Daniel Tudor (demisionar, vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de asigurări)
Ion Giurescu (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de pensii private)
şi încă şase membri neexecutivi:
Marian Sârbu
Albin Biro
Marian Mârzac
Corneliu Moldoveanu
Gheorghe Marcu
Dorina Teodora Mihăilescu