13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportAvertizările Comisiei de la Veneţia, legate de Constituţie

Avertizările Comisiei de la Veneţia, legate de Constituţie

Pentru ca modificarea Legii fundamentale să se mai poată face anul viitor, proiectul final ar trebui trimis Comisiei de la Veneţia cel mai târziu în ianuarie 2014. Liderii USL aşteaptă însă, în primul rând, să vadă ce vor decide astăzi judecătorii CCR în privinţaLegii referendumului.

Plenul Curţii Consti­tuţionale discută astăzi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu pe modificările aduse în Parlament Legii referendumului. Este vorba de mult discutata scădere a pragului de participare (de la 50% la 30%) de la care un referendum este considerat valid. De verdictul la care vor ajunge judecătorii CCR, astăzi sau într-o şedinţă ulterioară, depinde dacă USL va renunţa la revizuirea Constituţiei, date fiind constrângerile existente, dar şi tensiunile din coaliţia la putere.

Variante şi efecte

Dacă judecătorii CCR decid astăzi că modificările aduse Legii referendumului sunt constituţionale, atunci rămâne valabilă posibilitatea ca un referendum de revizuire să aibă loc o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Aceasta deoarece, pe de o parte, există o decizie anterioară a CCR, potrivit căreia o scădere a pragului de validare a unui referendum poate fi aplicată doar la un an de la intrarea în vigoare a legii, iar pe de alta, liderii USL au susţinut că nu vor propune populaţiei revizuirea Constituţiei decât dacă se va putea organiza un referendum cu prag de 30%.

Dacă judecătorii CCR vor amâna astăzi luarea unei decizii, dar se vor pronunţa în maximum două săptămâni, iar verdictul va fi tot unul favorabil, mai există o şansă ca revizuirea să se suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, dacă scrutinul va fi la sfârşitul lunii noiembrie 2014, şi nu mai devreme.

Dacă judecătorii CCR vor decide însă că modificările Legii referendumului nu sunt constituţionale, atunci revizuirea este practic pusă în cui. Nu de alta, dar Legea referendumului s-ar întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu Legea fundamentală şi nu mai există posibilitatea organizării referendumului o dată cu primul tur, astfel încât să fie respectată şi perioada de un an impusă de Curte. Că revizuirea Constituţiei nu mai pare să fie o prioritate a USL, mai ales că mai toţi politicienii importanţi nu mai cred că USL va exista prea mult, este o altă discuţie.

Avertizări din partea Comisiei de la Veneţia

Dincolo de implicaţiile ce decurg din decizia CCR, liderii USL trebuie să fie atenţi şi la constrângerile de timp derivate din procedura consultării Comisiei de la Veneţia. Mai precis, preşedintele acestui for, Gianni Buquicchio, a avertizat că proiectul final de revizuire ar trebui să ajungă la Comisie cel mai târziu în ianuarie 2014 pentru ca revizuirea să poată avea loc anul viitor. „Da, în ianuarie, pentru că în februarie este puţin cam târziu, pentru că avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autorităţile române şi cu societatea civilă“, a explicat Buquicchio pentru Mediafax.

Cât despre modificările ce ar putea fi aduse Constituţiei, Buquicchio consideră că ar trebui reglementată procedura de suspendare a preşedintelui, în sensul ca decizia să aparţină unei instanţe, şi nu Parlamentului. Anterior, autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să trimită proiectul de revizuire până la sfârşitul lunii septembrie, dar totul a fost amânat din cauza necunoscutelor legate de pragul la referendum. Tot preşedintele Comisiei de la Veneţia a lansat un avertisment şi pentru Guvernul Ponta, arătând că sunt adoptate prea multe ordonanţe de urgenţă. „Anul acesta au fost deja 92, este deja prea mult. Asta înseamnă în jur de o ordonanţă la fiecare trei zile. În nici o altă ţară nu există o astfel de situaţie“, a precizat Buquicchio.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă