12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialNor de poluare toxică la Beijing

Nor de poluare toxică la Beijing

Capitala Chinei, Beijing, este acoperită de o ceața toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roșu – de nivel maxim – de poluare, fără a mai atinge însă vârfurile din ultimele săptămâni. Locuitorii își pun chiar întrebări asupra eficienței măsurilor drastice adoptate, transmite AFP citata de Agerpres.

 

 Codul roșu emis de autoritățile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori și va fi menținut până marți. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor și adoptarea unei circulații alternative pentru mașinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Și școlile urmează să își suspende cursurile.

Pe marile bulevarde din centrul orașului, de obicei blocate de ambuteiaje endemice, traficul auto părea redus sâmbătă, jumătate din cele 4,4 milioane de vehicule ale metropolei fiind nevoite să rămână în parcare (potrivit ultimei cifre pare sau impare de pe placa de înmatriculare). O ceață albicioasă cu miros de cărbune reducea vizibilitatea și estompa contururile clădirilor, însă concentrația de microparticule toxice era departe de vârfurile îngrijorătoare înregistrate în ultimele săptămâni.

 

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate fiindcă pătrund adânc în plămâni, a depășit sâmbătă dimineață 260 de micrograme pe metru cub, conform nivelurilor de referință măsurate de ambasada americană. Concentrația poluantă a scăzut însă la prânz la 140 de micrograme pe metru cub, nivel aflat peste plafonul maxim recomandat de OMS (de numai 25 de micrograme la o expunere de 24 de ore), dar mult sub vârfurile de poluare de peste 600 înregistrate la începutul lunii decembrie, și ele vizate de un cod roșu.

În aceste condiții și chiar dacă situația s-ar agrava în următoarele zile, unii locuitori ai Beijingului au denunțat restricțiile de circulație "adoptate numai din principiu". "Faptul că merg sau nu cu mașina alimentată cu benzină nu are prea mult de-a face cu principalii factori producători de smog", scria un internaut pe platforma de microbloguri Weibo, adăugând că este gata să plătească amenda prevăzută în cazul încălcării măsurii.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii și de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze.

Autoritățile de la Beijing au anunțat prima oară în 7 decembrie un cod roșu, asociat cu un set de măsuri, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient față de un episod de smog și mai grav. Codul maxim extrem de mediatizat a avut efectul unui electroșoc în capitală, populația cumpărând masiv măști și aparate de purificare a aerului, stocurile epuizându-se rapid. Și spitalele au înregistrat un mare aflux de părinți, îngrijorați de sănătatea copiilor.

China, țară în care 70% din producția de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să își reducă emisiile de CO2, încheie AFP.

Cele mai citite

Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Vicecampioana României va concura în UEFA Women’s Europa Cup! O nouă oportunitate pentru fotbalul feminin

Federația Română de Fotbal a anunțat participarea vicecampioanei Superligii feminine în noua competiție europeană intercluburi, UEFA Women's Europa Cup, care va debuta în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă