Companiile care exploatează gazele de şist şi care operează în Europa vor fi obligate să respecte un pachet legislativ strict, care ar urma să fie pregătit de Comisia Europeană, conform EurActiv.com.
Până acum, fiecare ţară europeană a fost liberă să-şi aleagă propriile soluţii pentru exploatarea gazelor de şist, dar acum executivul comunitar intenţionează să impună reguli clare, prin care să prevină riscurile de mediu şi de sănătate.
Citeşte şi: Harta gazelor de şist din România
Comisia Europeană ar putea propune o directivă privind carburanţii neconvenţionali similară altor legislaţii referitoare la apele uzate şi la evaluările privind impactul asupra mediului, scrie EurActiv.com.
“Vom propune un cadrul de reglementare pentru a reduce riscurile provocate de gazele de şist în Europa”, a declarat o sursă europeană care a dorit să-şi păstreze anonimatul. “Intenţia noastră este să facem lumină în privinţa regulilor în vigoare, atât pentru companii, cât şi pentru investitori. Şi să asigurăm populaţia în legătură cu impactul gazelor de şist asupra mediului şi asupra sănătăţii publice”, mai arată sursa citată.
Executivul comunitar vrea să impună norme clare în privinţa posibilei contaminări a pânzei freatice în urma exploatărilor sau gestionarea efectelor unor cutremure de mici amploare.
Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso ar dori să includă legislaţia într-un pachet de măsuri ceva mai larg privind energia şi climatul, însă directiva privind gazele de şist va fi adoptată prea târziu pentru a putea fi pusă în aplicare de actuala Comisie Europeană.