Franţa, Italia şi Spania au înregistrat, la începutul trimestrului al patrulea din 2015, o cerere internă și ritmuri economice mpeste zona euro, potrivit președintelui al companiei de cercetări economice MSI Global din New York, Michael Ivanovitch, citat de CNBC, informează Mediafax.
În trimestrul al treilea, perioadă pentru care există cele mai recente date, producția industrială din Franța, Italia și Spania a crescut cu ritmuri anuale de 2,3%, 1,9% și respectiv 2,9%. Toate aceste creșteri sunt cu mult peste media zonei euro de 1,5%, depășind chiar și ritmul de 1% consemnat de sectorul manufacturier german.
Vânzările de retail arată că datele referitoare la producție nu sunt întâmplătoare, fiind susținute de revigorarea cheltuielilor populației.
Franța, Italia și Spania au înregistrat creșteri ale vânzărilor de retail de 3,6%, 1,1% respectiv 4,5%, în trimestrul al treilea. Cu excepția Italiei, aceste date sunt semnificativ peste media zonei euro, de 2,6%, în timp ce în Germania avansul vânzărilor de retail a fost de 2,7%.
Pentru lunile noiembrie și decembrie, Ivanovitch se așteaptă la o evoluție foarte bună, judecând comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în aceeași perioadă a anului trecut.
De fapt, informațiile din presă legate de vânzările de retail în unele dintre aceste țări, chiar și în împovărata Grecie, sunt destul de încurajatoare.
Așa cum se întâmplă de obicei, trei factori majori vor continua să determine activitățile economice, locurile de muncă, veniturile și costul creditelor. Situația pieței muncii din Franța nu este bună. Rata șomajului a atins în octombrie 10,8%, fiind ușor peste cea din aceeași perioadă a anului 2014, iar majoritatea noilor contracte de muncă încheiate au fost part-time sau temporare. În pofida acestui fapt, pentru acest an este estimată o creștere a venitului real disponibil de 1,7%, iar pentru 2016 este așteptată continuarea evoluției pozitive, pe fondul măsurilor guvernului de a mulțumi populația înainte de alegerile generale din mai 2017.
Italia a obținut performanțe mult mai bune în privința dezvoltării pieței muncii. Rata șomajului a scăzut cu aproape două puncte procentuale în anul încheiat în octombrie, la 11,5%, dar nivelul este aproape dublu față de cel anterior crizei, de 6,1%. Partidele de centru dreaptă câștigă teren față de guvernul socialist și există presiuni de reducere a taxelor pentru revigorarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Nu este clar care va fi amploarea măsurilor, dar relaxarea fiscală planificată este de așteptat să accelereze creșterea veniturilor disponibile la peste 3% în 2016, de la ritmul de 1,3% estimat pentru acest an.
Spania este un teritoriu complet nou, după alegerile generale care au avut loc recent, în care partidele tradiționale de dreapta și de stânga au pierdut teren în fața unor formațiuni noi, care vor schimbări economice și socio-politice radicale. Dar indiferent cine va forma noul guvern va moșteni o creștere economică și o dinamică a angajărilor solide. În anul încheiat în octombrie, rata șomajului a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, mai ales prin crearea de locuri de muncă temporare și part-time. Acest fapt a atras plângeri din partea unei noi clase de muncitori săraci, dar cel puțin acești oameni au o sursă de venit și nu mai trebuie să depindă de caritate pentru a supraviețui.
Situația dificilă de pe piața muncii contrastează cu creșterea vânzărilor de retail, pentru acest an fiind anticipată o creștere a consumului privat de 3%, substanțial peste estimările din Germania și zona euro, de 1,7%, respectiv 1,9%.
Revenirea economică din cele trei țări este favorizată de politica Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităților, în octombrie având loc o creștere de 5,3% a masei monetare, față de 4,9% în luna anterioară.
Cererea mai mare de bani este o veste foarte bună, iar creșterea creditării pentru companiile și populația zonei euro arată că politica monetară a BCE se conectează la economia reală, notează Ivanovitch.
Temerile reflectate de presa europeană reprezintă un fond excelent pentru strategii de investiții contrare. Astfel, media relatează că Franța se confruntă cu o erodare a autorității guvernamentale nemaiîntâlnită de ani de zile, cu diviziuni sociale profunde și riscuri teroriste interne, dar și cu măsuri guvernamentale imprevizibile, pe fondul înfrângerii aproape sigure în alegerile viitoare. În Italia, partidele de dreapta avansează, alegătorii fiind tot mai nerăbdători în fața promisiunilor de locuri de muncă și venituri mai mari făcute de premierul socialist.
Spania va rămâne probabil în căutarea unui guvern stabil și a unui program de guvernare, în lunile următoare. Germania este la un atac terorist distanță de prăbușirea unei coaliții deja slăbite, potrivit presei, iar tulburările locale și regionale provocate de proasta gestionare a crizei migranților ar putea avea același rezultat. Italia cere Germaniei să nu mai impună Europei standarde duble, în timp ce țările mai mici din Europa Centrală sunt nemulțumite de Germania, din cauza haosului creat de migranți.
Un element de stabilitate este BCE, care va continua să țină situația sub control, asta până când politicienii nu vor ceda și nu vor abandona visul imposibil al Europei, conchide Ivanovitch, care a mai lucrat ca economist senior la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, economist internațional la Rezerva Federală din New York și ca profesor de economie la Universitatea Columbia.