Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost reţinut, marţi noaptea, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), într-un dosar în care este acuzat de săvârşire de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigarea membrilor organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive.
Szőcs Zoltán va fi dus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
UPDATE: Reprezentanţii „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania le cer anchetatorilor să dea publicităţii probele pe care le au împotriva liderilor organizaţiei, în baza cărora aceştia sunt cercetaţi, purtătorul de cuvânt Tóth Bálint solicitând, de asemenea, partidelor maghiare „să ia atitudine”.
Tóth Bálint, purtătorul de cuvânt al „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Secuiesc, că procurorii au tras concluziile legate de Szőcs Zoltán dintr-o „presupusă conversaţie”, în timp ce la percheziţiile de marţi au găsit doar câteva volume semnate de Wass Albert, „care nu sunt bombe şi nu sar în aer”.
Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a organizaţiei, Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii întreaga conversaţie care ar fi avut loc în 10 octombrie între Beke István şi Szőcs Zoltán, întrucât în ziua menţionată, conform purtătorului de cuvânt, cei doi nu au luat legătura nici telefonic, nici personal. Totodată, Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii şi rezultatele anchetei pirotehnice făcute în cazul lui Beke István, afirmând că aceştia nu au probe legate de fabricarea de bombe.
„Vrem să ştim din ce motive sunt supravegheaţi membrii organizaţiei noastre, organizaţie care se ocupă de evenimente culturale și susține demersurile pentru autonomie. Întrebarea este dacă şi alţi reprezentanţi ai ONG-urilor similare sunt supravegheaţi?”, a spus Tóth Bálint. În opinia acestuia, cercetarea membrilor „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” poate fi considerată violarea unor drepturi fundamentale. De asemenea, Tóth Bálint a cerut partidelor maghiare din România „să ia atitudine” în cazul lui Beke István și Szőcs Zoltán.
Marţi seară, de DIICOT, procurorii au decis să extindă cercetările, dar şi să înceapă și să continue urmărirea penală a liderului „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, pentru instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art. 397 alin. 2 Cod penal, şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive prev. de art. 47 Cod penal cu referire la art. 346 alin. 3 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.
Astfel, „există suspciunea rezonabilă” că, în 10 octombrie, bărbatul i-a instigat pe membrii celulei Târgul Secuiesc a „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) să confecţioneze un dispozitiv electric improvizat, pe care să îl detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie. Astfel, Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste a concluzionat: ”Facem”, potrivit comunicatului.
Citeşte şi: Cum au motivat judecătorii arestarea lui Beke Istvan
DIICOT arată că structura naționalist-extremistă HVIM promovează obiective revizionist-separatiste, în Transilvania , cu scopul de a îngreuna sau împiedica autorităţile române să îşi exercite puterea de stat în zona Ţinutului Secuiesc, ca etapă ce vizează refacerea „Ungariei Mari”, făcând aplec inclusiv la acte de violență, îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora.
Mai mult, Zoltan a promovat sloganul ”Ținutul Secuiesc nu e România !”, astfel că le-a trasat membrilor HVIM din Transilvania sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate, convins fiind că membri grupării ”trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”.
În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în țară în 20 decembrie 2015. Când s-a întors, el i-a contactat pe membrii familiei inculpatului Beke Istvan Attila și a celorlalți participanți la ședința din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila”, arată DIICOT.
Marţi, procurorii DIICOT Bucureşti au făcut patru percheziții la domiciliul şi reşedintele lui Szőcs.
Citeşte şi: Peste 800 de oameni fac MITING în COVASNA, în apărarea lui Beke Istvan Attila, acuzat de TERORISM
Celălalt membru investigat în acest dosar, cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.
Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.
În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.
Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuțiile interceptate de SRI în care se plănuia confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat și detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” și că nu intenționa să facă așa ceva, potrivit referatului.
„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.
Gruparea a respins, în 1 decembrie, acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora Beke Istvan ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.