17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialKovesi: Schimbarea procurorilor Papici şi Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a...

Kovesi: Schimbarea procurorilor Papici şi Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a perturbat activitatea DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, la TVR, că nu înlocuirea procurorilor a fost problema scandalului, ci modalitatea în care s-a făcut schimbarea, pentru că nu a respectat regulamentul DNA.

”Această încetare a delegării din funcţiile de conducere a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a perturbat activitatea DNA”, a spus Kovesi.

Citeşte şi: Atacurile lui Ponta afectează Justiţia

Procurorul şef al DNA a spus că printre atribuţiile sale se află şi cea de a recomanda procurori pentru delegarea în funcţii de conducere, dar în situaţia înlocuirii lui Papici nu i s-a cerut nicio astfel de recomandare, nici pentru întreruperea delegării, nici pentru noile numiri.

Kovesi a susţinut că procurorii Papici şi Alexandru au avut o activitate meritorie în ultimii ani şi nu i se pare normal ca delegarea lor în funcţie să înceteze după şapte zile, ”fără nicio explicaţie”.

”Am făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de conducere. Am optat pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. Îmi menţin poziţia iniţială”, a spus procurorul şef al DNA.

Citeşte şi: Kovesi îl contrazice pe Cazanciuc vizavi de numirile lui Bendeac şi Cerbu la DNA

”Legalitatea măsurii poate fi constatată de instanţa de judecată, dacă cineva va ataca ordinul, sau de CSM”, a mai spus Kovesi.

Întrebată dacă a cerut reinstalarea în funcţie a procurorilor Papici şi Alexandru, Kovesi a spus că a depus la ministrul Justitiei o recomandare să fie numiţi cei doi şi urmează să fie luată o decizie.

”Din evaluările mele am considerat caă sunt cele mai bune propuneri pentru conducerea secţiei I”, a susţinut Kovesi.

Citeşte şi: Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici

De asemenea, procurorul şef al DNA a declarat că a adus la cunoştinţa procurorilor că s-a încetat delegarea din funcţii, dar singurul care poate explica este procurorul general Tiberiu Niţu.

”Am adus la cunoştinţa colegilor aceste ordine, toţi procurorii sunt conştienti că trebuie să-şi continue activitatea, dar menţionez că sunt câteva vulnerabilităţi, care pleacă de la modalitatea în care s-a procedat, există o anumită neîncredere în cei doi procurori care au acceptat propunerea”, a explicat Kovesi.

Procurorul a mai spus că procesul ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, îşi poate retrage propunerile, dar că este ”foarte greu să ai încredere într-o persoană care nici măcar nu are curaj sau nu vine să-ţi spună că urmează să fie delegată într-o funcţie şi afli dintr-un fax”.

Citeşte şi: Raportul MCV amânat pentru începutul anului 2014. Scandalul schimbărilor de la DNA, reflectat în raport 

Totodată, Kovesi a spus că Lucian Papici nu mai poate ocupa funcţia de conducere a Secţiei I, pentru că a avut deja două mandate de trei ani, dar poate ocupa o altă funcţie de conducere în DNA. 

Procurorul şef al DNA a ţinut să menţioneze că Direcţia nu face dosare politice dacă investighează oameni politici.

”Crin Antonescu reproşa DNA că vizează PNL, Ponta spunea că sunt procurori băsişti. Eu nu comentez niciodată ce spun oamenii politici. (…) Nu cercetăm oamenii în funcţie de apartenenţa la un partid sau nu. DNA a investigat persoane care aparţineau diverselor partide politice”, a declarat Kovesi la TVR.

”Nu e pentru prima oară când se fac declaraţii politice, noi ca procurori nu avem alte pârghii decât de a sesiza CSM. Apreciez că CSM a luat o poziţie şi va ajunge la o concluzie dacă s-a încălcat sau nu independenţa sistemului. (…) Pentru procuror e extrem de important, toată ziua suntem atacaţi că facem dosare politice, şi atunci procurorii apelează la acest instrument”, a adăugat Kovesi.

Citeşte şi: Tiberiu Niţu despre revocarea lui Papici: Nu am acţionat la niciun ordin politic

Referitor la sesizările trimise de Corpul de Control al Guvernului, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că sesizările sunt înregistrate, iar pentru unele dintre ele s-a început urmărirea penală.

”Vă asigur că toate sesizările primite sunt înregistrate ca dosare penale, se lucrează, dar avem şi noi problemele noastre când vorbim de rapiditate, nu poţi primi o sesizare şi în zece zile să dai şi soluţii”, a susţinut procurorul şef.

Kovesi a declarat că au fost înregistrate la DNA aproape 3000 de dosare penale şi în perioada următoare ele vor fi finalizate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă