14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialKovesi îl contrazice pe Cazanciuc vizavi de numirile lui Bendeac şi Cerbu...

Kovesi îl contrazice pe Cazanciuc vizavi de numirile lui Bendeac şi Cerbu la DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, îl contrazice pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cu privire la numirile din cadrul secţiei anticorupţie.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că s-a consultat „din decenţă” cu procurorul general al DNA pentru propunerea celor doi procurori, Iuliana Bendeac şi Ioan Viorel Cerbu, la DNA, în timp ce Laura Codruţa Kovesi atrage atenţia, într-un comunicat, că pentru delegarea celor doi  procurori nu i s-a cerut recomandarea, aşa cum prevede Regulamentul DNA.

Robert Cazanciuc a declarat, marţi, că a discutat cu Kovesi despre propunerile pentru funcţiile de conducere la Direcţia Anticorupţie şi a arătat că, potrivit legii, ministrul face propunerile şi nu are nevoie de avizul şefului DNA.

„Din decenţă, m-am consultat cu procurorul şef al DNA pentru a face echipă, cum am făcut de fiecare dată. Ministrul nu are nevoie de avizul şefului DNA. Sigur, este nevoie de o consultare”, a adăugat Cazanciuc.

Citeşte şi CSM: Candidaţii la funcţiile de conducere din Secţia I a DNA, intervievaţi în 28 octombrie

Pe de altă parte, într-un comunicat remis redacţiei, DNA arată că nu i-au fost aduse la cunoştinţă motivele pentru care cei doi procurori şefi – Lucian Papici şi Mariana Alexandru- au fost înlocuiţi din funcţie şi că pentru înlocuitorii propuşi de procurorul de pe lângă Înalta Curte nu i s-a solicitat recomandarea, aşa cum prevede Regulamentul de ordine interioară al DNA.

Potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial nr. 852 din 17 octombrie 2006, se prevăd urmatoarele: „Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie”. Pentru delegarea procurorilor Iuliana Bendeac şi Ioan Viorel Cerbu nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, se arată în comunicatul DNA.

În 2 octombrie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Citeşte şi: CSM apără reputaţia procurorului DNA Papici împotriva acuzaţiilor premierului Ponta că a făcut „dosare politice”

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor liberali din teritoriu să formeze majorități de dreapta

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liderilor din teritoriu să caute să facă alianțe și majorități cu partidele de dreapta, potrivit unor stenograme de...

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă