3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialInterviu cu omul de afaceri american Don Lothrop: Putem crea aici un...

Interviu cu omul de afaceri american Don Lothrop: Putem crea aici un model de prosperitate pe care partea aceasta de lume nu l-a avut niciodată

Omul de afaceri american Don Lothrop este unul dintre susținătorii democratizării României. El propune politicienilor români o serie de reforme care sunt pe contrasensul deciziilor luate în Parlament de PNL și PSD: renunțarea la sistemul votului pe liste de partid și introducerea votului uninominal inclusiv la alegerile locale. Don Lothrop crede că sistemul pe care îl propune va aduce un plus de democrație și adaugă că americanii vor sprijini crearea în România a unul model de prosperitate care nu a fost niciodată experimentat în partea aceasta de lume.

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră reforma sistemului politic din România?

Don Lothrop: Cred că cea mai bună modalitate de a emite o judecată asupra democrației este aceea de a privi consiliile locale și Parlamentul și cred că aceste două teste arată sănătatea sistemului. E la fel ca și când ai merge la medic: îți ia presiunea sângelui și îți măsoară bătăile inimii. Așadar, cele două întrebări care contează sunt: cum sunt alese consiliile locale, dacă oamenii votează pentru alți oameni, iar cea de-a doua întrebare este cine semnează contractele din partea autorităților: este un manager public profesionist, care are un contract pe termen lung cu Consiliul Local sau este un politician. Și oare putem să alegem consiliile locale, ca în Germania, unde vezi 70 de nume pe un bulletin și fiecare persoană alege trei personae oferite pe o listă de partid? Până când vom schimba lucrurile în acest fel și vom ajunge în faza în care primarii să nu mai fie abilitați să semneze contracte, nu vom fi o democrație. Motivul pentru care aceste lucruri sunt atât de importante este acela pentru care avem administrații locale și regionale și centrale. Ține de administrarea mai bună a comunităților: siguranța publică, deci locuri sigure pentru a merge pe jos, clădiri sigure, școli, siguranța oamenilor în școli, în parcuri și eliberarea de birocrație. Birocrația te sufocă. Toate aceste patru lucruri în orice democrație din lume sunt obținute de oameni aleși pe plan local. De aceea, mă deranjează să văd birocrația sufocantă, lipsurile din siguranța publică, indiferent că ești un copil care traversează strada, că încerci să mergi pe o pistă pentru biciclete sau că este vorba de ilegalități precum clădiri ilegale, materiale ilegale de construcție ori nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor. Toate acestea încep pe plan local. De aceea, în cele din urmă, trebuie să scăpăm de votul pe liste. Aceasta nu se întâmplă în nici o democrație. Într-o țară democratică și prosper, cu mai mult de 20 de milioane de oameni, niciodată nu votezi pe liste, pentru că nu poți să îi responsabilizezi pe aleși. Într-o democrație, trebuie să vii o data la câțiva ani între alegători și să spui: aceasta este ceea ce am promis acum patru ani, iar aceasta este ceea ce am făcut, iar apoi oamenii decid dacă te mai votează sau nu. 

Democrația are nevoie de democrați!

Reporter: Dar România a abandonat acest sistem de vot pe liste acum opt ani, dar actualul nostru Parlament nu este tocmai un succes. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

Don Lothrop: În primul rând, în România nu am avut niciodată cu adevărat acest sistem pentru alegerile parlamentare. Avem în continuare liste de partid în alegerile locale și județene. Pentru Parlament nu am avut un sistem bazat doar pe colegii, cu o metodă simplă de vot, ca în Anglia, Franța, Germania sau Australia. Acolo, primii, cei cu mai mult voturi, primesc mandatele, este vorba de o majoritate simplă; mai mult, aleșii trebuie să locuiască în comunitatea în care au fost aleși. În România, avem acest sistem de calcul a voturilor pe care nimeni nu l-a înțeles, iar dacă nimeni nu reușea să obțină mai mult de jumătate din voturi, ne întorceam la lista de partid. Și am avut și limitări legate de înregistrarea și funcționarea partidelor politice. Un lucru bun care s-a petrecut în ultimul an este liberalizarea procedurilor pentru a crea un nou partid politic. Cu trei oameni și cu 300 de lei, poți fonda un partid. Dar, în final, germanii au vorbă: democrația are nevoie de democrați. Orice german vă va spune că cel mai important lucru pe care l-au făcut atunci când i-au educat pe est-germani, după căderea comunismiului, a fost să îi învețe despre modul în care trebuie să funcționeze consiliile locale, care trebuie să servească cetățenii, nu o listă de partid. 

Nu este nimic democratic în sistemul politic din România

Reporter: Cum vedeți viitorul democrației românești? 

Don Lothrop: Mărturisesc că sunt optimist. Orice instituție care funcționează liberă de amestecul politicului, precum banca centrală, Banca Națională a României, dar și, din ce în ce mai mult, sistemul judiciar, structurile care se ocupă de combaterea terorismului, de cybersecuritate și așa mai departe, dovedesc tot mai multă competență și se bucură de tot mai mult respect. Dar nu avem democrație. Avem un sistem politic comunist, care este antidemocratic. Nu este nimic democratic în sistemul politic din România. Este total controlat de la nivel central, tocmai prin aceste liste de partid, nu există responsabilitate, în maniera în care cineva trebuie să stea singur în fața alegătorilor, cu excepția alegerilor prezidențiale. Este singura alegere democratică din această țară. 

Reportar: Dar nici primarii nu sunt aleși pe liste de partid…

Don Lothrop: Într-adevăr, și ei sunt aleși în mod democratic. Dar faptul că primarii sunt șefii locali ai partidelor, care decid cine să fie pe listă, este neproductiv. Iar primarii nu ar trebui niciodată să semneze un contract. Pentru mine, este de neînchipuit ca primarii să semneze contracte în această țară! Aceasta nu este democrație. Dar, în ultimă instanță, ar trebui să renunțăm să utilizăm cuvântul democrație, pentru că și-a pierdut semnificația. Trebuie să spunem care sunt comportamentul și caracteristicile libertății, pentru oamenii care trăiesc liber. Iar pentru a trăi liber, ei trebuie să aibă voința de a alege alți oameni, care să fie responsabili să îi reprezinte. Niciodată să nu votezi pentru o listă de partid. Aceasta se întâmplă în Rusia, în Turcia, în Albania, dar nu este pentru oameni liberi. 

Reporter: Cum ar trebui să fie făcută reforma electorală? Să introducem sistemul uninominal și la alegerile locale?

Don Lothrop: Acest lucru trebuie să se întâmple. Dar România s-a schimbat atât de rapid în ultimii 10 ani și am încrederea că se va schimba în continuare. Vă pot spune din punctul meu de vedere, de contribuabil american, că am învățat o lecție: să nu cheltuim miliarde și miliarde de dolari plătiți din banii contribuabililor americani pentru sprijini sisteme politice antidemocratice. De aceea, cred că vom vedea mai multe investiți politice aici. Prezența noastră militară crește, dar și investițiile noastre politice trebuie să crească în această țară. Și va crește! 

Românii și americanii au un ADN identic

Reporter: Credeți că partidele politice românești au suficiente resurse umane pentru a susține astfel de reforme politice?

Don Lothrop: Cred că vor fi partide noi și, de asemenea, cred că unele dintre partidele existente se vor reforma. Frumusețea acestei lumi este că neprevăzutul se întâmplă. Iohannis a fost ales, nu? Dacă nu ar fi loc pentru neprevăzut, pentru mici miracole, lumea ar fi un loc foarte rău. Și am văzut astfel de mici miracole în ultimii doi ani, când Iohannis a fost ales în turul al doilea, și în ceea ce s-a întâmplat aici. Motivul pentru care sunt atât de încrezător ține de modul în care vă raportați la cultură. Care sunt filmele la care se uită oamenii? Care sunt cărțile pe care le citesc? Care sunt site-urile web pe care merg? România este, din acest punct de vedere, aproape identică cu America. Așadar, în ADN-ul românilor sunt aceleași valori ca și în ADN-ul americanilor. Deci, este inevitabil. În mod special, această țară a devenit atât de importantă din punct de vedere strategic și geopolitic. România este cel mai angajat aliat al nostru între Polonia și Israel. Deci, cu acest ADN al românilor, este natural că cineva ca dumneavoastră va fi democrat în mod natural, doriți libertate, doriți mai puțină birocrație, doriți să vedeți pentru cine votați în locul unei liste de partid, doriți anticorupție, iar aceste lucruri se vor petrece aici. Și mai sper ca aceste partide noi care gândesc că vor fi înființate vor fi alcătuite din oameni care au trăit în libertate, care să știe că sunt în serviciul publicului, mai ales cei aleși în urma scrutinului local. În America, nu veți devea partide politice la alegerile locale, ci profesori pensionați, pompieri pensionați, mame care spun că le pasă de siguranța publică, iar oamenii votează pentru ei. Dar acest lucru se va întâmpla și aici. Emipiric, dacă ne uităm la nivelul prosperității din această țară, dacă ne uităm la birocrația sufocantă, la educație și la spitale, putem spune că actualele partide au eșuat. Dumneavoastră și oamenii din jurul dumneavoastră ați reușit în ciuda lor! În ciuda partidelor politice! Citiți Constituția noastră. În fiecare Constituție, primul articol este foarte important. La noi, articolul 1 stabilește domnia legii! Domnia legii este foarte importantă! Dacă luăm ceea ce s-a întâmplat în Colectiv, vedem că materialele de construcție utilizate au fost ilegale, folosința clădirii a fost ilegală, mărimea căilor de evacuare a fost ilegală, totul a fost ilegal. Trebuie să știți țara se poate prăbuși, iar America va pleca de aici, pentru că nu o vom susține în orice condiții. Nu cred că aceasta se va întâmpla, pentru că oamenii din această țară vor cere domnia legii, oamenii vor cere ca și celelalte instituții publică să funcționeze la fel de bine ca banca centrală sau instituțiile din domeniul cybersecurității, antiterorismului sau sau cel militar.

Reporter: Cum vedeți viitorul parteneriatului dintre Statele Unite și România?

Don Lothrop: Cred că viitorul acestuia este unul grozav. Și asta pentru că americanii îi văd pe români atât de capabili în domeniul militar, al securității, în lupta antiteroristă. Ceea ce sper cu adevărat este că vom obține reformele politice care să transforme această țară într-un loc minunat în care să trăiești. Oamenii, de fapt, nu vor să plece de aici, vor să stea aici, dacă orașele sunt sigure, școlile sunt bune, nu mor pe drumuri din cauza unor accidente stupide de mașină din cauza lucrărilor proaste de construcție… Cred că putem crea un model de prosperitate. Am vorbit despre aceste lucruri în Congresul SUA, în 8 decembrie. Este pentru prima dată când Ziua României este marcată în Congres. Le-am cerut liderilor noștri să fie un frate înțelept și grijuliu, nu un frate mai mare… Pentru că putem crea aici un model de prosperitate, un model pe care partea aceasta de lume nu l-a avut niciodată. Și, de asemenea, le spun oamenilor din Congres că România va le va oferi cea mai plăcută experiență din viață din domeniul politicii externe. Atunci când veți întâlni români, vă vor plăcea. Vă vor plăcea mult și America are nevoie de o experiență pozitivă din acest punct de vedere. Deci, sunt optimist, deși sunt atât de trist de ceea ce s-a petrecut în Colectiv. 

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă