16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportUSL merge mai departe. Cum şi până când?

USL merge mai departe. Cum şi până când?

După săptămâni de ironii şi atacuri, liderii USL au încercat ieri o poză de familie, apărând în faţa camerelor zâmbitori şi relaxaţi, ca şi cum totul ar fi roz în Uniune. Că nu mai crede nimeni în viitorul USL este clar, dar nu s-au decis încă momentul şi modalitatea ruperii alianţei.

Oficial, Uniunii Social Liberale îi merge bine, nici un scandal şi nici o urmă de neîncredere nu afectează relaţia partenerilor de guvernare, iar agenda liderilor USL este ocupată de treburi serioase, precum descentralizare, Codul Rutier şi bugetul pe anul viitor, nu de atacuri reciproce, care ar fi doar „pentru ratingurile“ televiziunilor, după cum ne-a liniştit premierul.

Acesta este, în câteva cuvinte, mesajul pe care au încercat ieri să-l transmită, încrezători şi zâmbitori, Crin Antonescu şi Victor Ponta, la capătul primei şedinţe a USL de după scandalurile din ultimele zile.

În spatele pozei de familie, realitatea este însă cu totul alta. Nimeni de la vârful Uniunii nu mai crede că USL apucă anul 2016, dar cu toţii încearcă să mai câştige un pic de timp pentru a pregăti terenul post-USL. Pe de o parte, liberalii nu au prea multe variante decât să-i forţeze pe social-democraţi să rupă Uniunea, sperând ca PNL să câştige puncte electorale din postura de „victimă“ a PSD. Şi ce mod mai simplu de a-i forţa pe pesedişti este decât să faci opoziţie din interiorul puterii? Fie că este vorba de Roşia Montană sau de Codul Rutier, fie de Codul Electoral ori de schimbarea procurorului Papici, liberalii, cu Antonescu în frunte, au păreri tot mai diferite faţă de partenerii lor de guvernare. De partea cealaltă, social-democraţii sunt prinşi în calcule.

Calcule parlamentare (cum să-şi construiască o majoritate fără liberali), calcule legate de cum să câştige baronii locali cât mai multă influenţă (prin proiectul atât de drag lui Liviu Dragnea) şi calcule electorale (cum să minimizeze o eventuală factură a ruperii USL şi pe cine să arunce în cursa prezidenţială). Până vor fi găsite răspunsuri la toate aceste probleme, aparent va fi linişte în USL, iar premierul Victor Ponta va spune în continuare, la fel de zâmbitor, „USL merge mai departe. Ce să mai tranşăm?“.

Calculele lui Hrebenciuc

Strategul PSD spune că USL va exista măcar până va fi trecut prin Parlament bugetul pentru anul viitor, deşi lasă a se înţelege că social-democraţii ar fi negociat deja noi alianţe astfel încât să poată forma o majoritate în Legislativ, fie ea şi fragilă, fără liberali. „Nu se va rupe USL. Mâine în nici un caz. Nici în viitorul apropiat pentru că, în momentul de faţă, având în vedere că dreapta e extrem de fărâmiţată, dacă se rupe şi USL, ţara nu va putea fi guvernată. Avem acel 51% (în Parlament – n.r.), dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri într-un nou buget cu un guvern care depinde de 15 voturi“, a declarat Viorel Hrebenciuc.

Nu se ştie exact pe ce voturi se bazează social-democraţii, dar se poate observa, de săptămâni bune, intensificarea campaniei de racolări de la partidul lui Diaconescu. De altfel, chiar şi ieri, grupurile PSD din Parlament s-au îmbogăţit cu patru aleşi sub sigla PPDD. Ce înseamnă menţinerea USL măcar până la începutul anului viitor? Aprobarea bugetului de stat într-o formă cât mai convenabilă şi fără prea mari emoţii, dar şi aprobarea „marii descentralizări“ gândite de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care primarii şi şefii de consilii judeţene capătă noi puteri. Nu în ultimul rând, s-ar putea găsi şi o soluţie legislativă pentru mult dorita „amnistiere“ a aleşilor incompatibili.

Concesie pentru liberali

O nouă şedinţă a USL este programată astăzi pentru a discuta proiectul descentralizării. Deocamdată, PSD este dispus să facă o concesie liberalilor în ceea ce priveşte păstrarea unui sistem centralizat pentru Poliţia Rutieră. În favoarea acestui lucru s-a pronunţat, săptămâna trecută, ministrul liberal de Interne, Radu Stroe, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de unele dintre propunerile din proiectul lui Liviu Dragnea.

Cele mai citite

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă