16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDragnea şi maşina sa de vot, trimişi în judecată

Dragnea şi maşina sa de vot, trimişi în judecată

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis, ieri, în judecată, fiind acuzat că, în timpul referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, şi-a folosit autoritatea în mod ilegal în scopul atingerii cvorumului de prezenţă la vot a electoratului.

DNA a anunţat, ieri, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimise în judecată în dosarul cunoscut sub numele de “Fraudă la referendum”.

Potrivit rechizitoriului DNA, Dragnea, care era secretar general al PSD în timpul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu (şi şef al campaniei pentru demiterea preşedintelui), “a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Citeşte şi: STENOGRAME – Dragnea ştia şi cum s-a votat în secţii, înainte de închiderea urnelor. UPDATE. Procesul începe în 18 februarie 2014

Anchetatorii susţin că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea în mai multe modalităţi.

Astfel, ca un prim pas, Dragnea a transmis două adrese, pe 12 şi 13 iulie 2012, organizaţiilor judeţene ale PSD, dar şi primarilor PSD din ţară, prin care, pentru obţinerea participării la vot a cel puţin 60% din alegători, “li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale”, se afirmă în rechizitoriu.

Printr-una din adrese, Liviu Dragnea cerea filialelor PSD să organizeze tombole pentru alegătorii care merg la referendum, un “Summer party”, spectacole, locuri de joacă în apropierea secţiilor şi concursuri cu premii organizate în parteneriat cu presa locală, potrivit rechizitoriului DNA.

Prin altă adresă, Dragnea cerea înfiinţarea de secţii speciale în staţiunile turistice şi dădea şi sugestii.

Rezultatele, aflate în timp real

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a cerut, prin mesaje SMS transmise în ziua referendumului, ca membrii PSD şi PNL să îi aducă la secţii pe cei care nu au votat.

Potrivit actului de sesizare a instanţei, Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine şi recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid.

Prin sistemul informatic era anunţată în fiecare oră prezenţa la vot a cetăţenilor, “lucru care permitea coordonatorilor PSD şi PNL să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne”, a scris procurorul Lucian Papici în rechizitoriul transmis instanţei supreme.

De asemenea, prin sistemul informatic erau transmise mesaje cu măsuri pentru “creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege”, potrivit rechizitoriului.

Sistemul informatic a fost folosit şi pentru a obţine informaţii precise în timpul procesului de votare – şi nu după ora 23.00 a zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea – despre modul cum s-a votat în toate secţiile din ţară, respectiv câte voturi “Da” şi câte “Nu” au fost exprimate.

“De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, se afirmă în rechizitoriu.

În urma percheziţiei informatice au fost identificate mesajele de tip SMS scrise de Dragnea şi transmise, cu ştiinţa acestuia, de către o persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, se arată în documentul citat. Prezentăm câteva exemple:

ora 16.47.42: PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!.

ora 16.51.15: Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!.

ora 17.37.32: PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!.

ora 18.49.12: Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ «Deşteaptă-te române» cu mesajul pe care îl veţi primi imediat!.

ora 19.34.17: SMS 2 – L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!

ora 21.53.07: SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!

Ordine pentru ilegalităţi

Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul, arată că folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot, prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, “reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale”.

De asemenea, folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale reprezintă o încălcare a dispoziţiilor articolului 5 din Legea 677/2001, precum şi a prevederilor Legii 3/2000 privind confidenţialitatea votului.

Referirea la numărarea voturilor “cu curaj” reprezintă, potrivit procurorului, o formă de a reaminti persoanelor implicate în mecanismul coordonat de Dragnea “nevoia de a folosi orice mijloace pentru a obţine rezultate care să permită atingerea obiectivului urmărit şi o garanţie implicită a susţinerii pe care urmau să o primească aceste persoane în situaţia unor eventuale repercusiuni ulterioare”.

De asemenea, Dragnea ar fi trasat sarcini unor apropiaţi ai săi, membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, să facă tot ce le stă în putinţă, “inclusiv prin încălcarea prevederilor legale”, cu scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, susţin procurorii.

Demersul infracţional al inculpatului Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot. Aceştia ar fi înlesnit falsificarea listelor electorale, prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate, susţin procurorii DNA.

Interceptările din dosar

Prin exploatarea unor mandate de interceptare emise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost identificate convorbiri telefonice între persoane din judeţul Teleorman şi Liviu Dragnea, care atestă săvârşirea faptelor de obţinere de foloase necuvenite, afirmă procurorii.

Astfel, în ziua de 29.07.2012, orele 20:38:57, Boboc Valentin Gabriel este contactat de Liviu Dragnea, aflat la postul telefonic 0749.088.870, prilej cu care se poartă următorul dialog:

Boboc Valentin Gabriel: Da, să trăiţi!

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi … Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria … (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc Valentin Gabriel: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici… din casă în casă o iau…

Liviu-Nicolae Dragnea: Aşa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară.

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe…

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Boboc Valentin Gabriel: Da, şefu’, toţi îi am peste tot.

Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii?

Boboc Valentin Gabriel: Aicea … îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară (n.n.: cu referire la militanţii liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş.

Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă!

Boboc Valentin Gabriel: Păi, asta … şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine!

Rechizitoriul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, schimbat recent din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primul termen fiind pe 18 ianuarie 2014.

Ponta îl păstrează pe Dragnea în Guvern

Premierul Victor Ponta i-a luat, ieri, apărarea vicepremierului, declarându-se convins că “judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice”. Prim-ministrul a precizat că nu se pune problema revocării din funcţie a lui Liviu Dragnea, în condiţiile în care preşedintele poate suspenda doar miniştrii care nu sunt membri ai Parlamentului.

Ponta a susţinut că în cazul dosarului lui Liviu Dragnea este vorba “doar despre acuzaţiile unui procuror”, iar după ce judecătorii vor vedea despre ce este vorba, “va rămâne doar încă un dosar politic, ca altele în ultimii o sută de ani”. El a spus că modul în care a decurs ancheta seamănă cu “procesele staliniste”, Ponta reclamând faptul că a fost refuzată audierea sa, deşi el a cerut să fie audiat.

La rândul său, Dragnea şi-a susţinut nevinovăţia, în faţa sediului PSD, flancat de Victor Ponta. Liviu Dragnea a declarat că nu va demisiona din Guvern, pentru că este vorba de acuzaţii nefondate la adresa sa, el menţionând totodată că aceste acuzaţii nu au legătură cu activitatea sa în Executiv.. “Nu e o mare surpriză. Joi am văzut comanda dată de Traian Băsescu la DNA să trimită dosarul în judecată”, a spus el. În opinia sa, trimiterea dosarului în judecată reprezintă “o lovitură destul de tare la temelia democraţiei”, în condiţiile în care “oricine face o campanie electorală poate fi considerat infractor şi orice partid care organizează nişte alegeri poate fi considerat organizaţie criminală”.”Nu merg în instanţă să-mi probez nevinovăţia, aştept ca procurorii să-şi probeze aceste acuzaţii absurde”, a încheiat el.

Precedentele lui Ponta

Mai mulţi membri ai Guvernului Ponta s-au bucurat de sprijinul premierului, deşi au avut probleme cu autorităţile. Astfel, premierul l-a numit în Guvern pe Mircea Diaconu drept ministru al Culturii, deşi acesta era acuzat de ANI de incompatibilitate. După ce a pierdut procesul cu ANI, Diaconu a fost nevoit să demisioneze din Guvern.

Într-un caz similar, de acuzaţii de incompatibilitate, Victor Ponta l-a menţinut în Guvern pe Eduard Hellvig, la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Şi în cazul lui Ovidiu Silaghi premierul s-a dovedit înţelegător, şi l-a păstrat în Guvernul Ponta 1, drept ministru al Transporturilor, deşi avea probleme cu ANI. În august, Ponta l-a acceptat pe Silaghi, din nou, la Transporturi, după ce acesta i-a confirmat, într-o discuţie particulară, că nu are probleme cu legea. Ulterior, însă, DNA l-a acuzat pe Silaghi de trafic de influenţă.

Aceeaşi atitudine a avut-o Victor Ponta şi în cazul lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, deşi acesta era trimis în judecată în dosarul “Transformatorul”. Ponta a repetat că este mulţumit de activitatea lui Relu Fenechiu, în ciuda controverselor din jurul privatizării CFR Marfă. Fenechiu a părăsit Guvernul doar după ce a fost condamnat.

Critici. Băsescu: Păstrarea lui Dragnea, o greşeală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că este “o greşeală” menţinerea lui Liviu Dragnea în Guvern, el apreciind că USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun, politicul fiind “o frână în calea evoluţiei României spre Schengen”.

Şeful statului a catalogat drept o greşeală şi votul Senatului care a respins urmărirea penală în cazul ministrului Economiei Varujan Vosganian. “Este evident că este mai important pentru ei să îşi apere oamenii decât să permită ţării să aibă un raport favorabil, este clar că politicul este o frână în calea evoluţiei României şi spre Schengen şi o respectabilitate pe care justiţia noastră o merită, dar care, datorită întâmplărilor din Senat, din Guvern, chiar vom primi aprecieri negative pentru tot ceea ce facem aici, şi e păcat”, a mai declarat preşedintele Băsescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Andrea Capone, fost fotbalist al lui Cagliari, a murit la 43 de ani

Italia este în doliu după decesul subit al fostului fotbalist Andrea Capone, care s-a stins din viață la doar 43 de ani, în urma...

Guvernul a semnat contractele pentru două stadioane și un patinoar!

Proiectele pentru noile stadioane din Constanța și Pitești, precum și pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe au primit undă verde, prin semnarea contractelor la...
Ultima oră
Pe aceeași temă