21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCe vom păţi dacă nu ne plătim amenda de circulaţie

Ce vom păţi dacă nu ne plătim amenda de circulaţie

Varianta finală a Codului Rutier prevede sancţi­uni mai dure pentru o serie de contravenţii. Astfel, dacă în 30 de zile şoferii nu-şi plătesc amenda, aceştia vor rămâne fără permis.

Permisul de conducere va fi suspendat dacă şoferul nu plăteşte amenda rutieră în 30 de zile din momentul în care a fost sancţionat, a anunţat premierul Victor Ponta, care a precizat că prevederea va fi menţinută în varianta finală a Codului Rutier ce urmează a fi adoptată de Guvern, deşi a stârnit nemulţumirea românilor.

Primul ministru a menţionat că permisul va fi returnat posesorului doar dacă dovedeşte că a achitat sancţiunea. “Era o problemă de aplicare, în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu (ministrul de Finanţe – n.r.), cu un cont unic, ce va fi verificat de Poliţie în cele 30 de zile”, a explicat Victor Ponta. Acesta a menţionat că până la adoptare, mai pot apărea unele modificări, precum găsirea unei “proceduri rapide” în cazul şoferilor cu contra­venţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. Totuşi, cazurile în care se va întâmpla acest lucru vor fi excepţionale. “Numai în situa­ţiile în care procurorul şi judecătorul constată că nu prezintă pericol social pentru circulaţia pe drumurile publice să mai prelungească dovada de circulaţie. Cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poată să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul”, a declarat Victor Ponta.

Cele două prevederi au stârnit nemulţumirea mai ales a asociaţiilor care-i reprezintă pe şoferii profesionişti, care susţin că, astfel, conducătorii auto vor rămâne şomeri, ceea ce înseamnă o încălcare a dreptului la muncă, consfinţit de Constituţie, chiar dacă la final se va dovedi nevinovăţia celui judecat. “Proiectul de act normativ are un impact deosebit de grav pentru şoferii profesionişti, în caz de accident din care rezultă vătămarea corporală sau decesul unei persoane, când instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sancţiuni administrative”, arată Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, într-un comunicat.

Mai mult, deputatul PDL Alin Tişe afirmă că procedurile de executare a amenzii pot fi greoaie. “Un şofer profesionist cu permisul suspendat până la data executării silite poate rămâne fără drept de a conduce şi 10 ani, până când se termină procesul de executare silită şi îi este vândută casa pentru o amendă de 8.000 de lei, să zicem. Dar dacă îi suspenzi permisul până la terminarea procesului în instanţă îi încalci dreptul constituţional la muncă”, a explicat Alin Tise pentru ziare.com.

Consumul de alcool, aspru pedepsit

O altă prevedere care a stârnit nemulţumirea şoferilor a fost cea privind coborârea limitei până la care se consideră infracţiune în cazul consumului de alcool la 0,5 la mie alcool în aerul expirat. În prezent această limită este de 0,8 la mie. Victor Ponta a precizat că totuşi, Codul Rutier va conţine şi permisiuni care până acum nu existau. “Până la 0,2 la mie nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a anunţat Ponta.

Nu toate statele europene sunt însă atât de dure cu şoferii consumatori de alcool. De exemplu, Marea Britanie şi Irlanda permit o alcoolemie de 0,8 la mie, res­pectiv 0,79 la mie pe care o poate avea un conducător auto fără să primească nici măcar o amendă. Urmează Italia şi Germania, unde un şofer poate avea o alcoolemie de 0,5 la mie şi nu va fi nici măcar amendat.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă