16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInternaționalEvadarea din Infern

Evadarea din Infern

Începând din 7 octombrie, în fiecare luni seară, de la ora 21.00, cel mai dur „băiat de băiat“ cunoscut din filmele documentare revine la Discovery. Este vorba de nimeni altul decât Bear Grylls, cel care a ridicat tehnicile de supravieţuire la nivel de artă.

Bear Grylls este unul dintre cei mai cunoscuţi aventurieri ai lumii. Traseul lui spectaculos a început în Marea Britanie, pe Insula Wight, unde tatăl său l-a învăţat să facă escaladă şi să navigheze.

De la trupele speciale, la căţărări pe Everest

Instruit de la o vârstă fragedă în domeniul artelor marţiale, Bear a fost timp de trei ani membru al trupelor speciale britanice, activând în SAS 21, unde şi-a perfecţionat multe dintre tehnicile pe care fanii de pe tot globul le admiră acum în lupta lui cu forţele naturii. După o săritură cu paraşuta în Africa, şi-a fracturat coloana vertebrală în trei locuri, iar accidentul l-a obligat să rămână mai multe luni internat pentru recuperare în diverse spitale militare, însă ulterior Bear a devenit unul dintre cei mai tineri alpinişti care au cucerit vreodată Everestul, reuşind această performanţă la vârsta de numai 23 de ani.

Bear a apărut în programul Discovery Channel, nominalizat la premiile Emmy, „Tehnici esenţiale de supravieţuire“. Acesta din urmă a devenit unul dintre cele mai vizionate programe de pe glob, ajungând la peste 1,2 miliarde de telespectatori la nivel mondial. În afara aventurilor lui de pe ecran, Bear a condus expediţii care au stabilit noi recorduri, ajungând din Antarctica până în zona arctică şi contribuind astfel la strângerea a peste 2,5 milioane de dolari, destinate unor eforturi caritabile pentru copiii din întreaga lume. În semn de recunoaştere pentru experienţa acumulată şi serviciile aduse, Bear a devenit cel mai tânăr chief scout (cercetaş-şef) al asociaţiei care numără peste 28 de milioane de cercetaşi la nivel mondial. În plus, a primit funcţia onorifică de locotenent-comandor în Marina Regală a Marii Britanii şi a scris 10 cărţi, printre care şi bestsellerul „Noroi, sudoare şi lacrimi“.

Din înţelepciunea „bătrânului“ Bear

Specialistul în supravieţuire explică, printre altele, celor interesaţi de acest „sport“ extrem că adeseori legendele „urbane“ legate de viaţa în sălbăticie nu se potrivesc cu realitatea din teren. El demolează câteva dintre miturile legate de tehnicile de supravieţuire:

Mitul nr. 1: Unul dintre cele mai răspândite mituri este acela că, dacă ţi se strică maşina în deşert, e bine s-o laşi acolo şi să pleci după ajutoare. Nu e deloc o idee bună – şi mulţi oameni au murit din cauza ei! Crezând că îi despart doar câţiva kilometri de cea mai apropiată aşezare, au fost găsiţi fără viaţă la 3-4 km distanţă de maşină, fiindcă nu şi-au dat seama cât de ostil şi de epuizant poate fi deşertul.

E mai bine să rămâi în maşină, să te instalezi în condiţii de siguranţă şi să aştepţi să vină ajutoare.

Mitul nr. 2: Mulţi cred că, dacă apa dintr-un râu de munte e limpede şi frumos curgătoare, poate fi băută fără probleme. De fapt, nici nu ştii ce se poate afla în râul cu pricina. Poate că în amonte zace în apă un animal mort!

Apa limpede şi aparent curată nu e obligatoriu şi bună de băut. Întotdeauna trebuie să fierbi apa înainte s-o bei, ca să te asiguri că nu faci giardioză, care îţi provoacă accese de vomă sau diaree. Apa care pare curată nu e neapărat curată cu adevărat, deci fii foarte atent la râurile de munte!

Mitul nr. 3: Un alt mit foarte răspândit este că, dacă te rătăceşti, trebuie să îţi găseşti rapid ceva de mâncare. Nu e deloc adevărat, fiindcă în realitate poţi supravieţui săptămâni la rând fără hrană. E mult mai important să îţi găseşti un adăpost şi o sursă de apă, în special pentru că în cele mai multe locuri din lume, dacă rămâi fără apă, rişti să mori în trei zile. În plus, dacă mănânci, te deshidratezi cu atât mai mult, deci e mai bine să te preocupi de apă înainte de hrană!

Fiecare episod din serialul „Bear Grylls: Evadare din infern“ prezintă trei întâmplări din zone diferite ale planetei – de la crevasele Alpilor europeni până în necruţătorul deşert din nordul Africii. Bear înfruntă fenomene meteorologice şi condiţii extreme, refăcând traseele disperate ale unora dintre cei mai curajoşi supravieţuitori din lume. Prin experienţele acestor oameni care îşi relatează personal poveştile de rezistenţă şi curaj, Bear le va demonstra telespectatorilor cum se poate supravieţui în situaţii-limită, în câteva dintre cele mai ostile medii de pe planetă.

Protagoniştii

Veţi cunoaşte graţie acestei emisiuni poveştile uluitoare ale unor oameni care au reuşit să învingă unele dintre cele mai teribile încercări.

Eric Le Marque a supravieţuit opt zile la temperaturi sub zero grade Celsius în Munţii Sierra Nevada din California.

După ce a căzut într-un râu îngheţat, el a reuşit să se salveze şi să se întoarcă în lumea civilizată.

Exploratorii francezi Loic Pillois şi Guilhem Nayral au devenit aproape nişte schelete în încercarea dramatică de a supravieţui timp de şapte săptămâni în jungla amazoniană. Cei doi nu au renunţat însă la speranţă, iar perseverenţa lor şi munca în echipă le-au salvat viaţa.

În canionul Raudal Tiburon din Columbia, aventurierii polonezi Maciej Tarasin şi Tomek Jędrys au dus o luptă cumplită cu apele unui râu învolburat, în care şi-au pierdut canoea şi orice alte mijloace de salvare. În final, au triumfat în această grea încercare numai datorită ingeniozităţii de care au dat dovadă.

Italianul Mauro Prosperi lua parte la o competiţie de marş prin deşertul Sahara când s-a rătăcit din cauza unei furtuni de nisip. Timp de nouă zile, a înfruntat de unul singur cele mai ridicate temperaturi de pe glob, fără să aibă suficientă apă. Numai dorinţa de a-şi revedea familia l-a ajutat să nu se lase învins.

Alpinistul britanic Jamie Neale, care a plecat iniţial într-o drumeţie de o zi, a ajuns să lupte pentru supravieţuire cu mediul ostil din Munţii Albaştri ai Australiei, reuşind să se întoarcă în lumea civilizată abia după 12 zile.

Programul lui Bear Grylls demonstrează că, atunci când se confruntă cu situaţii extreme, oamenii sunt capabili de reuşite cu adevărat remarcabile.

Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă