În ultima zi a celei de a XI-a ediții a Festivalului Timișoara Jazz (eveniment care are loc între 10 – 12 noiembrie, la Timișoara) Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu vor improviza, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică și cea produsă de inteligența artificială, întâlnind publicul în teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană și perfecțiunea tehnologică.
Prin explorarea relațiilor complexe și fascinante dintre om și mașină, cultură și tehnologie, concertul invită la sărbătorirea spiritului uman, a creativității și a ingeniozității care își găsește expresia în arte, precum și în știință și tehnologie.
Astfel, pe scena Clubului Escape Underground Hub (Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr. 26), marți, 12 noiembrie, de la ora 20.00, se vor afla Daniel Dorobanțu (electronice) și Petre Ionuțescu (trompetă), alături de entitatea de inteligență artificială (IA), noul lor tobar. Acesta va participa activ la performance-ul muzical, comportându-se ca orice entitate de inteligență artificială: are propriile idei, improvizează și ascultă de comenzile date.
”Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană.
Implicațiile și impacturile sociale ale inteligenței artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic și industrie. Importanța unei conversații globale despre impactul social și etica IA a apărut în rapoartele din industrie și guvern, precum și în dezbaterile academice, și începe să primească o atenție susținută. Este necesară o mai bună explorare și înțelegere a efectelor și a forțelor viitoare care vor rezulta din evoluția și din prezența crescândă a inteligenței artificiale în lume.
Muzica de-a lungul secolelor a fost întotdeauna un precursor și un adoptator timpuriu al noilor tehnologii, a fost întotdeauna un apropiat al matematicii și științelor naturii.
Noile instrumente i-au inspirat și i-au provocat pe compozitori să creeze în direcții noi, să regândească muzica în moduri contemporane și vizionare, conducând inovația dincolo de tărâmul lor artistic. Dar muzica și-a păstrat întotdeauna rădăcinile puternice în istorie și tradiție și a oferit un sanctuar și refugiu pentru nevoile emoționale și spirituale ale oamenilor.
Este necesar un progres în înțelegerea și consolidarea sinergiilor și potențialelor colaborărilor tehnologice și artistice ca sursă de descoperire și inovare”, declară Daniel Dorobanțu.