17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportUPDATE - Vosganian a demisionat degeaba. Decizia Senatului îl apără. Chiţoiu, interimar...

UPDATE – Vosganian a demisionat degeaba. Decizia Senatului îl apără. Chiţoiu, interimar la Economie

UPDATE: Senatorul Varujan Vosganian şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Economiei, iar premierul Victor Ponta a acceptat-o. Demisia ministrului Economiei nu va produce însă niciun efect din punct de vedere juridic, pentru ca atât miniştrii în funcţie, cât şi foştii miniştri, nu pot fi urmăriţi penal, dacă sunt şi parlamentari, decât cu acordul camerei din care fac parte.

Portofoliul Economiei va fi ocupat, interimar, de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei conducerii PNL, că decizia demisiei lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru al Economiei este motivată de încercarea de a nu oferi prilej pentru atacuri la adresa Guvernului, în urma consultării liderilor USL, transmite Mediafax.

„Vosganian a considerat, consultându-se şi cu Victor Ponta şi cu mine, în calitatea noastră de lideri ai USL, că rămânerea sa în Guvern – deşi nu are niciun fel de vină şi nu se află sub niciun fel de suspiciune – ar fi dat posibilitatea unor atacuri asupra Guvernului. Cunoaştem foarte bine în ce ţară trăim, cunoaştem foarte bine cu ce propagandă absurdă ne batem şi nu a vrut nici domnia sa, nu vrem nici noi, să-i facem mai dificilă decât este sarcina acestui Guvern şi a prim-ministrului. Aşa încât, oferindu-şi demisia, ea a fost acceptată şi mergem mai departe”, a declarat preşedintele PNL.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a declarat că este pregătit să-şi dea demisia de onoare, după ce plenul Senatului a respins solicitarea ICCJ privind începerea urmăririi penale.

„Sunt pregătit să-mi dau demisia de onoare, dacă e în interesul ţării noastre. Discuţia mea cu primul-ministru şi colegii mei va arăta care va fi concluzia acestui gest de onoare”, a declarat Vosganian, în plenul Parlamentului.

Citeşte şi: Vosganian: Sunt anchetat pentru decizii politice

În final, el le-a mulţumit „din inimă” colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ în cazul său.

Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi „împotrivă” şi 25 de voturi „pentru”, conform Mediafax.

Senatul a început, luni, dezbaterea referitoare la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian.

Citeşte şi: Vosganian: Sunt pregătit să-mi dau demisia de onoare

Votul a fost secret cu bile, iar la ora transmiterii acestei ştiri se încheie numărarea voturilor.

Surse parlamentare au declarat că votul a fost covârşitor împotriva solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă