12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSecretarul de stat John Kerry: Capturarea lui Al-Libi este legală

Secretarul de stat John Kerry: Capturarea lui Al-Libi este legală

Secretarul de Stat american John Kerry a catalogat luni ca „adecvată şi legală” capturarea unuia dintre presupuşii lideri Al-Qaida în Libia, calificată de către autorităţile de la Tripoli drept o „răpire”, relatează AFP.

Statele Unite fac „tot ceea ce le stă în putere şi ceea ce este adecvat şi legal” pentru a pune capăt ameninţării teroriste, a declarat Kerry în cadrul summitului Asia-Pacific din Indonezia.

Secretarul de Stat a refuzat să spună dacă Tripoli a fost informat sau nu, afirmând doar că Washingtonul are obiceiul de a „nu intra în detalii” despre acest tip de operaţiuni cu guverne străine, a precizat el într-o conferinţă de presă comună cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Statele Unite au efectuat două raiduri sâmbătă, unul în Somalia, iar celălalt la Tripoli – care a condus la capturarea unui presupus lider Al-Qaida şi a determinat Libia să ceară „explicaţii” Washingtonului.

Libia a calificat capturarea lui al-Libi drept o „răpire”.

Al-Libi, care se afla pe lista celor mai căutate persoane de către FBI a fost transportat la bordul unei nave de război aparţinând US Navy care se afla în regiune, unde este interogat în prezent.

În schimb, Somalia, unde alt raid american a vizat islamişti shebab, a anunţat că ea cooperează cu „parteneri internaţionali în lupta împotriva terorismului”.

Al-Libi, al cărui adevărat nume este Nazih Abdul Hamed al-Raghie, a fost membru al Grupului Islamic de Luptă Libian (GICL), după care s-a alăturat Al-Qaida. El era căutat de către Statele Unite pentru rolul pe care l-a jucat în atentatele sângeroase din 1988 împotriva ambasadelor americane în Tanzania şi Kenya, soldate cu peste 200 de morţi.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă