21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportIon Pantelimon, implicat într-un blat politic?

Ion Pantelimon, implicat într-un blat politic?

Fostul director PDL al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Ion Pantelimon, a câştigat procesul deschis împotriva Companiei Naţionale a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR). Instanţa a stabilit că decizia prin care Ion Pantelimon a fost înlăturat din funcţie, de către conducerea CNADNR a fost ilegală. Ion Pantelimon a declarat că a angajat un cabinet de avocatură, care se va ocupa de punerea în executare a acestei decizii judecătoreşti şi de procedura de repunere a sa în funcţie. Ion Pantelimon a fost demis din funcţia de director regional în luna mai 2013, de către fostul ministru PNL al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Actul de demitere a avut ca bază un raport al Corpului de Control al Ministrului Transporturilor, care îi reproşa lui Ion Pantelimon faptul că ar fi semnat un act adiţional prin care modifica traseul centurii de ocolire a Clujului, pe traseul Vâlcele – Apahida. Însă acest act a fost semnat în mai 2008, când Ion Pantelimon era deja director al Regiei Autonome a Domeniului Public, iar Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri era condusă de Eugen Cecan, după cum afirmă Ion Pantelimon. Actul adiţional a avut consecinţe grave, spune Ion Pantelimon, deoarece a mutat un viaduct, care ar fi mers pe deasupra zonei de alunecări de teren, alunecări care au generat mari întârzieri şi imense cheltuieli suplimentare în realizarea centurii. Însă aspectul reţinut de instanţă a fost acela că nu Ion Pantelimon a semnat actul adiţional, deci nu are cum să fie sancţionat din acest motiv. Ion Pantelimon a fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) în perioada 2005 – 2007, apoi a redevenit director în perioada 2009 – 2012.

Miros de blat politic

Ion Pantelimon a ocupat, în perioada 2007 – 2009, funcţia de director al Regiei Autonome a Domeniului Public. În anul 2012, în mod public, liderii clujeni ai USL cereau demiterea sa. Motivul era legat de faptul că direcţia din subordinea lui Pantelimon nu ar fi montat nişte parapeţi de protecţie pe drumurile din judeţul Cluj, iar acest lucru ar fi dus la producerea unor accidente rutiere grave.

”Aflăm cu stupoare că Poliţia Rutieră Cluj a cerut în repetate rânduri DRDP Cluj, direcţie aflată în subordinea lui Ion Pantelimon, montarea acestor parapeţi, atât pe zona Cluj – Turda, cât şi la Izvorul Crişului, unde au fost accidente cu victime din acelaşi motiv. DRDP Cluj, prin reprezentanţii săi, a afirmat că nu sunt bani pentru asemenea investiţii. Este absolut incredibil cum acest domn nu a găsit resurse pentru nişte parapeţi din beton, dar a găsit 200 milioane pentru o centură care se surpă la doar câteva luni de la taierea panglicii şi nu este finalizata”, declara, în primăvara anului trecut, Remus Lăpuşan, preşedinte el PSD Cluj.

”Ion Pantelimon este un exemplu despre cum incompetenţa face victime omeneşti. Am cheltuit până acum aproape 200 de milioane de euro (de patru ori mai mult decât suma cu care a fost adjudecată lucrarea) pentru celebra centură Vâlcele – Apahida care încă nu este gata, pentru un moft al lui Emil Boc şi nu găsim câteva mii de euro să punem parapeţi reflectorizanţi din beton pe un drum european”, adăuga senatorul Marius Nicoară, preşedintele de atunci al PNL Cluj.

Ion Pantelimon a fost demis la puţină vreme după aceste declaraţii. Însă el a fost recuperat tocmai de către liderii USL. ”Incompetentul” Ion Pantelimon (caracterizarea îi aparţine lui Marius Nicoară) a fost angajat în mediul privat de către o firmă controlată tot de USL. Este vorba de Construcţii Napoca SA. Această firmă este condusă de colegul de alianţă al lui Remus Lăpuşan şi Marius Nicoară, preşedintele UNPR Cluj, Ştefan Dimitriu. Pachetul majoritar de acţiuni al acestei firme este deţinut de omul de afaceri Ioan Bene. Acesta este asociat în compania care deţine Hotelul Meridian din Cluj cu cei doi copii ai fostului vicepremier PSD, Ioan Rus, care este în prezent vicepreşedinte al principalului partid de guvernământ.

Întrebat într-o conferinţă de presă motivul pentru care a acceptat să lucreze pentru firma cu pricina, Ion Pantelimon a spus doar că ”a fost o provocare să lucrez pentru cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene din judeţul Cluj”. Este vorba de rampa de deşeuri ecologice a judeţului Cluj, un proiect adjudecat pentru aproximativ 25 de milioane de euro.

Cum a preluat firma Napoca SA contractul

Iniţial, contractul pentru construirea rampei ecologice de deşeuri a fost câştigat de o asociere care includea compania timişoreană Confort. Aceasta a dat faliment, după ce încasase un avans de 14 milioane de lei în contul lucrărilor. În cele din urmă, administraţia judeţeană a atribuit contractul companiei Napoca SA.

Centura Vâlcele-Apahida a provocat problemele care au dus la demiterea lui Pantelimon

Ion Pantelimon a lucrat în privat pentru USL, iar în mediul public reprezintă PDL

 

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă