Fabio Capello s-a aflat în România, cu ocazia UEFA Champions League Trophy Tour 2013, el fiind şi ambasadorul oficial. Capello a discutat cu radio Sport Total FM, fiind singurul radio din FM-ul românesc care a fost acceptat pentru un interviu individual cu actualul selecţioner al Rusiei.
Domnule Capello, credeţi că România poate să fie prezentă într-o finală de UEFA Champions League în viitorul apropiat?
F.C.: Trebuie să fim realişti, după acea generaţie de excepţie a Stelei, din 1986, plus finala din 1989, când aţi fost învinşi de AC Milan, fotbalul românesc nu a mai avut rezultate decât la nivelul echipei naţionale, în 1994, cu generaţia lui Gheorghe Hagi. La 2 ani am preluat echipa din Milano, iar în 1994 am câştigat finala UCL, 4-0 cu Barcelona! Revenind la întrebare, mi-e greu să cred că o echipă din Italia va da lovitura în Champions League, aşa că România poate spera la vremuri mai bune.
Cât de greu este să motivezi o echipă pentru a câştiga UCL?
F.C.: Nu cred că în momentul în care ajungi în ultimul act al Champions League trebuie să te bazezi foarte mult pe motivaţie. Ajuns acolo, ai doar o singură variantă, să câştigi, pentru că o înfrângere este echivalentă cu cea mai urâtă perioadă din viaţă. Important este să alegi cel mai bun 11, să studiezi adversarul, să nu ratezi nici un amănunt şi dacă prinzi ziua perfectă nu ai cum să pierzi! Deci, eu nu merg pe ideea motivaţiei.
Aţi lucrat cu 3 fotbalişti din România: Răducioiu, Chivu şi Mutu. Care dintre ei vi s-a părut cel mai bun?
F.C.: Erau timpuri diferite, dar vă pot spune că toţi erau valoroşi! I-am adus la Milan, Roma şi Juventus pentru că aveam nevoie de ei să câştig trofee. Şi am câştigat, de asta m-am bazat pe cei trei fotbalişti români. Nu putem face comparaţii. Îmi pare rău că Adrian Mutu nu mai joacă în Italia, este un fotbalist de clasă. Chivu e accidentat la Inter, care a început foarte bine campionatul, iar despre Răducioiu am aflat că este angajat al Federaţiei Române.
De ce nu mai reuşesc echipele italiene să ajungă în fazele finale ale cupelor europene?
F.C.: E o întrebare foarte bună. Pe vremuri, fotbalul italian reuşea să aducă toate vedetele din lume, plus că se baza enorm pe valoarea jucătorilor autohtoni. Acum, noi nu mai suntem în topuri, iar cum apare un fotbalist de valoare, el ia drumul Spaniei, al Angliei sau al Germaniei. Plus că acum e şi Franţa, Monaco şi PSG oferă nişte contracte incredibile. Financiar, e foarte greu să-l motivezi pe jucător să rămână în Italia, pentru că criza a lovit în fotbalul nostru.
Napoli a transferat de la Real Madrid… se poate înscrie în cursa pentru câştigarea Champions League?
F.C.: Da, pe Higuain, Calejon şi Albiol! Dar nu sunt 11 jucători de la Real Madrid, aşa că va fi foarte greu! O surpriză plăcută Napoli, dar eu cred că în noul sezon de UCL, Arsenal va avea un cuvânt greu de spus. Poate îi vom vedea în finală.
Ce ne puteţi spune despre Mircea Lucescu?
F.C.: Unul dintre cei mai buni antrenori. Dovadă că îl vedem cu o echipă din Ucraina an de an în Champions League.
Cum se face că aţi antrenat în Italia doar echipele la care aţi jucat…
F.C.: Eeeeeh (n.r. – râde)! Ai uitat de Spal, dar e o echipă mică. Aşa m-a dus viaţa, mi-am început-o la Ferrara, transfer la Roma, Juventus şi Milan. Ca jucător. Apoi, ca antrenor, au urmat Milan, Roma şi Juventus, de două ori Real Madrid, naţionalele Angliei şi Rusiei. Ca să mă laud un pic, pot spune că am făcut o treabă excelentă ca jucător, fanii
m-au iubit şi asta a contat. Apoi, ca manager am avut rezultate foarte bune la cele trei din Italia.
În Rusia, există doi tehnicieni români, Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu. Veţi lua fotbalişti de la ei?
F.C.: Nu vorbesc despre asta, nu e frumos faţă de celelalte cluburi.
Ar fi scump Fabio Capello pentru Federaţia Română de Fotbal?
F.C.: Antrenez deja Rusia, nu pot fi în două părţi.
Sunteţi în continuare dezamăgit de decizia Federaţiei Engleze de Fotbal, după cazul John Terry, când aţi şi părăsit naţionala Albionului?
F.C.: Iarăşi un subiect despre care nu pot vorbi. În clipa în care mi-am reziliat contractul cu Federaţia Engleză am căzut de acord că din clipa în care ies pe uşă, niciodată nu voi vorbi ce s-a întâmplat în vestiarul echipei naţionale sau despre John Terry.
De 5 ani sunteţi selecţioner. Nu vă este dor de atmosfera din Champions League?
F.C.: Un categoric DA! E magic să simţi atmosfera din Champions League, să vezi cum toată mişcarea fotbalistică îşi concentrează eforturile asupra acestei competiţii. Când câştigi un meci în Champions League aduci bucurie tuturor, să nu vorbesc despre obţinerea trofeului. Din acea clipă se produce o euforie generală a fanilor, a jucătorilor, a conducătorilor, a oraşului, a ţării, practic fericirea pune stăpânire pe tine. Mi-e foarte dor de acele clipe.