31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSemnal de alarmă de la BNR

Semnal de alarmă de la BNR

Macrostabilitatea este precum sănătatea, îți dai seama cât de importantă este după ce o pierzi, de aceea este de dorit să fim mai prudenți, a declarat joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

“Este de dorit să fim mai prudenți. Cei care vorbesc cu ușurință despre faptul că BNR insistă prea mult pe macrostabilitate, că ar fi un cuvânt general și fără conținut nu au dreptate. Greșesc profund. Orice creștere economică devine o umbră în lipsa macrostabilității. Mai devreme sau mai târziu este erodată fie de creșteri de dobânzi, fie de creșteri de inflație, deprecieri de curs. Fiind la început de an spun că macrostabilitatea este precum sănătatea. Îți dai seama cât de importantă este când o pierzi. Când o ai așa, și e din plin, ți se pare că e un fapt de viață și că o ai pentru totdeauna. Numai când începi să dai cu capul de pereți și să ajungi prin spital îți dai seama cât de importantă este sănătatea. Nu trebuie să ajungem într-o asemenea situație”, a spus Isărescu.

În ceea ce privește creșterea salariului minim, guvernatorul BNR a precizat că este inevitabilă creșterea salariilor. “În România, în condițiile adâncirii integrării, a libertății mișcării forței de muncă, creșterea salariilor este inevitabilă. Din acest motiv, pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun Guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri și politice, și sociale, dar și economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată și nu foarte prudentă. Se întâmplă ceea ce nu e de dorit, două lucruri care e bine să nu intre în concubinaj, dar au intrat oricum: creșteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine să zicem și ce s-a câștigat în urma disputelor de astă vară. Probabil că s-a mai tuns așa, s-a mai ‘bretonat’, s-a atenuat relaxarea fiscală. Dacă ar fi să lansăm așa o cifră, vedeți că și Guvernul actual cu 2,95% (deficit bugetar n.r.), adică cu obiectivul să nu depășească 3%, stă pe undeva în cei 0,4% — 0,5% cât a reușit să economisească după dezbaterile de astă vară”, a mai explicat Isărescu.

În aceeaşi conferinţă de presă, guvernatorul BNR a mai spus că politicienii trebuie să dea cu prudență în an electoral, pentru a nu se ajunge în situația de a se lua. “Politic, tot timpul trebuie să dai ceva și în niciun caz nu trebuie să iei. Dacă se dă prea mult cine mai are curajul să ia? Cine mai are curajul să iasă că trebuie luat, că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o situație ca asta, pentru că înseamnă o ajustare de piață, ia piața, iar echilibrele se restabilesc în economie, este bine să dea câte puțin, cu prudență, să nu fim în situația să luăm, mai ales într-un an electoral, greu de luat. Greu de luat oricând”, a spus Isărescu.

El a precizat că politicul trebuie să aibă o viziune “mai atentă” cu procentele de creștere la venituri. “O asemenea viziune cred că este necesară. Nu ne apucăm să dăm sfaturi de aici. Știm ce înseamnă să fii în fața electoratului, în fața unor nevoi în creștere, dar de aceea suntem la BNR și de aceea ne ocupăm de macrostabilitate ca să spunem prudență maximă”, a explicat guvernatorul BNR.

În aceeaşi conferință de presă, Mugur Isărescu a apreciat că în prezent “contextul internațional este mai tulbure decât anul trecut, iar volatilități mai mari sau mișcări ample de capitaluri pot crea dezechilibre temporare în piață”. 

“Leul a fost stabil deoarece condițiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut situație macroeconomică bună și aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenții susținute ale BNR. Aceste condiții stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieței și, deci, o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor — în ciuda faptului că economia internațională și zona în care ne situăm nu au fost stabile, indirect spunem ca acesta este cadrul, contextul în care trebuie să gândim și viitorul — dacă situația macroeconomică internă se va menține stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori și la dezechilibre mai mari. Există premisa ca leul să fie în continuare stabil”, a spus Isărescu.

El a precizat că influențele externe pot să dezechilibreze situația. “Am trăit în 2014 asemenea situație: criza din Turcia, din Ucraina și știm ce înseamnă. Ca să nu lungesc vorba, un context internațional tulbure sau mai tulbure decât anul trecut în acest an, volatilități mai mari, mișcări mai ample de capitaluri ne vor influența, ca și până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piață. Problema este să nu potențăm un asemenea mediu extern instabil cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne mai greu de administrat”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susținut joi o conferință de presă pentru a prezenta deciziile adoptate joi de Consiliul de Administrație.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...
Ultima oră
Pe aceeași temă