Deputatul PNL Daniel Zamfir i-a cerut, joi, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să convoace o sesiune extraordinară a Senatului, în vederea reexaminarii în regim de urgenţă a legii dării în plată.
"Spuneam că săptamâna trecută s-a sinucis un bărbat la Cluj, iar altul s-a mutat efectiv în pădure pentru că a rămăs fără casă. (…) Ne poate asigura cineva că nu se pot întampla drame în perioada următoare? De aceea îi rog pe colegii senatori să facă tot posibilul să avem sesiune extraordinară, să dăm şansa sutelor de mii de românii să scape din coşmarul vieţii lor", a spus deputatul Daniel Zamfir.
În replică, preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a declarat că se va consulta cu membrii BP şi cu liderii grupurilor parlamentare pentru a lua o decizie cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii dării în plată. "Sesiunea extraordinară se poate convoca în cazul în care există o decizie a Biroului Permament sau o solicitare din partea unei treimi a numărului total al senatorilor. Niciuna dintre aceste condiţii regulamentare nu este întrunită. Am să fac o consultare (cu membrii Biroului Permanent –n.r.), o să discut şi cu liderii grupurilor să văd dacă ei consideră că este oportună (convocarea sesiunii extraordinare-n.r.)", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la solicitarea Mediafax.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că deputatul PNL Daniel Zamfir ar fi trebuit să solicite convocarea sesiunii extraordinare în baza unei treimi de semnături, din numărul senatorilor, aşa cum prevede Regulamentul Senatului.
Senatorii PNL Mario Oprea şi Alexandru Pereş, secretari în Biroul Permanent, au declarat, pentru Mediafax, că nu se vor opune convocării sesiunii parlamentare care a fost cerută de deputatul PNL Daniel Zamfir, în timp ce senatorul Cristian Bodea a fost de părere că un astfel de demers ar fi trebuit să fie discutat pe linie de partid pentru „a da greutate” demersului. "Şi astăzi dacă se convoacă BP sunt prezent. De obicei susţin toate convocările, indiferent se subiect. Mai ales un subiect de genul acesta care este atât de important. Da, voi susţine convocarea sesiunii extraordinare", a declarat senatorul PNL Mario Oprea.
Senatorul PNL Pereş Alexandru a afirmat că legea dării în plată este un subiect care a fost intens dezbătut în societate şi că există argumentele necesare convocării unei sesiuni extraordinare. "Cred că pe la sfârşitul lunii o să se întâmple, în ultima săptămână din luna ianuarie. S-ar putea ca foarte mulţi dintre senatori să fie plecaţi din ţară sau din Bucureşti, având în vedere vacanţa parlamentară. Este un subiect care a fost intens discutat în societate şi a atras interesul atât al celor care au credite, cât şi al băncilor. Începe, inclusiv, un nou an bancar, probabil îşi fac planuri şi atunci trebuie să se ştie foarte clar ce se face cu această lege. Există argumentele necesare pentru a convoca o sesiune extraordinară", a declarat senatorul PNL Pereş.
Chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea a afirmat că solicitarea convocării unei sesiuni extraordinare a Senatului ar fi trebuit să fie discutată „pe linie de partid”, pentru a avea mai multă „greutate”. "Normal ar trebui să fie o poziţie a partidului. Mi se pare exagerat (demersul lui Daniel Zamfir –n.r.). Nu ştiu în ce măsură, legal are vreo valoare cererea domnului deputat Daniel Zamfir. Eu nu mă pot ralia de capul meu unui demers individual al unui coleg, în ceea ce ţine de un întreg Parlament. Dacă PNL va susţine convocarea unei sesiuni extraordinare la Biroul Permanent (PNL) din 18 ianuarie, sunt de acord. Altfel nu văd urgenţa pentru o săptămână. Sesiunea se poate convoca oricum la sfârşitul lunii. Cu o săptămână înainte ce rezolvăm?" a declarat senatorul PNL Cristian Bodea.
"Dacă voia să dea greutate demersului trebuia să discute la partid, să discutăm pe linie de partid şi să cerem ca partid, pentru că avem o altă forţă. Mi de pare surprinzător gestul, dacă tot voia să se rezolve problema mai repede trebuia să facă demersurile cum trebuie. Altfel, nu am nicio problemă să facem sesiune extraordinară. Pe 18 ianuarie PNL putea să ia o decizie şi grupul parlamentar de la Senat putea să ia semnăturile necesare. Nu o să îi facă o favoare domnul Tăriceanu unui liberal. Fiecare partid se poziţionează pentru voturile lui", a mai spus Bodea.
Reprezentanţii PSD în Biroul Permanent, secretarul Ion Rotaru şi chestorul Nicolae Bădălău au declarat că vor susţine convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii dării în plată, în timp ce secretarul Ion Purec a declarat că nu „agreează” o sesiune extraordinară, afirmând că i-ar fi plăcut ca preşedintele Klais Iohannis să fi promulgat deja legea.
"Probabil că într-o sesiune ordinară ar fi mai indicat să se întâmple lucrul acesta, dar dacă s-a solicitat decizia va aparţine BP. Este o lege importantă cu efecte destul de mult aşteptate de cei care sunt implicaţi. Dacă va fi luată această decizie o voi susţine", a declarat senatorul PSD Ion Rotaru. Senatorul PSD Nicolae Bădălău a afirmat că, dacă este nevoie, va susţine demersul, afirmând că "problema trebuie rezolvată cât mai repede". "Mâine avem o întâlnire la Senat, oricum. Sunt extrem de multe familii care riscă să rămână în stradă", a mai spus senatorul PSD.
Vicepreşedintele Senatului Vasile Nistor (ALDE) a afirmat că nu are nimic împotriva convocării unei sesiuni extraordinare, afirmând că ar fi utilă reexaminarea legii dării în plată pentru că a creat “o tensiune” în societate. Pe de altă parte, reprezentantul UDMR în conducerea Senatului, chestorul Verestóy Attila a declarat că, personal, susţine discutarea cererii de reexaminare a legii în sesiunea ordinară, pentru că nu este adeptul rezolvării într-o manieră „pomieristică” a unor „probleme care sunt de maximă importanţă”.
"Eu sunt de permanenţă la Senat. Aşteptăm să vedem care este reacţia colegilor. Aceste lucruri trebuie să fie, conform uzanţei parlamentarismului, dezbătute profund pentru că sunt argumente şi contraargumente", a declarat senatorul UDMR Verestóy Attila.
Senatorii şi deputaţii ar urma să se întoarcă din vacanţa parlamentară în februarie, când începe sesiune ordinară.
Conducerea Senatului a fost sesizată, pe 21 decembrie, la finalul sesiunii, cu privire la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilului ipotecat, aceasta urmând să fie discutată de Comisiile de specialitate. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 18 decembrie, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate, afirmând că acest proiect este binevenit, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".