Premierul Dacian Cioloș le-a transmis, joi seară, reprezentanților diasporei românești din Germania că își va păstra independența politică până la finalul mandatului de prim ministru și că nu va candida la alegerile din 2016.
"Ne gândim în primul rând să abordăm un mod de guvernare mai transparent, mai apropiat de societate, cu un efort mai mare de a explica ceea ce facem, chiar dacă la început aceste explicații pot să pară stângăcii din afară. E vorba de un efort al unor oameni care nu provin din mediul politic și care nu vor să ia decizii având anumite obiective politice în spate. Tocmai de aceea și eu am decis să îmi păstrez această independență până la capătul mandatului și să nu mă prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi păstra credibilitatea că ceea ce vreau să fac ca prim ministru și ceea ce acest guvern vrea să facă este ceea ce spune", a spus Cioloș la o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai comunității românești din Germania, reuniți la Ambasada din Berlin.
Potrivit Agerpres, premierul a mai spus că a dorit să dea un semnal că acest mandat, chiar dacă este limitat la un an de zile, se poate angaja într-un proces de reforme care "să poată fi continuate mai apoi de guvernele care vor veni". "Chiar dacă această schimbare nu este sau nu va fi vizibilă imediat sunt convins că ceea ce vom face în acest an se va resimți inclusiv în modul în care România va fi apreciată în exterior și în UE", a mai spus prim ministrul.
Totodată, premierul Dacian Cioloș a declarat că Guvernul dorește ca alegerile din toamnă să fie un exemplu de bună organizare, în condițiile în care se aplică pentru prima dată legea votului prin corespondență.
"Acest an pe care acest guvern și l-a asumat este un an electoral, un an complicat (…) pentru că știm cât de important este de a asigura alegeri, nu doar alegeri transparente, oneste, dar și alegeri organizate bine, în așa fel încât cu toții să poată să își asume rolul de cetățean. Aici vreau să vă asigur că vom depune toate eforturile — și legătura cu dumneavoastră va fi foarte importantă pentru a învăța din experiența trecutului — mai mult sau mai puțin bună — pentru a ne asigura că alegerile pe care le vom organiza în toamnă, la care veți participa și dumneavoastră, să poată să fie un exemplu cum sunt organizate alegerile, chiar dacă va fi pentru prima dată când vom aplica și legea votului prin corespondență și, ca orice început, pot să fie dificultăți, dar împreună vom încerca să ne pregătim în așa fel încât să vă putem da posibilitatea tuturor și dumneavoastră să beneficiați de aceste noi oportunități", a afirmat premierul.
Cioloș le-a mulțumit celor prezenți la ambasada României din Berlin pentru felul în care este percepută comunitatea românească în Germania.
"Faptul că am reușit să organizez această vizită atât de repede se datorează și faptului că pentru lideri germani România înseamnă, într-o foarte mare măsură, comportamentul dumneavoastră aici și prezența dumneavoastră aici și modul cum dumneavoastră sunteți apreciați și cum reprezentați, într-un anumit fel, ceea ce înseamnă România. Mi-aș dori să avem același fel de comunitate și aceeași apreciere și în toate celelalte state membre pentru că atunci cu siguranță România ar fi văzută și percepută altfel de-a lungul și de-a latul Uniunii Europene", a afirmat prim ministrul.
După ce și-a încheiat discursul oficial, Dacian Cioloș a rămas circa o oră cu românii prezenți la întâlnire pentru discuții informale și fotografii. Întâlnirea cu românii din diaspora a început cu intonarea imnurilor de stat ale României și Germaniei și cu un discurs al ambasadorului Emil Hurezeanu, în prezența a aproximativ 200 de persoane.