17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu despre înlăturarea procurorului Papici: Niţu, Ponta şi Cazanciuc au compromis România

Băsescu despre înlăturarea procurorului Papici: Niţu, Ponta şi Cazanciuc au compromis România

Traian Băsescu:Când ai un prim-ministru care minte şi afară şi în ţară devine o etichetă. Stă bine în sondaje. Şi eu am stat bine în sondaje până în momentul în care am anunţat măsurile de austeritate. Eu atunci am scăzut 20 de procente într-o zi. Când poporul îşi va da seama că Ponta Minte, ar putea avea o mare surpriză, să-i cadă zâmbetul.

CITIŢI ŞI:Traian Băsescu: Voi analiza denunţarea pactului de coabitare


Ponta nu poate să-şi asume momente critice. Ponta e mincinos. Marea lui pasiune este să sară în avion şi să meargă unde îl primeşte. Imaginaţi-vă cum se uită oamenii ăia la el când ştiu că el e liderul de la Bucureşti cu două plagiate. Te primesc din politeţe, dar uitaţi-vă ce reacţii au.

Emil Boc trebuie să facă un efort dacă decide să candideze. Dacă iei un prim-ministru care şi-a trecut ţara prin criză, dar poporul nu e un popor care îl păcălit la nesfârşit. Putea să fie şi altă variantă. Şi acum eram cu minus la creşterea la economică.

PSD va avea candidat propriu. Probabil va fi Victor Ponta, dar îşi micşorează şansele.

S-a speculat foarte mult o apropiere între preşedinte şi Traian Băsescu.

Sigur că o să rămân în politică. Aş fi mulţumit dacă va creşte Mişcarea Populară. Pot să fac un bloc de Dreapta şi fără alianţă. PDL este un partid cu cele mai puternice stricturi.

În ceea ce priveşte problema romilor, Franţa ni-i trimite ca pe nişte floricele. Trimite-l cu un mandat. E adevărat că suntem acuzaţi că nu-i integrăm, ceea ce nu corespunde realităţii. Am mai rămas cu această categorie neintegrată care nici nu vrea să se integreze. Nu li se pot pune restricţii să se deplaseze pe teritoriul Uniunii. Nici măcar Parisul.

–-

Vreau să discut cu Franţa. Am lăsat acest dialog pe umerii lui Ponta. Este păcat să nu discutăm despre această problemă.

Pe Schengen, rapoartele tehnice sunt mai bune. Asupra noastră planează suspiciuni de corupţie la Frontieră. Dacă punem problema că avem corupţie la frontieră, trebuie să le dovedească.

Nicio frontieră nu este perfectă. Nu există nicio poartă mai mare de intrare a mărfurilor contrafăcute în UE ca Roterdam. Constanţa e mică pe lângă aceasta. La evaziune, România nu este prima, în UE. Noi prin tradiţie, spaţiul am ştiut să-l păzim.

–-

Dacă firma care ne-a furnizat echipamentele de securizare a frontierei ne-a dat echipamente proaste, este vorba despre o înşelătorie. dacă este vorba despre personal, acesta a fost testat şi oameni au trecut testarea.

–-

Noi avem bube acasă. Lucruri pe care politicienii le ştiu. O parte din cele invocate de către politicienii străini, le ştiu. Avem probleme pe justiţie. Nu pot fi de acord cu premierul Franţei în ceea ce priveşte securitatea frontierei.

Este un semnal către sistem. Efectele sper să fie mai mici decât cele pe care le estimează Victor Ponta şi Porcurorul General. Trebuie să fie lichidate imediat delegările.

–-

Mi se pare legitimă dorinţa unui procuror bun să avanseze. După şapte zile nu mai e bun Papici pentru funcţie. Ce s-a zguduit în aceste şapte zile?

–-

Efortul uriaş de a ţine justiţia departe de politică începe să se fisureze.

Suntem pe punctul să ne luăm adio şi acum de la Schengen. Vosaganian a primit un aviz negativ să se pună la dispoziţia justiţiei. Avem un CV încărcat pentru MCV. În condiţiile în care am discutat cu procurorul general să nu o facă,  alateieri am vorbit şi cu Cazanciuc. Trebuia să discute cu Codruta Kovesi.

–-

Nu-l mai girez pe Victor Ponta. S-a băgat cu bocanţii în Justiţie de dragul lui Dragnea.

Mă găndesc să denunţ pactul de coabitare. Acesta fiind semnat cu preşedintele României care are o credibilitate, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea. Am semnat cu el.

–-

Pactul era conceput încă de la prim ainstalare a Guvernului Ponta, din aprilie-mai. Acum fac o analiză. L-am trimis atunci, nu a vrut să-l semneze. Apoi, a vrut. Mi s-a părut că este în interes naţional să facem acest document, să-l distribui tuturor. Victor Ponta se dovedeşte mincinos până şi cu un document politic.

–-

Mandatul procurorilor cu funcţii de conducere este limitat eprin lege. Nu poţi avea un mandat mai mare de trei ani şi nu mai mult de două mandate. Mi se pare incorectă această reacţie. Chiar e bine ca din şase în şase ani este bine să se schimbe conducerile în unele structuri ale statului. Nimeni nu e pe viaţă acolo, chiar dacă sunt buni.

–-

Ieri, independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea lui Ponta, ceea ce mă face să denunţ pactul de coabitare. În acest moment, ce a făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România.

Nu l-am văzut niciodată pe PAPICI. L-am sunat pe procurorul General să-i spun să nu facă un lucru în neregulă. Premierul l-a făcut în toate felurile pe Papici.

–-

Alalteieri, după CSAT, am vorbit cu ministrul Justiţiei, căruia i-am spus să fie atent cu nominalizările pentru DNA. E foarte important ca şeful DNA, şeful DIICOT, pe umerii cărora apasă o responsabilitate extraordiană, trebuie să-şi formeze echipa. principiul este ca cei doi şefi să propună şefii de secţii, adjuncţii, etc

–-

Obiectivele nu au fost respectate. Sunt forţe politice care nu respectă regulile. Şeful Guvernului nu dă doi bani pe obiectivele asumate.

–-

În anul 2012, am invitat la Cotroceni conducerea PDL-ului pentru a discuta despre schimbarea Guvernului. Cu această ocazie le-am spus că procesul de consolidare a statului, inclusiv procesele de investiţii nu sunt ireversibile. Totul se poate întoarce.

Şeful statului este invitat la emisiunea Evenimentul Zilei, la B1TV.

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă