15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialComisii şi alte diversiuni de toamnă

Comisii şi alte diversiuni de toamnă

Înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru Roşia Montană, pretext de amânare a unei decizii, are menirea de a scoate PSD din corzi.

Despre proiectul RMGC de exploatare a au­rului de la Roşia Montană există atât de multă informaţie publică, încât mi-e greu să cred că putem găsi un subiect mai bă­tătorit de media, poli­tici­eni, analişti şi experţi.

Amănunt ce n-a împiedicat majoritatea USL să în­fiin­ţeze o nouă comisie par­la­mentară. Care-i rolul aces­tei comisii? Dacă doreau in­formaţii sistematizate, pu­teau cere ajutorul unui do­cumentarist dintr-o re­dac­ţie bucureşteană. Numai că rolul acestei comisii nu e nici­decum să formuleze o opinie per­ti­nentă asupra dosarului. În primul rând, pentru simplul motiv că membrii comisiei n-au nicio expertiză în vreun domeniu. În al doilea rând, s-au scris tomuri întregi des­pre proiect, care a fost întors pe toate fe­ţele, de la geologie până la arheologie, tre­când prin ecologie. Ce poţi să mai aduci nou, în materie de expertiză, într-un dosar despre care s-au scris rafturi întregi de bibliotecă?

E clar că nu e o problemă de expertiză, ci una politică. Pe care premierul a încercat s-o rezolve într-un fel plin de stângăcii şi a eşuat. Incapabil să ia o decizie, de res­pingere a proiectului sau de susţinere, asi­gurându-i sprijinul în parlament pentru a fi votat, de la înălţimea unei majorităţi de 70%, Victor Ponta, speriat de câteva mii de manifestanţi, a pasat responsabilitatea. Parafrazând, putem spune că, atunci când vrei să amâni rezolvarea unei probleme, faci o comisie parlamentară.

Rolul acestei comisii este să tragă de timp. De ce? Răspunsul ni-l dă analiza de con­text. Manifestaţiile spontane împotriva pro­iectului Roşia Montană i-au prins ne­pre­gă­tiţi pe guvernanţi. Mai mult, au pro­dus o fractură vizibilă în alianţă. Victor Ponta a fost luat prin surprindere de po­zi­ţionarea lui Crin Antonescu împotriva pro­iectului gu­vernului din care şi PNL face parte.

Citeşte continuarea în Revista 22!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă