23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPhenianul a denunţat "aroganţa" Washingtonului şi a criticat Seulul, într-un discurs susţinut...

Phenianul a denunţat „aroganţa” Washingtonului şi a criticat Seulul, într-un discurs susţinut la ONU

Coreea de Nord a denunţat marţi „aroganţa” şi „politica ostilă” a Statelor Unite şi a criticat vecinul din Sud pentru „abordarea conflictuală”, într-un discurs susţinut la tribuna Adunării Generale a ONU, transmite Mediafax.

Discursul critic al Phenianul a coincis cu o vizită, luni, a secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, în zona demilitarizată între cele două Corei. De asemenea, Hagel a asistat marţi, la Seul, la cea mai mare paradă militară organizată în ultimii zece ani în Coreea de Sud, relatează AFP.

„Cercul vicios al tensiunii din Peninsula Coreeană îşi are rădăcinile în politica ostilă a Statelor Unite faţă de Coreea de Nord”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Coreei de Nord, Pak Kil-yon. „Singura modalitate de a garanta durabilitatea păcii în Peninsula Coreeană este ca politica ostilă a Statelor Unite să înceteze”, a continuat el.

„Aroganţa şi maniera arbitrară a unei ţări, în special (a Statelor Unite), care subminează pacea şi securitatea, trebuie respinse în relaţiile internaţionale, în cazul în care se vrea într-adevăr realizarea unei cooperări”, a adăugat el.

Ministrul nord-coreean a cerut ca Washingtonul „să respecte suveranitatea Coreei de Nord”, să anuleze „toate sancţiunile” şi să renunţe la „ameninţările militare”.

El a criticat, de asemenea, „abordarea conflictuală” a Coreei de Sud, care, în opinia sa, „riscă să ducă relaţiile internaţionale într-o etapă distructivă”.

Ministrul a denunţat, în special, „adoptarea în ianuarie a unei rezoluţii injuste”, la ONU, care decretează sancţiuni împotriva Phenianului, în urma „lansării legitime a unui satelit”, asimilată de Washington şi aliaţii săi unui test balistic. „Acesta reprezintă un exemplu tipic al modului în care autoritatea Consiliului este deturnată”, a afirmat ministrul, denunţând „o manipulare a Statelor Unite”.

Trei teste nucleare, dintre care ultimul în februarie, şi lansări de rachete i-au adus Coreei de Nord o serie de sancţiuni internaţionale.

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă