3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Alimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nea­limentare s-au ieftinit cu 0,1%. Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9% măsurate prin IPC şi cu -0,7% măsurate prin IAPC, se arată într-un comunicat al INS.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 33,9%.

Citeşte şi: Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Totodată, mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6%. Astfel, ali­mentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nea­limentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%. Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, şi la laptele de vacă, cu 11,7%.

În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar şi legumele şi conservele de legume, cu 7,6%.

“Preţurile de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2015 – decem­brie 2015) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2014 – decembrie 2014), măsurate pe baza IPC, au scăzut cu -0,6%. Determinată pe baza IAPC, scăderea este de -0,4%“, se precizează în comunicat.

Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8% faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Citeşte şi: Risc pentru o nouă criză financiară majoră

Banca centrală anticipează că rata anuală a inflaţiei se va menţine la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar va rămâne inferioară, până la sfârşitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.  

Cele mai citite

Piața Matache va rămâne deschisă după incendiul care a cuprins-o sâmbătă

Piaţa Matache va rămâne deschisă după incendiul care a afectat, sâmbătă dimineaţă, bazarul de haine, iar cei 16 comercianţi rămaşi fără spaţiile comerciale distruse...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă