România ar trebui să îşi dubleze numărul de reprezentanţi de la Bruxelles, este de părere liderul PSD Belgia, Dan Luca. El afirmă că, în acest mod, interesele României ar fi mult mai bine reprezentate. Dan Luca a declarat că în prezent există aproximativ 2.500 de români care muncesc în capitala Uniunii Europene. Dintre aceştia, circa 2.000 lucrează în diferite instituţii europene, iar 500 în mediul privat. „Dacă vorbim de oamenii care lucrează în cadrul unor instituţii europene, trebuie să ştim că ei nu reprezintă acolo interesele României, ci interesele generale ale Uniunii Europene. Însă aceşti oameni îşi iubesc ţara şi pot fi adevărate relee pentru transmiterea de informaţii. Nu este vorba să îi transformăm în spioni ai României, ci de a ne atrage atenţia asupra unor documente publice”, a spus Dan Luca.
România, subreprezentată
Creşterea numărului de români care muncesc în Bruxelles ar fi utilă, deoarece interesele României ar fi mai bine reprezentate. „În Bruxelles sunt peste 3.000 de federaţii sectoriale, care îşi promovează interesele. Sunt peste 100 de evenimente pe zi. Acolo se fac şi se desfac alianţe, coaliţii. Ar fi foarte bine dacă România ar fi mai bine reprezentată, să fie o prezenţă activă. Cred că ar trebui să crească numărul românilor care activează în mediul privat”, a spus Dan Luca. Originar din Cluj, liderul PSD Belgia şi-a anunţat dorinţa de a candida la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Dan Luca a mai candidat şi în anul 2009, însă atunci a primit un loc neeligibil. Liderul PSD Belgia locuieşte de 16 ani în Bruxelles, iar acolo conduce o companie în domeniul consultanţei. El este de părere că pentru a suplimenta numărul de specialişti în afaceri europene, este necesar un program guvernamental pentru pregătirea specialiştilor în domeniu. „Avem nevoie de oameni care să se priceapă la dreptul european, care să înţeleagă problemele sectoriale. Dacă la Bruxelles avem 2.000 de români în instituţiile europene, dacă în ministere sunt oameni care se pricep, avem o problemă cu prezenţa acestor experţi în teritoriu şi cu culegerea datele din teritoriu. Dacă nu ştim care este realitatea, cum putem să ne gândim la politici publice”, s-a întrebat Dan Luca. El a mai adăugat că în România există 25 – 30 de masterate de specialitate şi două facultăţi de studii europene, însă doar cinci la sută dintre absolvenţii lor ajung să lucreze în instituţiile potrivite.
POLITICIAN
Primul consilier român
Organizaţia condusă de Dan Luca, PSD Belgia, a ajuns să aibă primul reprezentant în administraţia publică din Belgia. Românca Gabriela Mara a devenit consilier local al unei primării de sector din Bruxelles, primăria din Saint-Josse. Această „comună” din Bruxelles are o mare concentrare de români. Gabriela Mara a candidat la alegerile locale pe lista socialiştilor belgieni. Ea a promovat în Consiliul Local din Saint-Josse, Bruxelles, după decesul unui cunoscut politician socialist, Anne-Sylvie Mouzon, care era şi deputat în legislativul regional din Bruxelles. PSD Belgia a fost prima filială din străinătate a principalului partid de guvernământ.