Potrivit datelor oficiale, în urma viiturilor din judeţul Galaţi au fost evacuate 8.265 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude şi cunoştinţe, în spaţiile asigurate de consiliile locale fiind cazate 59 de persoane.
Potrivit purtătorului de cuvânt al prefecturii, Petrica Paţilea Crângan, cei mai mulţi evacuaţi sunt la Pechea (3.060), Cudalbi (2.720) şi Slobozia Conachi (740). Au fost afectate de inundaţii 39 de localităţi şi 3.443 de locuinţe, dintre care 71 au fost distruse. Au fost avariate 747 de poduri şi podeţe, au fost inundate 828 de curţi şi grădini, 3.947 ha de culturi agricole, 770 ha păşune, 150 ha pădure.
În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, au fost afectate, pe diferite segmente, DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale şi un segment de cale ferată. Din totalul de 5.873 de fântâni existente în localităţile afectate de inundaţii, 871 au fost colmatate. La această dată, sunt în funcţiune cinci instalaţii de potabilizare a apei, la Pechea, Cuza Vodă, Costache Negri, Cuca şi Slobozia Conachi. Evacuarea apei rămase în diverse incinte se face cu 20 de motopompe, iar o motopompă de mare capacitate a fost adusă de la ISU Bucureşti pentru pomparea apei deversate de pârâul Chineja. Până în prezent au fost amplasate 64 de locuinţe modulare pentru sinistraţi: 24 la Cudalbi, 24 la Costache Negri, 12 la Pechea şi patru la Cuca. Se intervine la evacuarea apei şi înlăturarea aluviunilor cu un efectiv de 1.261 de persoane, dintre care 391 lucrători ai MAI şi 124 din cadrul MApN.
Mai sunt necesare o mie de paturi
În localităţile sinistrate au ajuns până acum 32 de TIR-uri cu alimente, încărcate cu îmbrăcăminte şi cazarmananet atât de la Rezervele Statului, cât şi de la instituţiile publice şi societăţile comerciale. Potrivit country managerului CJ Galaţi, Costel Fotea, mai sunt necesare 1.000 de paturi şi tot atâtea saltele, cu tot cu cazarmament şi cizme de cauciuc, dar şi 5 tone de detergent şi produse de igienă personală. DSP Galaţi continuă acţiunile de dezinfecţie şi dezinsecţie a gospodăriilor şi fântânilor inundate. Până acum au fost vaccinate antitetanos 700 de persoane, existând doze suficiente pentru a continua această acţiune, a declarat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea. DSP Galaţi a suplimentat cu 2.000 numărul dozelor de vaccin antitetanos, iar la nivelul instituţiei există şi suficiente doze de vaccin antihepatitic, care vor fi utilizate dacă situaţia o va impune.
Donaţii de 164.000 lei de la Arhiepiscopie şi din parohii
Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a alocat din fondul pentru situaţii de urgenţă suma de 100.000 lei şi a iniţiat în cadrul tuturor parohiilor şi mănăstirilor din eparhie o colectă pentru sprijinirea familiilor sinistrate. Potrivit comunicatului Biroului de Presă al Arhiepiscopiei, „în perioada 13-16 septembrie, protoieriile şi parohiile din judeţele Galaţi şi Brăila au întreprins numeroase acţiuni de colectare de donaţii în bani, alimente, efecte şi alte obiecte de primă necesitate, în valoare de 54.000 de lei, pe care le-au oferit celor greu încercaţi de furia apelor”.
Zeci de deţinuţi participă la eliminarea nămolului
Mulţi deţinuţi din Penitenciarul Galaţi s-au alăturat la acţiunile de curăţire a zonelor afectate de inundaţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, subinspector Simona Costache, 37 de persoane care execută sancţiuni privative de libertate în regim deschis au lucrat luni la curăţirea de nămol a caselor inundate din Slobozia Conachi, iar ieri i-au ajutat pe sătenii din comuna Costache Negri. Deţinuţii s-au oferit voluntar să participle la curăţenie. Conducerea Penitenciarului Galaţi a sprijinit comunele afectate prin distribuirea de saltele şi alimente. Au fost date în custodia primăriei comunei Pechea 90 de saltele, iar 938 de deţinuţi au donat o parte din raţia de alimente primită într-o zi de detenţie locuitorilor comunei Costache Negri, la care au ajuns 702 pâini, 36 kilograme margarină, 50 kilograme biscuiţi, 48 kilograme brânză şi 50 kilograme marmeladă.