2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialInundaţii: următoarea urgenţă, prevenirea unei epidemii

Inundaţii: următoarea urgenţă, prevenirea unei epidemii

După ce a fost depăşită o primă etapă a intervenţiilor, în care a fost eliminată din localităţi apa rămasă după viitură, autorităţile îşi concentrează eforturile pe acţiunile de prevenire a unei epidemii şi ajutorare a familiilor sinistrate. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a vizitat luni localităţile care au fost inundate pentru verifica cum decurg aceste operaţiuni. ,,Principala problemă este luarea gunoiului şi să se dea cu substanţe dezinfectante ca să nu ne trezim cu vreo molimă, cu ceva. Prevenirea unei epidemii este principala preocupare pentru că va veni cald şi azi şi mâine şi poimâine, cu ţânţari, cu stârvuri, cu tot felul de animale, păsări. Acestea trebuie să dispară astăzi, mâine, pentru că pot produce lucruri mai grave chiar decât inundaţiile”, a declarat Radu Stroe. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, a precizat că în zonele afectate de inundaţii au fost distribuite 1.000 de kilograme de substanţe dezinfectante şi peste 1.000 de doze de vaccin antitetanic. ,,Vaccinul a fost utilizat în proporţie de peste 50% iar dacă va fi nevoie vom suplimenta”, a spus Boldea.

Sunt necesare 200 de locuinţe modulare

O altă preocupare a autorităţilor este cea legată de amplasarea caselor modulare pentru sinistraţi. ,,Sunt deja solicitări pentru peste 190 de module, dar primarii deja reevaluează situaţia şi îşi reconsideră poziţia începând să reducă numărul de solicitări, după realitatea din teren. Au fost instalate în jur de 100, 120 de module, dar situaţia este în evaluare”, a afirmat Stroe. În legătură cu plata facturilor la energia electrică, mai ales că modulele au fost racordate la contoarele individuale ale sinistraţilor, Stroe a spus că „nu se va plăti pe perioada asta până se va intra în normalitate, după aceea vom vedea. Aceasta este o situaţie tranzitorie şi vom decide pe ce perioadă de timp nu se va plăti, se va hotărâ în Guvern”.

 În comunele sinistrate, trei bucătării de campanie

Dacă în primele zile familiilor sinistrate le-au fost asigurată hrană rece, acum autorităţile încearcă să le asigure o masă caldă. Ministrul Radu Stroe a anunţat că vor fi puse în funcţiune două sau trei bucătării de campanie care vor face mâncare caldă pentru cei sinistraţi şi a precizat că pentru asta se lucrează la necesarul pentru suplimentarea de la Rezevele Statului cu alimente pâine, apă, zahăr, ulei, ,,tot ce este necesar pentru ca oamenii să aibă ce mânca în perioada următoare până se stabilizează lucrurile”. Directorul DSP Galaţi a spus că două dintre bucătăriile de campanie provin de la ISU, iar a treia de la armată. Cele trei bucătării, deservite de echipe de bucătari militari vor fi amplasate la Slobozia Conachi, Cudalbi şi Costache Negri, şi vor oferi sinistraţilor peste 2.000 de porţii de mâncare caldă pe zi. Pentru membrii echipelor de intervenţie, hrana caldă este asigurată de Primăria Galaţi, prin Cantina de Ajutor Social.

Ieri, la prânz, au fost trimise 800 de porţii, meniul fiind compus din ciorbă de cartofi şi varză calită cu carne de vită. „Primăria Galaţi va continua să asigure masa pompierilor, jandarmilor si militarilor care muncesc în judeţ atât timp cât va fi nevoie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Mihai Costache.

Evaluarea pagubelor, aproape finalizată

Ministrul Radu Stroe a precizat că se lucrează la evaluarea pagubelor ,,ca să poată fi date fonduri pentru reconstrucţia caselor distruse total sau parţial”.

În context, prefectul de Galaţi, Emanoil Bocăneanu a declarat că există deja o evaluare preliminară, dar se fac eforturi pentru ca finalizarea evaluării pentru ca la şedinţa de guvern de mâine să poată fi iniţiat proiectul de hotărâre de guvern referitor la alocarea fondurilor.

 

 

 

Cele mai citite

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...

4 avantaje ale biostimulatorului Amalgerol Essence în agricultură

În lumea dinamică a agriculturii moderne, unde fiecare decizie contează, biostimulatorii devin aliați de încredere în optimizarea producției. Printre aceste produse inovatoare, Amalgerol Essence...

Horoscop 19 noiembrie. Pluto aduce schimbări adânci în viața scorpionilor

Horoscopul 19 noiembrie 2024. Este o zi plină de energie și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Cu un peisaj astral favorabil, este momentul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă